Σε διαδημοτικά Καταφύγια Αδέσποτων ζώων κατευθύνονται οι δήμοι της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94011″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ενημερωτική ημερίδα χθες στην ΠΕΔ Ηλείας από την Forum Training για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 11 – Σε… 4 εκατομμύρια υπολογίζονται τα αδέσποτα σε όλη την Ελλάδα!
Κάλεσμα στους δήμους της Ηλείας που παίρνει θα λέγαμε και την μορφή έκκλησης στον πολιτισμό και την ευαισθησίας μας λόγω του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που υπάρχει με τον αριθμό τον αδέσποτων στο νομό μας, απηύθυνε χθες ο σύμβουλος Εφαρμογής και Διαχείρισης προγράμματος Αδέσποτων Ζώων της International Forum Training κ. Θωμάς Πρασσάς, στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην ΠΕΔ Ηλείας, με την συμβολή του δήμου Πύργου.
Στόχος ήταν να ενημερώσει δημοτικές αρχές και το αρμόδιο προσωπικό των δήμων, για το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Εσωτερικών και να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στο νέο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 11, για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων, καθότι κάθε δήμος μπορεί να λάβει έως και 300.000 ευρώ για να την υλοποίησή τους. Βεβαίως θα πρέπει να πούμε ότι το ενδιαφέρον για την ημερίδα και η προσέλευση των εκπροσώπων των δήμων, δεν ήταν αντίστοιχη του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει, καθώς τα αδέσποτα ζώα αποτελούν «πληγή» για τον νομό μας και κυρίως τον Πύργο και τις άλλες μεγάλες πόλεις αν και άπαντες οι δημοτικοί μας άρχοντες – νυν και επόμενοι- σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ζωόφιλοι και καυτηριάζουν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια το θέμα των αδέσποτων. Καιρός λοιπόν να δείξουν και στην πράξη ότι ενδιαφέρονται πραγματικά να δώσουν λύση ουσιαστική σε αυτό το θέμα.
Μιλώντας στην Πρωινή ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι υπολογίζει με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει ότι τα αδέσποτα σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα… 4 εκατομμύρια! «Τα αδέσποτα αποτελούν μεγάλη “πληγή” για τη χώρα μας. Η κατάστασή τους πληγώνει τον πολιτισμό μας και φυσικά τα ίδια τα ζώα που πολλές φορές γίνονται και επιθετικά από τη ζωή που κάνουν, γυρίζουν κατά αγέλες , δεκάδες σκοτώνονται από αυτοκίνητα στο δρόμο. Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 11 δίνει την ευκαιρία στους δήμους να χρηματοδοτηθούν και να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα στις πόλεις τους, προσφέροντας φροντίδα και περίθαλψη στα αδέσποτα ζώα. Κι επειδή κι εγώ είμαι αυτοδιοικητικός, ημουν δημοτικός σύμβουλος Βόλου, γνωρίζω από κοντά το πρόβλημα. Το ενδιαφέρον πάντως των δήμων σε όλη την Ελλάδα, είναι μεγάλο, ήδη ξεκινήσαμε συνεργασία με πολλούς δήμους για να ενταχθούν στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και να φτιάξουν τα δικά τους καταφύγια, ενώ προχωρούν και οι διαδημοτικές συνεργασίες όπου δύο, τρεις και περισσότεροι δήμοι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις χρηματοδοτήσεις τους και να κάνουν ένα κοινό καταφύγιο Αδέσποτων ζώων, αφού κάθε καταφύγιο δήμου αριθμεί 80 θέσεις. Αν για παράδειγμα υπάρξει διαδημοτική συνεργασία τριών δήμων, θα λάβουν 3Χ300.000 ΕΥΡΏ, δηλαδή 900.000 ευρώ και περισσότερες θέσεις! Να σημειώσουμε ότι τα αδέσποτα, περιθάλπονται και στειρώνονται και χρειάζεται να υπάρχουν κτηνίατροι και προσωπικό πέρα από τις εγκαταστάσεις.».
Στην ερώτησή μας για το αν υπήρξε ενδιαφέρον από τους δήμους της Ηλείας, ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις με τον δήμο Πύργου, άλλωστε χθες έγινε η πρώτη ενημέρωση από κοντά, αλλά μάλλον η κατεύθυνση είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα με διαδημοτική συνεργασία και ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Βασική προϋπόθεση είναι να βρεθεί το κατάλληλο αγροτεμάχιο
Στην ενημέρωση που έκανε – στην οποία παρευρέθηκαν κυρίως υπάλληλοι των δήμων, της περιφέρειας, κτηνίατροι και εκπρόσωποι ζωοφιλικών συλλόγων , τόνισε ότι ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθεί ένας δήμος στο πρόγραμμα δημιουργίας Καταφυγίων Αδέσποτων, είναι καταρχάς να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτησης, να εγγραφεί το ποσόν των 300.000 ευρώ στον Προύπολογισμό του δήμου και φυσικά να υπάρχει διαθέσιμο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του δήμου, άρτιο και οικοδομήσιμο και δηλωμένο στο κτηματολόγιο για γίνει το έργο και να υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και ρεύμα. Όπως είπε ο κ. Πρασάς καλό είναι να είναι έκτασης περίπου 6- 10 στρεμμάτων γιατί ενδεχομένως στο μέλλον να θέλει ο συγκεκριμένος δήμος να κάνει επέκταση του Καταφυγίου για μελλοντικές εγκαταστάσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]