Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Ηλείοι τοματοπαραγωγοί!
Εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα κόστη παραγωγής και περιμένουν την ανακοίνωση των τιμών από τα δύο εργοστάσια του Κάμπου
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Εντείνονται οι ζυμώσεις και στην Ηλεία ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν στη βιομηχανική ντομάτα. Ήδη, υπάρχουν πληροφορίες για αυξημένες σε σχέση με πέρσι εμπορικές τιμές, ωστόσο παραγωγοί και ομάδες τηρούν στάσης αναμονής, περιμένοντας τιμές σύντομα από τη μεταποίηση, ώστε να αρχίσουν προετοιμασία για φυτεύσεις. Σε ένα μήνα από σήμερα, αμέσως δηλαδη μετά τις Γιορτές, ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα, αναμένονται οι προθέσεις εκ μέρους των παραγωγών που επιθυμούν να καλλιεργήσουν βιομηχανική ντομάτα, ένα προϊόν σημαντικό για την τοπική οικονομία του νομού.
Στην Ηλεία επί του παρόντος, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας που ακολουθεί τη συμβολαιακή γεωργία και συνάπτει συμβόλαια για παράδοση του προϊοντος με τα δύο εργοστάσια μεταποίησης στην Γαστούνη και στα Καβάσιλα, δεν έχει ακόμα καμία ενημέρωση για τις τιμές και οι τοματοπαρωγωγοί κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Η περσινή χρονιά πήγε σχετικά καλά για την βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία με καλύτερες αποδόσεις, ωστόσο οι τιμές που πήραν από τα εργοστάσια δεν άφησαν και απόλυτα ικανοποιημένους τους παραγωγούς που φετος μετά την αλματώδη αύξηση των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων δημιουργείται προβληματισμός για το αν θα είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια καθώς τα ρίσκα είναι μεγάλα.
Πολύ ανεβασμένα τα καλλιεργητικά κόστη
Οι στρεμματικές αποδόσεις για την καλλιεργητική περιοδο του 2022 ήταν πεσμένες σε σχέση με το 2021 και κυμάνθηκαν στους 8 με 9 τόνους, ενώ το 2020 είχαν πάει και 12 τόνους.. Στην γενική συνέλευση των τριων ομαδω παραγωγων που έγινε τον Οκτωβριο εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα τονίστηκε ότι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 110 ευρώ τον τόνο, θα μπορούσε να είναι και υψηλότερες, αν λάβουμε υπόψη ότι σε πιο βόρειες ζώνες της χώρας δόθηκαν έως και 130 με 140 ευρώ τον τόνο, βάσει όσων λένε και οι μεταποιητικές.
Ωστότο, τα καλλιεργητικά κόστη συνεχώς ανεβαίνουν , όπως λένε οι παραγωγοι η βιομηχανική ντομάτα έχει πάρα πολλά έξοδα και αν ο παραγωγός μπει μία χρόνια μέσα, τελείωσε οικογενειακά και οικονομικά. Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα των 950 με 1.000 ευρώ το στρέμμα.
Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο για το θέμα της τιμής ότι: «είμαστε σε αναμονή και εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει επαφές με Κύκνο και Μινέρβα. Γενικά, η μεταποίηση δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί και υπάρχει προβληματισμός στις τάξεις των παραγωγών, αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τη νέα καλλιεργητική σεζόν από τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή τέλη Γενάρη. Πέρσι οι τιμές που πληρώθηκε ο παραγωγός εδώ στην περιοχή μας έφθασαν και τα 112 ευρώ τον τόνο. Θέλουμε αύξηση, γιατί τα κόστη έχουν ανεβεί».
«Μεγάλα τα ρίσκα για καλλιέργεια μεγαλύτερων ποσοτήτων βιομ. τομάτας»
Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο κ. Αριστομένης Δημητρακόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τον Κόροιβο .. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον Αγρότυπο, μέχρι πέρσι καλλιεργούσε 400 στρέμματα, αλλά τη νέα σεζόν σκέπτεται σοβαρά να τα μειώσει, καθώς τα ρίσκα είναι μεγάλα. «Οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν καλές, φθάνοντας ανάλογα τα brix και τα 120 με 130 ευρώ τον τόνο. Όμως οι επιβαρύνσεις στα κόστη παραγωγής είναι δυσβάσταχτες για μας. Ενδεικτικά να σας πω, ότι τα προηγούμενα χρόνια αγοράζαμε λίπασμα με 600 ευρώ τον τόνο, πέρσι με 900 ευρώ και φέτος υπάρχει περίπτωση αυτό να πάει και 1.200 ευρώ. Το πετρέλαιο είχε όλο το καλοκαίρι που εμείς δουλεύουμε 2 ευρώ το λίτρο. Μόνο για τη μηχανή που μαζεύει 200 τόνους την ημέρα, το πετρέλαιο είχε διπλή επιβάρυνση μέσα σε ένα έτος. Όσον αφορά στη νέα σεζόν, ξεκινάμε προετοιμασία από τον Ιανουάριο με τα θερμοκήπια και το Φεβρουάριο πάμε στις φυτεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η βιομηχανική τομάτα, μαζί με το ελαιόλαδο και την σταφίδα, είναι τα τρια βασικά προϊόντα όλης της αγροτικής παραγωγής του νομού, όπου από τα έσοδα της καλλιέργειας τους ζουν χιλιάδες οικογένειες στην Ηλεία. Την περσινή σεζόν αθροιστικά τα δύο εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, απορρόφησαν συνολικά 100.000 τόνους πρώτης ύλης από το σύνολο των παραγωγών του νομού –χαρακτηριστικά η Ο.Π Αμαλιάδας είχε σχεδόν 40.000 τόνους, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ηλείας «ΚΗΠΟΣ» περίπου 25.000 τόνους κλπ– νούμερο που σηματοδοτούσε μια αύξηση στη ζήτηση περίπου 10.000 τόνων σε σχέση με πέρυσι-. Ανεβασμένα ήταν όμως μεσοσταθμικά και τα τιμολόγια, στοιχείο που αντανακλά και την αυξανόμενη ζήτηση του τελικού προϊόντος από την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.