FOLLOW US: facebook twitter

Σε ελεγχόμενα επίπεδα η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών

Ημερομηνία: 15-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

vamvaki

Ενέργειες φυτοπροστασίας για το βαμβάκι από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας, για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

  Διαπιστώσεις
2.1 Η πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργειών βρίσκεται στο στάδιο εμφάνισης των χτενιών.
2.2 Οι συλλήψεις, των πεταλούδων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, στις φερομονικές παγίδες είναι σε χαμηλά επίπεδα. Μόνο στο Ανεμοχώρι, στη θέση παρατήρησης Νο 2 – αγροτεμάχιο Νο 51, υπήρχε ένας αριθμός πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού.
2.3 Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν προσβεβλημένα χτένια στη θέση  παρατήρησης Νο 2 – Ανεμοχώρι και στη θέση  παρατήρησης Νο 4 – Επιτάλιο. Βρέθηκε μόνο μια προνύμφη (> 1 εκ.) πράσινου σκουληκιού, στη θέση παρατήρησης Νο 2.

Αυξημένος ήταν ο πληθυσμός του αλευρώδη στη θέση παρατήρησης Νο 1 – Καταράχι.

2.4 Αισθητή είναι η παρουσία και η δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων σε όλες τις περιοχές.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
3.1 Στο βλαστικό στάδιο που βρίσκονται οι βαμβακοκαλλιέργειες, δεν συστήνονται ψεκασμοί, τόσο εναντίον του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού όσο και των άλλων εχθρών.

Ο βαμβακοκαλλιεργητής θα πρέπει να επιθεωρεί την καλλιέργειά του δύο φορές την εβδομάδα για να έχει σαφή εικόνα της προσβολής της καλλιέργειας από το πράσινο ή το ρόδινο σκουλήκι.

Στην περίπτωση που χρειαστεί χημική επέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα σκευάσματα εκλεκτικής δράσης, πιο ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα (όπως Bacillus thuringiensis, chlorantraniliprole, diflubenzuron, emamectin, spinosad).

 

 

Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική επιλογή των επεμβάσεων με το συγκεκριμένο κάθε φορά φυτοπροστατευτικό προϊόν που θα επιλέξουν, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του, στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, και τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις του σύσπορου βαμβακιού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας και στα τηλέφωνα 2621360140 Μικέογλου Γ. & 2621360155 Στέργιου Β.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος