FOLLOW US: facebook twitter

Σε 770 δισ. ευρώ η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Ημερομηνία: 13-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες!

Ακίνητα αντικειμενικής αξίας 770 δισ. ευρώ, κατέχουν 7.178.651 φορολογούμενοι, οι οποίοι όμως δεν πληρώνουν όλοι ΕΝΦΙΑ καθώς, πάνω από 1 εκατομμύριο απαλλάσσονται για διάφορους λόγους.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, με βάση τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 769,44 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 1,07% ή κατά 8,14 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2022 που ήταν 761,32 δισ. ευρώ το 2022.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων ανήλθαν φέτος σε 7.178.651, εκ των οποίων οι 7.103.669 είναι φυσικά πρόσωπα και 74.982 είναι νομικά πρόσωπα.

Από το σύνολο των 7.178.651 φυσικών και νομικών προσώπων που κατέχουν ακίνητη περιουσία, οι 6.159.452 καλούνται να πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ, συνολικά 2,27 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ότι το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α, που βεβαιώθηκε φέτος σε 6.095.089 φυσικά πρόσωπα και 64.363 νομικά πρόσωπα είναι αυξημένο μόλις κατά 14 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς ο συνολικός βεβαιωθείς φόρος ανέρχεται φέτος σε 2,27 δισ. ευρώ, έναντι 2,25 δισ. ευρώ το 2022.

Οι 6.095.089 ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,734 δισ.. ευρώ, και 64.363 επιχειρήσεις θα καταβάλουν φόρο κατοχής ακινήτων συνολικού ύψους 534,31 εκατ. ευρώ.

Ποιοι απαλλάσσονται

Αντίθετα, 1.019.199 ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για φέτος, καθώς έλαβαν εκκαθαριστικά με μηδενικά υπόλοιπα φόρου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
• Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

• Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιες αλλαγές έρχονται στις μισθώσεις Airbnb

Ανατροπή στο σκηνικό με τις μισθώσεις τύπου Airbnb, με στόχο να ξεκαθαρίσουν τα φυσικά πρόσωπα απ’ όσους ενοικιάζουν σωρηδόν ακίνητα μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Trivago κ.λπ.), καθώς δρομολογούνται ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που θα κλείσουν όλες τις τρύπες της φοροδιαφυγής – και όχι μόνο. Αλλαγές που θα αφορούν τόσο τον αριθμό των ακινήτων όσο και τους όρους που θα μπορεί κάποιος να τα διαθέτει για βραχυχρόνια μίσθωση.

Παράλληλα, σφίγγουν και οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με μπαράζ διασταυρώσεων ανάμεσα στα στοιχεία που δηλώνονται στις πλατφόρμες και τα εισοδήματα που παρουσιάζονται στην Εφορία. Στενό θα είναι και το μαρκάρισμα σε όσους διαθέτουν ακίνητα έξω από το επίσημο σύστημα, δηλαδή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, google, προσωπικούς λογαριασμούς κ.λπ.

Τόσο η κυβέρνηση (διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν το πλαίσιο λειτουργίας των ενοικιάσεων τύπου Airbnb. Και οι δύο συμφωνούν πως πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία απλώς έχουν ένα ακίνητο που νοικιάζουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, από ολόκληρες επιχειρήσεις που κρύβονται πίσω από τις πλατφόρμες και εμφανίζονται σαν φυσικά πρόσωπα για να γλιτώσουν τη φορολόγηση ως επιχείρηση. Και μέσα σε όλα αυτά κλιμακώνονται οι πιέσεις από ξενοδόχους και ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τουριστικά ακίνητα ή δωμάτια και θέλουν να σφίξει ο κλοιός γύρω από τα Airbnb, τα οποία τρώνε σημαντικό μερίδιο από την πίτα. Παράλληλα, επιδεινώνονται οι παρενέργειες στην κτηματαγορά με την έλλειψη ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις και τα ενοίκια (όσων σπιτιών έχουν μείνει στην αγορά) να έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα!

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει όλο αυτό το σκηνικό δρομολογούνται οι εξής παρεμβάσεις:

■ Διαχωρισμός των φυσικών προσώπων από ολόκληρες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που κρύβονται και εκμεταλλεύονται το ευνοϊκότερο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ετσι, κάποιος που νοικιάζει ένα ή, το πολύ, δύο ακίνητα θα παραμείνει στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε αντίθεση με τους διαχειριστές ακίνητων (όχι μόνο Ελληνες, αλλά και επενδυτές Golden Visa κ.λπ.) που θα ενταχθούν στο καθεστώς νομικού προσώπου και θα φορολογηθούν αναλόγως.

■ Θέσπιση ανώτατου ορίου ημερών κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση. Το όριο αυτό θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται από την τοποθεσία, τον αριθμό των κατοίκων, την τουριστική δραστηριότητα, την ξενοδοχειακή πληρότητα κ.λπ.

■ Σχέση ιδιοκατοίκησης – ενοικίασης. Μια πρόταση που εξετάζεται (και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις) προβλέπει το εξής: δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.

■ Οριο στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή εφόσον είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο. Το νομικό πρόσωπο θα θεωρείται επαγγελματίας όταν προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση, μέτρο που έχει λογική μόνο αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες.

Την ίδια στιγμή παρεμβάσεις σχεδιάζονται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων. Μεταξύ άλλων, συστήνει στις γνωστές πλατφόρμες να παρέχουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, των μισθωτών, αλλά και των εκμισθωτών.

Μπαράζ ελέγχων

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking, αλλά και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram κ.λπ.). Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά κρύβουν από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.

Πρώτοι από τα… σκάνερ των ελεγκτών θα περάσουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις – και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

newsmoney.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος