FOLLOW US: facebook twitter

Σ.Υ.Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ: Καθεστωτικές νοοτροπίες; «Προσλήψεις – αναθέσεις – κρατικές ενισχύσεις» όλα μαζί, ταυτόχρονα  και στα ίδια άτομα

Ημερομηνία: 03-11-2022 | Συντάκτης:

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, δυστυχώς για ακόμα μια φορά, δείχνει ότι η ηθική και η νομιμότητα είναι έννοιες, που δεν αντιλαμβάνεται ως προς την ευρεία τους σημασία, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Μέσα από ένα καθεστώς αφωνίας και συγκάλυψης που έχει επιβάλει σε μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης, την παθητική στάση των ελεγκτικών μηχανισμών και την πολιτική προστασία που της δίνει απλόχερα η κυβέρνηση, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός όταν:

  1. Προχωρεί στην πρόσληψη οδηγού τρίμηνης διάρκειας (10-5-2022 έως 10-8-2022) με το αιτιολογικό της αντιμετώπισης των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τον τοποθετεί σε Υπηρεσία άσχετη με το αιτιολογικό  της πρόσληψης, με μηδαμινή έως ελάχιστη υπηρεσιακή απασχόληση αλλά με κύριο πραγματικό  αντικείμενο τη μεταφορά αιρετών σε εκδηλώσεις που αφειδώς πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και που δεν έχουν καμία σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
  2. Την ίδια μέρα και από τον ίδιο υπογράφοντα της σύμβασης εργασίας, του δίνεται με απευθείας ανάθεση έναντι ποσού 3.400,00 €, η μεταφορά αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών για την περίοδο 11-5-2022 έως 14-5-2022, δηλαδή για χρονικό διάστημα που ήταν ήδη υπάλληλος, (σύμφωνα με την πρόσληψη που  αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο)
  3. Επειδή προφανώς εκτιμήθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του από την Περιφερειακή Αρχή, με το αιτιολογικό της  κάλυψης απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, με νέα σύμβαση εργασίας προσλαμβάνεται ξανά για διάστημα 8 μηνών (από 18-8-2022 έως 17-4-2023) στην ίδια θέση.
  4. Ως πρόσθετη ανταμοιβή για την καλή συνεργασία που έχει με την Περιφερειακή Αρχή, αυτή του αναθέτει με απευθείας ανάθεση την παροχή υπηρεσιών για την μεταφορά ομιλητών σε συνέδριο, έναντι συνολικού ποσού 2.475,00 €, επίσης την περίοδο που ήταν ήδη υπάλληλος.
  5. Ταυτόχρονα με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, εντάσσεται  στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων  με τίτλο «παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν από την πανδημία» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», για την περίοδο στην οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι υπάλληλος, με συνολικό κόστος πράξης 5.000,00 .
  6. Συγχρόνως, με την από 9-6-2022 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, εντάσσεται  στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων  με τίτλο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροxρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών»  για την περίοδο στην οποία σε μεγάλο μέρος της είναι υπάλληλος, με συνολικό κόστος πράξης 11.364,00€.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι, όταν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανακαλύπτουν το θέμα και ζητούν απαντήσεις, πριν την εκτέλεση της δεύτερης απευθείας ανάθεσης που αφορά τη μεταφορά των ομιλητών στο πρόσφατο συνέδριο (σημείο 4), η Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην ακύρωσή της ανάθεσης όχι επειδή είναι παράνομη αλλά με το αιτιολογικό, ότι ο ανάδοχος (και ταυτόχρονα υπάλληλος) «αδυνατεί για προσωπικούς λόγους να ανταποκριθεί στο έργο που του ανατέθηκε». Δηλαδή η σύμβαση δεν ακυρώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής αλλά για προσωπικούς λόγους του αναδόχου που είναι ταυτόχρονα και υπάλληλος. Εκκρεμεί το γεγονός εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία μεταφοράς των ομιλητών που δεν εκτελέσθηκε και ακυρώθηκε για «προσωπικούς λόγους» του υπαλλήλου και αναδόχου, ήταν απαραίτητη για την υλοποίηση του πρόσφατου συνεδρίου ή αποτελούσε απλά αφορμή για μια ακόμα απευθείας ανάθεση. 

Την ίδια στιγμή η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, με την επίκληση της απόλυτης νομιμότητας, αρνείται να προχωρήσει στην καταβολή των οφειλόμενων παροχών προς τους υπαλλήλους της, που με δική της ευθύνη δεν χορηγήθηκαν στους δικαιούχους υπαλλήλους τα προηγούμενα έτη, προσφεύγοντας σε νομικές γνωμοδοτήσεις και ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο, αγνοώντας θετικές γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις δικαστηρίων για αντίστοιχες περιπτώσεις και την πρακτική που ακολουθούν άλλες Περιφέρειες. Παράλληλα εκκρεμεί η επίλυση πολλαπλών και χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους  και για τα οποία η Περιφερειακή Αρχή επικαλείται την νομιμότητα της διαδικασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε άμεσα:

  1. Να προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
  2. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος των συμβάσεων ανάθεσης παροχής υπηρεσιών που εκτελέσθηκαν, ενώ ταυτόχρονα είχε προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
  3. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος των αποφάσεων ένταξης στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που θα αφορούν τις περιόδους που είχε την ιδιότητα του υπαλλήλου με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
  4. Να εξετασθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, δηλαδή εάν σε ενεργεία υπαλλήλους ΙΔΟΧ έχουν ανατεθεί συμβάσεις ή έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.
  5. Το σύνολο του προσωπικού να προσλαμβάνεται  με διαφάνεια και αξιοκρατία, ανεξαρτήτως της διάρκειας σύμβασής του.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος  Ανδρέας ΑσημακόπουλοςΟ Γεν. Γραμματέας  Θεόδωρος Τσίπας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος