FOLLOW US: facebook twitter

«Σάρωσε» τη νότια Ηλεία η κακοκαιρία!: Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ζαχάρως, τραυματίστηκε τουρίστρια σε κάμπινγκ στο Γιαννιτσοχώρι

Ημερομηνία: 25-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
-Οι υπηρεσίες ήδη καταγράφουν τις ζημιές για να ξεκινήσει η διαδικασία, αποζημιώσεων, τόνισε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κ. Αλεξανδρόπουλος

Σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή της νότιας Ηλείας προκάλεσαν ο ανεμοστρόβιλος και το χαλάζι χθες τα ξημερώματα, καθώς διέλυσαν θερμοκήπια και ξερίζωσαν λιοστάσια στην περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου του δήμου Ζαχάρως.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο παραγωγός και δημοτικός σύμβουλος Ζαχάρως, Γιώργος Τριγάζης, μέσα σε είκοσι λεπτά δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τον ανεμοστρόβιλο.

«Από τις 3:15 μέχρι τις 3:35 δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Πέρασε ανεμοστρόβιλος και διέλυσε όλα τα θερμοκήπια. Είχα μέσα μελιτζάνες και δεν καταστράφηκαν όλες. Ξηλώθηκαν στέγες, κόπηκαν δέντρα, ήταν σαρωτικό το πέρασμα. Επίσης χτύπησε τις ελιές και έριξε κάτω τον καρπό, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κόπηκαν ολόκληρες κλάρες. Η οικονομική μας ζημιά είναι πολύ σοβαρή, γιατί υπολογίζαμε σε εισόδημα από αυτήν την παραγωγή και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι αποζημιώσεις μπορεί να πάρουμε», τόνισε ο κ. Τριγάζης και πρόσθεσε πως η ζημιά είναι τεράστια σε όλους τους παραγωγούς της περιοχής.

Ο Θανάσης Κατσικαρώνης διατηρεί στην περιοχή θερμοκηπιακές καλλιέργειες και λιοστάσια, από τα οποία προσδοκά κάθε χρόνο εισόδημα. Φέτος είχε ξεκινήσει την προετοιμασία ξοδεύοντας αρκετά χρήματα για να αποδώσουν οι καλλιέργειες, αλλά τώρα είδε όλη την προσπάθεια να πηγαίνει στράφι.

«Μιλάμε για καταστροφή. Έχω 20 θερμοκήπια, με μελιτζάνες και ντομάτες, και λιοστάσια. Ο ανεμοστρόβιλος πέρασε γύρω στις 4 τα ξημερώματα και τα ξήλωσε όλα. Ο καρπός στις ελιές έπεσε κάτω, κόπηκαν κλαδιά, ξηλώθηκαν υπόστεγα. Όλοι εδώ στην περιοχή υποστήκαμε μεγάλη ζημιά. Ας ελπίσουμε ότι η πολιτεία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα μας αποζημιώσει, γιατί η καταστροφή είναι μεγάλη», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Κατσικαρώνης.

Τραυματισμός τουρίστριας από πτώση δέντρου

Πέρα από τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, η προχθεσινή κακοκαιρία παρολίγον να εξελιχθεί σε τραγωδία.  Μια βρετανίδα τουρίστρια, η οποία διαμένει σε κάμπινγκ στο Γιαννιτσοχώρι, τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια ύστερα από πτώση δέντρου στη σκηνή της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η άτυχη γυναίκα κοιμόταν στη σκηνή της όταν ξέσπασε η θύελλα και από τους ισχυρούς ανέμους κάποια δέντρα έσπασαν και ένα εξ αυτών «προσγειώθηκε» πάνω στη σκηνή και την εγκλώβισε τραυματίζοντας τα πόδια της. Στο σημείο έσπευσαν το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική, απεγκλωβίζοντάς την, και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Ο δήμος κατέγραψε τις ζημιές

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» ότι  ήδη οι  τεχνικές υπηρεσίες του δήμου κατέγραψαν τις ζημιές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Όπως ανέφερε, ο δυνατός αέρας, σε συνδυασμό με τη βροχή και το χαλάζι, προκάλεσε ζημιές σε αρκετά σημεία του δήμου, από τον Άγιο Ηλία μέχρι το Θολό και το Γιαννιτσοχώρι.

«Στον Άγιο Ηλία ο αέρας σήκωσε και πέταξε μακριά ένα υπόστεγο σπιτιού με κεραμοσκεπή, προκλήθηκαν φθορές σε τέσσερις τάφους στο κοιμητήριο, ενώ είχαμε και πτώση του μεγάλου πεύκου στην εκκλησία, καθώς κόπηκε κοντά στη ρίζα.

Αγ. Ηλία. Από αύριο λογικά θα αρχίσουν και οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για τις αγροτικές αποζημιώσεις. (ο Δρίλιας μου είπε ότι μέχρι το μεσημέρι θα το τακτοποιούσε και ότι όσοι ασχολούνται με τα αγροτικά ξέρουν από τις διαδικασίες, Στο Γιαννιτσοχώρι σημειώθηκε πτώση δέντρων σε θερμοκήπια, καταστροφές στα κηπευτικά και στον ελαιοκαρπό από το χαλάζι, ενώ έπεσαν κολόνες της ΔΕΗ και είχαμε κάποια προβλήματα ηλεκτροδότησης. Κάποιες μικροζημιές στην  κεραμοσκεπή του δημοτικού θα αποκατασταθούν αύριο.Στο Θολό σημειώθηκαν μικρές φθορές σε θερμοκήπιο και πτώση καρπού από τη χαλαζόπτωση. Στο Νεοχώρι είχαμε μικρές ζημιές από πτώση κλαδιού σε κεραμοσκεπή, μεγάλες ζημιές στις ελιές, με πεσμένος καρπό στο δρόμο, κομμένο καλώδιο του ΟΤΕ κοντά στην εθνική οδό. Οι κάτοικοι ήταν με μια σκούπα στο χέρι να καθαρίζουν τις αυλές από τα φύλλα και χώματα, ενώ η ελαιοπαραγωγή υπέστη μεγάλη ζημιά από το χαλάζι, διότι όσες ελιές δεν έπεσαν, ο καρπός τους έχει μαυρίσει από το χαλάζι. Ως δήμος θα πράξουμε ό,τι είναι εφικτό για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των προβλημάτων», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος