FOLLOW US: facebook twitter

School Cinema: Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Ημερομηνία: 27-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

zizanio-ergastirio-kavoukidis

Η εκπαιδευτική διάσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Για μια βδομάδα η έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ο Πύργος και οι γειτονικές πόλεις, μετατρέπονται στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό σχολείο.  Από φέτος παράλληλα, η πόλη της Αμαλιάδας γίνεται η πόλη του ντοκιμαντέρ, μέσα και από μια σειρά παρεμφερών δράσεων, που θα αξιοποιήσουν αφ’ ενός το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και αφ’ ετέρου τις υποδομές του δήμου, καθώς θα διεξαχθεί στην Αμαλιάδα το Φεστιβάλ «Kids & Docs», στο οποίο θα διαγωνιστούν περί τις 20 ταινίες διεθνούς παραγωγής σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Μεταξύ των διαρκώς εμπλουτιζόμενων δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ, εξαιρετική είναι δυναμική που έχει αποκτήσει το School Cinema, με φανατικούς φίλους καθώς τα ίδια τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα. Έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την φαντασία τους, να εμπνευστούν, να προσεγγίσουν σύγχρονα μέσα ήχου και εικόνας που θα χρησιμοποιήσουν υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του κινηματογράφου, σκηνοθετών, διευθυντών φωτογραφίας, μοντέρ, ανιμέιτορς αλλά και καλλιτεχνών από άλλους κλάδους καθώς και ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει και προσφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους, μεταδίδοντας στην νέα γενιά τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για την δημιουργία οπτικοακουστικών έργων.

Παράθυρο στον κόσμο

Πιστό στον εκπαιδευτικό του ρόλο, ανοίγοντας ένα «παράθυρο στον κόσμο», το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις υποδομές και δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να εργαστούν συλλογικά, μέσα από εργαστήρια που υλοποιεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός η ξεχωριστή επιτυχία του εργαστηρίου κινουμένου σχεδίου Zizanimation που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια λειτουργίας, που με συνέπεια και συνέχεια δίνει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στην διοργάνωση αλλά και του Mythos Project (πολυεθνικά εργαστήρια ιδιαίτερα αγαπητά στους ξένους φίλους) που φέτος πραγματοποιείται για έκτη χρονιά!

Ωστόσο,  το School Cinema δεν σταματά εδώ. Στόχος του παραμένει και διαρκώς αναπτύσσεται η πολύπλευρη επιμόρφωση των ενηλίκων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών που θέλουν να εντάξουν την οπτικοακουστική διδασκαλία στο δικό τους εκπαιδευτικό έργο, ώστε μέσα στα σχολεία και μέσα από αυτά να δίνεται συνέχεια στις δράσεις που τα παιδιά προσεγγίζουν και αναπτύσσουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ειδικά σεμινάρια από επαγγελματίες κινηματογραφιστές αλλά και επιστήμονες ή εξειδικευμένους φορείς, όπως η Εκπαιδευτική Τηλεόραση ή ο Συνήγορος του Παιδιού, αναλύουν διάφορα θέματα και βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν στην πολυδιάστατη ανάγνωση των κινηματογραφικών εικόνων για την καλύτερη αξιοποίησή τους στο σχολικό ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Έτσι, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έχουν προγραμματιστεί  σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Στον Πύργο…

Συγκεκριμένα, στον Πύργο, τα 5 σεμινάρια και τα εργαστήρια αφορούν στις τεχνικές του Celestin Freinet, το παραμύθι ως παιδαγωγικό εργαλείο, εργαστήριο Κινηματογραφικής έμφυλης ερμηνείας με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργαλεία και τεχνικές για την κατανόηση και ενίσχυση του δικαιώματος γνώμης των μαθητών σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού και συνεργασίας, αξιοποιώντας τον κινηματογράφο και τις λοιπές τέχνες.

olympia-fest-parodos

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας του Πύργου μπορούν  να συμμετέχουν και σε πέντε ακόμη σεμινάρια τα οποία απευθύνονται και σε άλλες ομάδες (όπως μέλη Θεατρικών Ομάδων και σπουδαστές του ΤΕΙ) και αφορούν στην Σκηνογραφία για το Θέατρο και τον Κινηματογράφος, Masterclass  με τον Νίκο Καβουκίδη, τον πολυβραβευμένο διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη για την σημασία και τη δύναμη του κινηματογραφικού ντοκουμέντου, την άσκηση και εξάσκηση ενός δραματουργικού βλέμματος πάνω στον κόσμο και στα πράγματα, εργαστήρι πολυφωνίας αλλά και τεχνικές του ηλεκτρονικού μοντάζ.

Στην Αμαλιάδα…

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους εμπλουτίζει τις δράσεις του και στον Δήμο Ήλιδας. Έτσι, στην πόλη της Αμαλιάδας, που γίνεται πλέον η πόλη του Ντοκιμαντέρ,  θα πραγματοποιηθεί τριήμερο βιωματικό εργαστήριο για την ανάπτυξη θεατρικών παιχνιδιών στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο, εργαστήριο για το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση  και όχι μόνο, σεμινάριο Ντοκιμαντέρ – Multimediaν πάνω στην έννοια και την ιστορία τού ντοκιμαντέρ και του multimedia σε Power Point παρουσίαση, την  δημιουργία animation ως μέσο ενεργητικής συμμετοχής του μαθητή.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις – Μαθαίνοντας την αποδοχή», στο οποίο εξετάζονται διαπολιτισμικά θέματα και επικεντρώνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις προσφυγικές κρίσεις, βιωματικό σεμινάριο με θέμα την προσέγγιση της ιστορικής περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή, την Αντίσταση και το Ολοκαύτωμα καθώς και Εργαστήριο Κινηματογραφικής Παιδείας για την  αξιοποίηση της ταινίας μικρού μήκους στην τάξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος