FOLLOW US: facebook twitter

ΣΔΕ Πύργου εκτός έδρας Τμήμα Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 14-02-2023 | Συντάκτης:

Την Παρασκευή 10/2/2023, στο πλαίσιο των σχεδίων δράσεις- project, επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου – τμήμα εκτός έδρας Αμαλιάδας, ο κ. Φώτης Πλέσσας, ένας από τους 16 εναπομείναντες Καραγκιοζοπαίχτες της Ελλάδας.

Μίλησε σε Εκπαιδευόμενους και Εκπαιδευτές για την ιστορία του Θεάτρου Σκιών και ειδικότερα του Καραγκιόζη. Μας ταξίδεψε στην εποχή της Τουρκοκρατίας όπου και έζησαν  ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης, καθώς ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Ο Καραγκιόζης ήταν Έλληνας της Θράκης, γελωτοποιός,  ενώ ο Χατζηαβάτης  Οθωμανός, μεγαλοεργολάβος. Όταν γνωρίστηκαν, ο Χατζηαβάτης πήρε μαζί του τον Καραγκιόζη και πήγαν στην Προύσα να χτίσουν το σαράι του Σουλτάνου.

Εκεί, ο Σουλτάνος αποκεφάλισε τον Καραγκιόζη, εξ αιτίας της Ελληνικής καταγωγής του, επειδή όμως ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της Προύσας, ξεσηκώθηκαν και ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να φτιάξει το άγαλμα του Καραγκιόζη. Ο Χατζηαβάτης, ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος, μετέφερε τις ιστορίες του Καραγκιόζη στον «μπερντέ» και από εκεί, ο Κ. Μπράχαλης μεταφέρει το θέατρο Σκιών στην Πάτρα και αρχίζει η ιστορία του στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, μας ανέλυσε την ιστορία κάθε φιγούρας ξεχωριστά και τον τρόπο που κατασκευάζει ο ίδιος τις φιγούρες του. Μαζί του έφερε 3 εξαίσιες φιγούρες, του Καραγκιόζη, του Μπάρμπα Γιώργου και του Χατζηαβάτη. Όλοι θαυμάσαμε τα ανεξίτηλα χρώματά τους, τα «στολίδια» τους, τις λεπτομέρειες σε κάθε σημείο τους και θαμπωθήκαμε από την κίνηση που δημιουργούσαν οι «σούστες» όταν τις διαχειριζόταν το έμπειρο χέρι του Κ. Πλέσσα!

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια παράσταση στο Σχολείο μας και πήραμε όλη την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τις δικές μας φιγούρες στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης που υλοποιούμε με τίτλο «Ο Καραγκιόζης πάει ΣΔΕ». Ο Κ. Πλέσσας μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας και διαθέσιμος για ό,τι τον χρειαστούμε!

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με δωρεάν φοίτηση και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολείο απευθύνεται σε ενηλίκους όπου μετά από φοίτηση δύο χρόνων μόνο, παίρνουν Απολυτήριο Γυμνασίου.

Τηλ.26210-20350


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος