Σε Χίο και Σμύρνη οι δικηγόροι σε εκδήλωση
Από την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας- Συμμετείχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δ. Δημητρουλόπουλος για την Συνθήκη της Λωζάνης
Μια επιστημονική εκδήλωση συγκινησιακά φορτισμένη, διοργάνωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στην Χίο, καθώς και μια επίσκεψη μνήμης στην Σμύρνη το τριήμερο 15 έως 17 Σεπτέμβρη με θέμα τα 100 χρονιά από την συνθήκη της Λωζάνης και στην οποία συμμετείχε ως μέλος ης Συντονιστικής Επιτροπής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.
Ο κ. Δημητρουλόπουλος παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης έκανε μια εξαιρετική λιτή αναφορά στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς και της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Χίο ο δικηγορικός κόσμος, αναφέροντας:
«Σεπτέμβριος 1922: η καταστροφή της Σμύρνης σηματοδοτεί το τέλος της μακραιωνης παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία. “Το φως εξ Ανατολων “, όπως ήταν το σύνθημα του Ιωνικου Πανεπιστημίου Σμύρνης που οραματίστηκε ο Ελ. Βενιζέλος και ανέλαβε να οργανώσει ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρη, σταμάτησε να ακτινοβολεί και μαζί του σταμάτησε να αναπτύσσεται στην περιοχή ένας πολιτισμός με ρίζες που φτάνουν ως την πρώιμη αρχαιότητα. Λίγους μήνες μετά,, τον Ιούλιο του 1923, η Συνθήκη της Λωζανης επικυρώνει τα τετελεσμενα, ο Βενιζέλος προσπαθεί να περισωσει ότι μπορεί και τίθενται οι βάσεις ίδρυσης των σημερινών κρατών της Ελλάδας και της Τουρκίας (σχεδόν) στη μορφή που έχουν σήμερα.
Σεπτέμβριος 2023 (15-17): η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικων Συλλογων Ελλάδας διοργανώνει στη Χίο μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση αποτίμησης των γεγονότων, διερεύνησης των επιπτώσεων τους στο σύγχρονο Ελληνισμό και προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτά εξακολουθούν να επιδρούν στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από μια συναισθηματικά φορτισμένη επίσκεψη στη Σμύρνη και περιήγηση στα σημεία όπου εκτυλιχθηκαν τα τραγικά γεγονότα. Συμπεριέλαβε όμως και μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικου Συλλόγου Σμύρνης στα γραφεία του, όπου συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, η κατάσταση στα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετώπισης των μελλοντικών προκλήσεων στο χώρο της δικαιοσύνης κα.