FOLLOW US: facebook twitter

Σε εξέλιξη η δημοπράτηση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Ζαχάρως 

Ημερομηνία: 17-07-2023 | Συντάκτης:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπράτηση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό έργο της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Ζαχάρως.

Η ίδρυση του καταφυγίου, που θα αποτελέσει χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης, προβλέπεται να γίνει σε έκταση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, αλλά εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζαχάρως, στην Τοπική Κοινότητα Ξηροχωρίου, σε γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 10.208,34 τ.μ., ιδιοκτησίας του δήμου.

Η δυναμικότητα του καταφυγίου θα είναι 48 θέσεων και θα περιέχει κτίριο στο οποίο θα υπάρχουν γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως, αίθουσα και χώροι υγιεινής προσωπικού, αποθήκη τροφών και υλικού, αίθουσα παρασκευής και προετοιμασίας της τροφής των ζώων, αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων, ιατρείο (αίθουσα εξετάσεων και επεμβάσεων μικρών ζώων), αίθουσα αναμονής ασθενών ζώων, λεβητοστάσιο-αποθήκη και ενδιαιτήματα 48 ζώων στα οποία θα υπάρχουν ατομικές αίθουσες διαμονής φιλοξενούμενων ζώων με τις ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ωφέλιμου χώρου ανά ζώο: 2*2*2m και ατομικά προαύλια άσκησης σκύλων, με ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ωφέλιμου χώρου ανά ζώο: 2*2*2m. Το κτίριο θα είναι ελαφράς κατασκευής, από πάνελ, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα εναρμονισμένο με αυτό.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Βλάχος αναφέρει ότι «η διαδικασία της δημοπράτησης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων ξεκίνησε, αφού πρώτα υπερκεράστηκαν όλα τα εμπόδια, και βρίσκεται σε εξέλιξη, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 25η Ιουλίου. Πλέον αναμένουμε τον ανάδοχο για την κατασκευή του».

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Δήμητρα Σκαλτσά τονίζει ότι «δεδομένης της ανεύθυνης στάσης κάποιων να εγκαταλείπουν τα ζώα τους, τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται ιδιαίτερα σε τουριστικούς δήμους, όπως είναι ο δήμος Ζαχάρως. Παρά τις δυσκολίες η δημοτική αρχή αντεπεξέρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στειρώνοντας και περιθάλποντας τα αδέσποτα και φροντίζοντας για την ευζωία τους, με τη συνδρομή των φιλόζωων να είναι πολύτιμη. Η δημιουργία καταφυγίου θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των αδέσποτων, αποτελώντας μέρος της λύσης του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετήσαμε στεγασμένες ταΐστρες και ποτίστρες σε συνεργασία με φιλόζωους, προκειμένου να τις εποπτεύουν για να αποφευχθούν φαινόμενα δολιοφθοράς. Όλοι οφείλουμε να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τα αδέσποτα. Τα ζώα δεν εγκλωβίζονται και αν καθένας από εμάς αναλάμβανε τις ευθύνες του απέναντι στο δεσποζόμενο του, αδέσποτα δεν θα υπήρχαν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος