FOLLOW US: facebook twitter

Σαν σήμερα ανακαλύπτεται από τους Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη στην Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 26-04-2022 | Συντάκτης:

#Σανσήμερα στις 26 Απριλίου 1877, ανακαλύπτεται από Γερμανούς αρχαιολόγους εντός του Ηραίου, του 🏛 ναού της #Ηρας στην βορειοδυτική γωνία της Άλτεως στην #ΑρχαίαΟλυμπία, ο #Ερμής του #Πραξιτέλη το άγαλμα – αξεπέραστος εκπρόσωπος του ελληνικού κάλλους.

Το σύμπλεγμα (Ερμής φέρων τον Διόνυσον) κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο περί το 330 π.Χ. (κλασική περίοδος), απεικονίζει τον Ερμή που στηρίζεται σε κορμό δένδρου και κρατά στο αριστερό χέρι του το μικρό Διόνυσο.

Όταν γεννήθηκε ο #Διόνυσος, ο #Δίας για να τον προστατέψει από την οργή της Ήρας, τον εμπιστεύθηκε στον Ερμή να τον μεταφέρει στις αδελφές της μητέρας του. Ο Πραξιτέλης (4ος αι. π.Χ.) απεικονίζει μία στιγμή ανάπαυσης του ταξιδιού. Στο δεξί χέρι που λείπει, πιθανόν ο Ερμής κρατούσε τσαμπί σταφύλι, σύμβολο του Διονύσου, που έδειχνε στο μικρό θεό. Είναι συμπληρωμένα το αριστερό πόδι από το γόνατο και κάτω, η δεξιά κνήμη και το κάτω μέρος του κορμού του δένδρου.

Το άγαλμα, ύψους 2,13 μ., υπέστη επεμβάσεις στα ρωμαϊκά χρόνια όταν μεταφέρθηκε στο Ηραίο. Στο παρελθόν ορισμένοι μελετητές, αρχής γενομένης από τον γερμανό αρχαιολόγο Carl #Blümel, το 1927, αμφισβήτησαν την πρωτοτυπία του μαρμάρινου συμπλέγματος, τη χρονολόγησή του, καθώς και την ταυτότητα του δημιουργού του. Οι θεωρίες αμφισβήτησης καταρρίφθηκαν τα επόμενα χρόνια.

Ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι σήμερα το πιο διάσημο έκθεμα του Archaeological Museum of Olympia – Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia