FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία σε 1ο πλάνο: Από τον νομό μας ξεκίνησε τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας του ο Περ/ρχης

Ημερομηνία: 25-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
Ν. Φαρμάκης: -Ήδη συζητάω με στελέχη του ΥΠΟΙΚ για αύξηση των πόρων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αποκάλυψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Πρωινής»

Τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της Ηλείας για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες από τον Πύργο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε μια καινοτόμα, διαδραστική και πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς αρχικά συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις για τις κοινές προτεραιότητες και την επίτευξη στενότερης συνεργασίας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αναπροσαρμογή της περιφέρειας στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία, με σημαντικότερο το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Πρωινής», ο κ. Φαρμάκης αποκάλυψε ότι έχει ήδη κάνει μια πρώτη επαφή με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση επιπρόσθετων πόρων, αφού θεωρείται αναπόφευκτη η συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και η δέσμευση του αρχικού ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

«Προχθές συναντήθηκα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ.Τσακίρη, και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, και συζητήσαμε το ενδεχόμενο ύπαρξης επιπλέον πόρων, ακριβώς επειδή καταλαβαίνουμε ότι θα πρόκειται περί επιτυχημένου προγράμματος διότι θα υπάρξει άμεση άντληση των πόρων, ωστόσο αυτό είναι υπό εξέταση, διότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι», είπε χαρακτηριστικά.

Προτού αναφερθεί αναλυτικά στον απολογισμό, δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου, στέλνοντας μήνυμα επιτάχυνσης και εγρήγορσης.

«Το μήνυμα που στέλνουμε παντού είναι ένα: Τελειώνετε με τη γραφειοκρατία! Κάθε μέρα που περνάει χωρίς νέο αυτοκινητόδρομο είναι μια μέρα θρήνου και οδύνης», ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η καρμανιόλα να πάψει να προκαλεί τραγωδίες, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουμε ποτέ την πάγια θέση μας για έναν νέο και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο… χθες!», σχολίασε.

Συνολικό πρόγραμμα 174 έργων

Ακολούθως προχώρησε σε ολοκληρωμένη αποτύπωση των έργων που έχουν ενταχθεί ή εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την ΠΕ Ηλείας, παρουσιάζοντας αναλυτικά και τους απαιτούμενους πόρους.

«Θέλουμε έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Γιατί τα έργα δεν αποτελούν πολιτική προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Και εμείς δεν σπεύδουμε στο τέλος της θητείας μας να προσφέρουμε υποσχέσεις εκατομμυρίων, αλλά στην αρχή της, να διαθέσουμε πραγματικά εκατομμύρια για πραγματικά έργα. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά. Αν αυτό πετύχουμε, τότε στο τέλος της τετραετίας θα μπορούμε να έχουμε έργα που κυριολεκτικά θα αλλάξουν προς το καλύτερο τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα ένα συνολικό πρόγραμμα 174 έργων, προϋπολογισμού 429.238.747,66 ευρώ, για το σύνολο της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, τα 52 εξ αυτών είναι εγκεκριμένα και ενταγμένα (ή υπό έγκριση), τα 70 είναι προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 23 έργα είναι υπό ένταξη χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, 27 έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δύο έργα είναι υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η Περιφερειακή Αρχή κατά το προηγούμενο 12μηνο ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ανατροπές και τις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέφερε η πανδημία, σημειώνοντας ωστόσο πως αφενός δόθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του τοπικού συστήματος υγείας –γεγονός που αποτελεί μία «προίκα» και για τα επόμενα χρόνια– και αφετέρου, υπήρξε η ανάγκη ακόμα πιο ξεκάθαρου «οδικού χάρτη».

Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε πως το 25% του συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος διοχετεύθηκε σε δράσεις στήριξής της επιχειρηματικότητας και ότι έχει ενεργοποιηθεί πλέον το σύνολο του προγράμματος, σχεδόν τρία χρόνια πριν τη συμβατική του ολοκλήρωση, ενώ οι πληρωμές ξεπέρασαν πλέον το 30%.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε σε εξοικονόμηση ύψους 95 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκε μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα και στην ένταξη 5 νέων έργων συντήρησης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και 4 νέων έργων συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Επίσης, αναφέρθηκε στις δύο καινοτόμες δράσεις της Περιφέρειας, δηλαδή τη χρηματοδότηση των Μητροπόλεων για τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ αλλά και τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης για την κάλυψη επειγουσών και έκτακτων αναγκών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Συνάντηση με τους δήμαρχους

Πριν από τη Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με Δημάρχους της ΠΕ Ηλείας, όπου αναλύθηκε η υλοποίηση των έργων που από κοινού τέθηκαν σε προτεραιότητα. Όπως ανέφερε, προκρίθηκαν 40 έργα που προτείνονται από τους όλους τους Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ ευρώ και τα οποία συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκ ευρώ.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τους Δήμους για την έλευση του φυσικού αερίου, την τεχνική βοήθεια που προσφέρεται στους Δήμους για την υλοποίηση έργων που κινδύνευαν να ναυαγήσουν, αλλά και στη συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός Αρχαιολογικού Πάρκου και θα σηματοδοτεί την ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος