FOLLOW US: facebook twitter

Διακοπή της λειτουργίας της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας ενόψει εργασιών

Ημερομηνία: 21-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Διαμαρτυρία του Σωματείου Φίλων της ΠΒΑ για τον την αιφνίδια ενημέρωσή τους από τον δήμο Ήλιδας

Εντός ολίγου ξεκινούν από τον δήμο Ήλιδας οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της Παπαχριστοούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, ωστόσο ο Σύλλογος Φίλων ΠΒΑ με μια ανοιχτή επιστολή της προέδρου κ. Άννα Μοσχόβου θέτει μια σειρά ερωτημάτων για το έργο καθώς και την αιφνίδια εκ μέρους ενημέρωσής τους από την δημοτική αρχή που αναγκαστικά την θέτει εκτός λειτουργίας χωρίς να τους παρέχεται εναλλακτικά άλλος χώρος για να υλοποιήσουν τις φετινές δράσεις που έχουν προγραμματίσει.

Ειδικότερα η κ. Μοσχόβου αναφέρει τα εξής:

“Εννέα μήνες πριν – και μετά από αίτημα του Δ.Σ του σωματείου «Π.Β.Α» για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του κτηρίου της Βιβλιοθήκης – λάβαμε έγγραφο της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας υπογεγραμμένο από την κ. Ν. Κοκκαλιάρη με τίτλο «Διακοπή λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας λόγω Επισκευής του κτιρίου», όπου μας ενημέρωνε ότι:

1. ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανακαίνιση του έργου και βρίσκονται πριν την υπογραφή με την ανάδοχο εταιρεία

2. να μην προγραμματίζονται άμεσα εκδηλώσεις εντός του κτηρίου «όχι μόνο λόγω της άμεσης εκκένωσής του ώστε να προχωρήσει η επισκευή του αλλά και επειδή η κατάστασή του δεν καθιστά ασφαλή την παραμονή πολιτών εντός του κτιρίου» : (08/12/2022)

Σε αυτούς τους μήνες ουδεμία ενημέρωση υπήρξε για την εξέλιξη της δρομολογημένης ανακαίνισης, ουδεμία κίνηση που να ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση και ουδεμία διάθεση να διατεθεί σταθερή και μόνιμη αίθουσα για τις εκδηλώσεις μας, για την προφύλαξη των αρχείων και του πολύτιμου πνευματικού υλικού, εκτός από τη δημόσια δήλωση του Δημάρχου μας «Τι θέλετε την αίθουσα, για να αμπελοφιλοσοφείτε;»

Το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων και το περιεχόμενό του στο έλεος της εγκατάλειψης και της βρωμιάς, διότι οι εκκλήσεις μας για καθαριότητα και στοιχειώδη συντήρηση προσέκρουσαν στην αδιαφορία από το Δεκέμβριο του 2022 μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2023, οπότε απότομα κάτι άλλαξε (γιατί άραγε;).

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός του κλεισίματος της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης, η αποδιοργάνωση της εθελοντικής λειτουργίας της και το σταμάτημα των δραστηριοτήτων στο συγκεκριμένο χώρο.

Ως Δ.Σ του σωματείου «Π.Β.Α» καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά, να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε πολλές και επιτυχημένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, συνεργαζόμενοι με άλλους φορείς της πόλης μας (Λέσχη Βιβλίων, Παρεμβάσεις, Σχολεία, Περιφέρεια) και συνδημότες μας ή συνεργάτες μας (Εκπαιδευτικούς και Εξειδικευμένους σε κάποιο αντικείμενο) και ενάντια στα προσκόμματα που συναντούσαμε για τη διασφάλιση αίθουσας.

Τελικά κ. Δήμαρχε τι γίνεται με την πολυδιαφημισμένη Επισκευή και Ενεργειακή Αναβάθμιση της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης;

Γιατί μεθοδεύτηκε ο παροπλισμός της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και έχει εγκαταλειφθεί στην προϊούσα αποσάθρωση τόσο το κτήριο όσο και το περιεχόμενό του; Έτσι έλαβε σάρκα και οστά η υπόσχεσή σας ότι η Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει κόσμημα για την πόλη μέσα στην τετραετία της τρέχουσας δημαρχίας σας;

Γιατί αρνείστε να διαθέσετε σταθερό χώρο λειτουργίας και δραστηριοτήτων στο σωματείο του πνευματικού ιδρύματος, και γιατί αδιαφορείτε για το πνευματικό υλικό που αποσυντίθεται αργά αλλά σταθερά στον πρώτο όροφο ;

Ακολουθούν εικόνες της εισόδου της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 18/09/2023, ώρα 10.30 και του κέντρου της πόλης μας.

Η Πρόεδρος του σωματείου «Π.Β.Α»

Άννα Μοσχόβου”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος