FOLLOW US: facebook twitter

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο που στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ημερομηνία: 15-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, ΟικονομίαΑμετακίνητη η κυβέρνηση απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις και την προαναγγελία κινητοποιήσεων για το νομοσχέδιο που ράβει κοστούμι με οριζόντια μέτρα κατά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επί ποδός πολέμου μπαίνουν οργανώσεις και επαγγελματικοί φορείς κατά του φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε χθες σε διαβούλευση με την κυβέρνηση να προπαγανδίζει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, την ώρα που οι διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις.

Το νέο σύστημα και τα κριτήρια που ορίζει η κυβέρνηση θέτουν τα 10.920 ευρώ ως τεκμαρτό εισόδημα, στοχοποιώντας, ουσιαστικά τις μικρότερες κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και κλείνοντας το μάτι σε όσους φοροδιαφεύγουν, καθώς θα μπορούν να «ξεμπερδέψουν» δηλώνοντας ως εισόδημα το συγκεκριμένο ποσό.

Μάλιστα, παρά τις υποσχέσεις ότι θα χρήματα που θα εισπραχθούν θα κατευθυνθούν στην Παιδεία και την Υγεία, το όφελος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Ήδη στις τάξεις των επαγγελματικών φορέων επικρατεί αναβρασμός, έχουν εξαγγελθεί δράσεις, ενώ δέκα φορείς εξαγγέλλουν μεγάλη κινητοποίηση για τις 22 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε όλα αυτά η κυβέρνηση, πέρα από τις μεγαλοστομίες περί εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος και χτύπημα στη φοροδιαφυγή, επιμένει στην καραμέλα του «επτά στους δέκα ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό».
Η προωθούμενη ρύθμιση, πάντως, φέρνει την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. αντιμέτωπη με κλάδους εργαζομένων με τους οποίους είχε προσπαθήσει να χτίσει προνομιακή σχέση, καθώς επένδυσε πολλά από το προεκλογικό της αφήγημα το 2019.

Βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το σχέδιο νόμου «περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

  • Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
  • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
  • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
  • Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα: Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιορισμός της χρήσης των μετρητών, αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μην αισθάνονται θύματα της φορολογικής πολιτικής. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και να στηρίξουμε ανάλογα την κοινωνική μας πολιτική, ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία, όπως θα φανεί στον προϋπολογισμό του 2024. Χωρίς να αυξάνουμε τους φόρους, μέσω όλων αυτών των πρωτοβουλιών που περιορίζουν την παραβατικότητα και τη φοροδιαφυγή, η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα θα αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. Ενώ στο τέλος της διαδρομής φυσικά, με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει, υπάρχει πάντοτε ο στόχος για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θέτουμε σήμερα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο αυτό περιμένοντας παρατηρήσεις, σχόλια, αντιρρήσεις, αντιπροτάσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα. Αυτή άλλωστε είναι η προστιθέμενη αξία της διαβούλευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήταν λάθος για την ίδια την κοινωνία να αλλάξει η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου και να διατηρηθούν γνωστές παθογένειες. Διότι βασική επιδίωξή μας μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μία εντονότερη αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό είναι φαντάζομαι κοινή επιδίωξη όλων μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος