FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: “Το όραμά μου για την Ηλεία του μέλλοντός μας”

Ημερομηνία: 15-05-2023 | Συντάκτης:

Η Διονυσία Αυγερινοπούλου μιλά σήμερα στην “Πρωινή”

  • “Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δεχθεί ποτέ ο Νομός Ηλείας, με έργα που προϋπολογίζονται άνω του 1 δις Ε”
  • “Μετά από χρόνια αδράνειας, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της Λίμνης Καϊάφα”
  • Η θωράκιση και η ανάδειξη της Λίμνης Καραμανλή και του Φράγματος Πηνειού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Ηλεία
  • “Το θέμα της σταφίδας αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» για εμένα

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου


“Η Ηλεία, και την νέα τετραετία, θα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της” τονίζει μεταξύ άλλων σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην “Πρωινή” η βουλευτής Ηλείας και εκ νέου υποψήφια Διονυσία Αυγερινοπούλου,  μέσα από την οποία ξεδιπλώνει ουσιαστικά το όραμά της για την Ηλεία του μέλλοντός μας.  Προσθέτει μάλιστα ότι  την τιμά το γεγονός ότι οι προτάσεις της για την ανάπτυξη της περιοχής μας, για έργα υποδομών που θα αλλάξουν τον τόπο μας, αξιοποιούνται από τον Πρωθυπουργό με τον καλύτερο τρόπο. Είναι γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της ως βουλευτής, η κ. Αυγερινοπούλου με κίνητρο την αγάπη και το συνεχές ενδιαφέρον της για την Ηλεία, ανέλαβε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη  ζητημάτων κορυφαίας σημασίας για το νομό μας, για την Υγεία, την Παιδεία, τις Υποδομές,  το Περιβάλλον, τους πλουτοπαραγωγικούς  πόρους και τον πρωτογενή τομέα που σηματοδοτούν ένα νέο δυναμικό restart για τον νομό μας. 

  • Πριν από λίγες μέρες είχαμε την περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ηλεία. Ποια ήταν η αίσθηση που σας άφησε προσωπικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ηλεία και ποια νομίζετε πως  ήταν η αίσθηση του κόσμου;

Ο Πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα και τροχιά ανάπτυξης την Ηλεία μας, δίνοντας στην περιοχή την ώθηση που είχε στερηθεί, υλοποιώντας σημαντικά έργα υποδομής. Διέθεσε όλες του τις δυνάμεις για να ξεκινήσει πάλι το μεγάλο έργο του αυτοκινητοδρόμου «Πατρών – Πύργου», ενώ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω τον σχεδιασμό, καθώς ο σπουδαίος αυτός αυτοκινητόδρομος, έργο πνοής για την Ηλεία, θα συνδεθεί με το Καλό Νερό και την Καλαμάτα, καθώς και με την Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τον Νομό μας, καθώς το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και ευρύτερα της περιοχής, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δεχθεί ποτέ ο Νομός Ηλείας, με έργα που προϋπολογίζονται άνω του 1 δις ευρώ, αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία δυναμικής ανάπτυξης. Πρόκειται, άλλωστε,για ένα θέμα που παρακολουθεί στενά από κοντά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ουσιαστικά στην εξωστρεφή προοπτική της Ηλείας, έναν τόπο που έχει αρχίσει να αλλάζει προφίλ και να αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων, όπως η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Καϊάφα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και οι δύο στρατηγικές επενδύσεις που ξεκινούν στη βόρεια Ηλεία, με την αρωγή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρόσφατη επίσκεψή του επιβεβαιώνει το διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την Ηλεία μας και το ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που προωθούνται. Και οι πολίτες, με ξεκάθαρη ματιά και αισιοδοξία, αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια, την οποία μόνο μια σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να εγγυηθεί, χωρίς πισογυρίσματα και ημιτελείς σχεδιασμούς, αλλά με ξεκάθαρο όραμα και ρεαλιστική στόχευση.

  • Θεωρείτε ότι στην Ηλεία, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ την τελευταία τετραετία ήταν όλα καλώς καμωμένα; Γιατί ακόμα και ο ίδιος ο  Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη ίσως φορά, παραδέχθηκε έμμεσα ότι η Ηλεία αδικήθηκε και με την κατάργηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι το μείζον πρόβλημα της Υγείας και της έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο του Πύργου είναι πολύ σοβαρό, δήλωσε ωστόσο ότι θα επανορθώσει. Ποια μέριμνα λοιπόν θα υπάρξει  από πλευράς ΝΔ  γι’ αυτά τα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα εφόσον λάβει την λαϊκή εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα των σχολών στην Ηλεία. Ακούω ενίοτε για την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία, απόφαση, η οποία ανήκει αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και όχι στην Κυβέρνηση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Ηλεία μένει πίσω στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Κυβέρνηση ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών για την ίδρυση της πρώτης Φιλοσοφικής Σχολής στην Αρχαία Ολυμπία με ελληνικά και ξενόγλωσσα προγράμματα, καθώς και η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ίδρυση στην Αρχαία Ολυμπία ενός νέου, πανελλαδικής εμβέλειας Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών, για την επιμόρφωση αθλητών από όλη την Ελλάδα. Ακόμα, μια ακόμα σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία προχωρά και άμεσα ξεκινά στον τόπο μας, ήτοι η λειτουργία στον Πύργο πρότυπων εκπαιδευτικώνπρογραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για μαθητεία σε παραναυτιλιακά επαγγέλματα. Πρέπει, επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι στην Αμαλιάδα έχουν ήδη δημιουργηθεί πρότυπα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά στον τομέα της Υγείας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά σοβαρών ανακοινώσεων, δεσμεύθηκε για την λειτουργία και των τριών Νοσοκομείων, τα οποία θα ξαναφτιαχτούν με τέτοιο τρόπο που να παρέχουν πραγματικά ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, με λογική κατανομή έργου. Δεσμεύθηκε δε για την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και γιατρών μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και την αναμόρφωση 160 Κέντρων Υγείας και 80 Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και της Ηλείας.

  • Η Ηλεία είναι ένας νομός που θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί δυναμικά, αξιοποιώντας τις ιαματικές πηγές του, να αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα άλλων περιοχών, που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναδειχθεί και καθιερωθεί. Ωστόσο, ακόμη και ο Καϊάφας παραμένει αναξιοποίητος. Πρόσφατα είδαμε να κινούνται εκ νέου διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή και κατά το παρελθόν πολλά έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί, πιστεύετε ότι πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά σε αυτόν το στόχο;

Σας απαντώ με βεβαιότητα ότι μετά από χρόνια αδράνειας, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της Λίμνης Καϊάφα,αλλά και άλλων ιαματικών πηγών στην Ηλεία. Η νέα αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να αναδείξει την περιοχή του Καϊάφα σε διεθνές επίπεδο ως σημείο αναφοράς για το θεραπευτικό ιαματικό τουρισμό και το περιβάλλον, αποτελούσε τον πρωταρχικό και προσωπικό μου, αν θέλετε, στόχο. Ήδη, έχει εκδηλωθεί σημαντικό δυνητικό ενδιαφέρον από επενδυτές, μετά και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών από την ΕΤΑΔ και πλέον αναμένεται η προκήρυξη του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού. Έχω δουλέψει συστηματικά και με όραμα για την προώθηση του ιαματικού τουρισμού, που μπορεί να ενισχύσει το προφίλ της περιοχής στον τομέα της φιλοξενίας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής και την νέα γενιά, σε έναν τομέα δυναμικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο. Ο συνδυασμός δε με την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την οδική διασύνδεση των ορεινών όγκων και σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όπως ο Επικούριος Απόλλωνας με την Αρχαία Ολυμπία και τον Μυστρά, αποτελεί έναν νέο δίαυλο θετικών προοπτικών, καθώς πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που θα δώσει ανάσα και αναζωογόνηση στις ορεινές περιοχές του Δήμου.

  • Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για την αξιοποίηση του νερού από το Φράγμα Πηνειού αλλά και την ανάδειξη και θωράκιση της Λίμνης Καραμανλή. Τί σηματοδοτεί αυτό το έργο;

Σηματοδοτεί πραγματικά την δημιουργία ενός πόλου δυναμικής ώθησης για την ευρύτερη περιοχή, καθώς μιλάμε για το μεγαλύτερο περιφερειακό έργο της χώρας. Η θωράκιση και η ανάδειξη της Λίμνης Καραμανλή και του Φράγματος Πηνειού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Ηλεία, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά  περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη, θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των υδάτινων αποθεμάτων και της κλιματικής ισορροπίας της περιοχής, αλλά και τη τουριστική ανάπτυξη όλου του ορεινού όγκου της Ηλείας. Ήδη από το 2019, με την ιδιότητά μου ως βουλευτής Ν. Ηλείας, αλλά και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, έθεσα στο Υπουργείο Υποδομών την ανάγκη για την θωράκιση του φράγματος της Λίμνης Πηνειού που είχε κατασκευαστεί από τη δεκαετία του ‘60 και δεν έχει συντηρηθεί σημαντικά ποτέ ως σήμερα, την ολοκλήρωση της κατασκευής του παραλίμνιου δρόμου και την ανάδειξη του συνόλου των παραλιμνίων περιοχών, με παράλληλη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της γεωργίας αλλά και του τουρισμού και του αθλητισμού στην περιοχή μας. Παράλληλα εισηγήθηκα στην περιφέρεια την επαναξιοποίηση του αναψυκτηρίου στο Φράγμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα έχουν τεθεί οι υπογραφές από το Υπουργείο Υποδομών και έχει δεσμευτεί το κονδύλιο των 8,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται ο ορισμός αναδόχου για την σύνταξη της μελέτης ενός έργου το οποίο υπολογίζεται από το Υπουργείο ότι θα φτάσει, στην υλοποίησή του, σε δεκαπλάσια νούμερα σε κονδύλια.

  • Στην Ηλεία, έναν νομό με μεγάλη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ποιες είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει; Και με ποιο τρόπο αυτός ο βασικός οικονομικός πυλώνας για την Ηλεία, θα αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα;

Προκειμένου να καταστεί ο αγροτικός τομέας αρωγός στην ανάπτυξη, οι βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε στην Ελληνική περιφέρεια και στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της. Στόχος μας ήταν και είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα και να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή.

Αναγνωρίζουμε ότι η αγροτική ανάπτυξη και, κυρίως, η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη, μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας, στηρίζουμε τους αγρότες μας με έργα υποδομής, σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα. Στηρίζουμε τις συνενώσεις των αγροτών, δίνουνε ειδικά φορολογικά κίνητρα για να μπορέσουν να αποκτήσουν οι ομάδες παραγωγών εκείνη την δύναμη που χρειάζονται για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, τους υποστηρίζουμε με νέα τεχνολογία και εκπαίδευση, ώστε να περάσουν οι νέοι αγρότες στη νέα εποχή.

Παράλληλα, προωθούμε και εφαρμόζουμε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα για την θωράκιση της αγροτικής παραγωγής. Δίνουμε προτεραιότητα στη διαχείριση και ανακύκλωση του αγροτικού πλαστικού -και μέσα από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος- που είναι ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει επίλυσης, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όσο και για την αγροτική παραγωγή.

  • Πριν από λίγους μήνες, αναλάβατε μια σημαντική πρωτοβουλία για την σταφίδα της Ηλείας. Ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι θετικές και αυτό προκύπτει μέσα από την συλλογική δράση και την εξωστρέφεια. Το θέμα της σταφίδας αποτελεί, αν θέλετε, «προσωπικό στοίχημα» για εμένα. Με σύγχρονους όρους και μέσα από την ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών της χαρακτηριστικών, η σταφίδα κερδίζει ήδη το χαμένο έδαφος. Είναι μια κοινή προσπάθεια, ένα δυναμικό και αισιόδοξο restart, μέσα από ομάδες παραγωγών και συνεργατικά σχήματα. Μετά από μια μακρά περίοδο που το προϊόν έβγαινε στην αγορά με πολύ χαμηλή τιμή για τους καλλιεργητές, πλέον μέσα από τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε για το μέλλον του προϊόντος.  Έχει, μάλιστα, ανοίξει και νέος δίαυλος με την μεγάλη αγορά της Ινδίας, ένα νέο εξαγωγικό μονοπάτι με μια χώρα-εμπορικό σύμμαχο, που έχουν την σταφίδα ως βασικό κρίκο στην διατροφική τους αλυσίδα. Με συστηματική συλλογική δουλειά και εναρμόνιση με σύγχρονες πρακτικές marketing, η νέα εταιρεία που έχει συσταθεί απευθύνεται πλέον σε μια χώρα του 1,5 δις κατοίκων, κάτι που για έναν μεμονωμένο παραγωγό θα ήταν ουτοπία. Τα περιθώρια επανεκκίνησης του προϊόντος και της δυναμικής που ανακτά μέσα από στοχευμένη στρατηγική προώθησης, τυποποίησης, δυναμικών συνεργειών, ανοίγει έναν νέο ορίζοντα για το προϊόν που πλέον αποκτά και διακριτικό σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

  • Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η ΝΔ για την νέα τετραετία σε ότι αφορά την Ηλεία και ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία και η εσείς η ίδια θα επιμείνετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Η Ηλεία, και την νέα τετραετία, θα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο για να ολοκληρώσει το έργο που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά και για να υλοποιήσει το σύνολο του σχεδιασμού που έχει προγραμματίσει. Και πραγματικά με τιμά το γεγονός ότι οι προτάσεις μου για την ανάπτυξη της περιοχής μας, για έργα υποδομών που θα αλλάξουν την Ηλεία, αξιοποιούνται από τον Πρωθυπουργό μας με τον καλύτερο τρόπο. Έχοντας θέσει τις βάσεις, σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει ο μερικός επαναπλημμυρισμός της Λίμνης Μουριάς, το σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης για τον Αλφειό ποταμό, το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης του Κυλλήνιου Κόλπου, η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Ακαδημαϊκών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία με την συνεργασία ξένων και ελληνικών Πανεπιστημίων, η ίδρυση Κέντρου για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ το οποίο ήδη έχει εγκριθεί και προχωρά, η ίδρυση στον Πύργο Πρότυπης Σχολής για μαθητεία σε παραναυτιλιακά επαγγέλματα που, η στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, μέσω στρατηγικών επενδύσεων, η επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Επιταλίου και έναρξη κατασκευής υδατοδρομίου Κυλλήνης, καθώς και η επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής Κάτω Αχαγιά – Πύργος, που είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος