FOLLOW US: facebook twitter

Η τοποθέτηση από την Τασία Αγγελοπούλου, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην 21η συνεδρίαση του Π.Σ

Ημερομηνία: 03-11-2022 | Συντάκτης:

Ένα χρόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία ερχόμαστε να συζητήσουμε για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Περιοχής. Καταρχάς μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο στην περιοχή μας είχαμε πάλι πυρκαγιές όπως και πλημμύρες.

Και εδώ φαίνεται η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και οι τεράστιες ελλείψεις σε πρόληψη, την δασοπυρόσβεση σε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα.

Η Λαική Συσπείρωση από πέρυσι καλέσαμε τον λαό της περιοχής μας να μην παρασυρθεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ψεύτικες υποσχέσεις των αποζημιώσεων. Ούτε από τις δήθεν “επιτροπές ανασυγκρότησης” που στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν την είσοδο επιχειρηματιών στα δάση. Τίποτα από όλα αυτά δεν ικανοποιεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Η ανακοίνωση της στεγαστικής συνδρομής, που όχι μόνο δεν καλύπτει την ανάγκη στέγασης, αλλά κατά 20% οδηγεί τους πυρόπληκτους στην ομηρία των τραπεζών και των δανείων. Εμπαίζει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους καθώς αντί για διαγραφή χρεών, προβλέπει ολιγόμηνη αναστολή. Υπάρχει πείρα από προηγούμενες φυσικές καταστροφές, που ακόμα δεκάδες οικογένειες περιμένουν αποζημιώσεις. Ή ακόμα και αποζημιώσεις από τις περσινές φωτιές στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα που η αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν κάλυπταν στο ελάχιστο την πραγματική αξία όσων έχασαν οι πληγέντες. Μιλάμε για 50€ το η ρίζα, ενώ το αίτημα και τον αγροτών και της Λαϊκής συσπείρωσης είναι να αποζημιώνονται για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι η παραγωγή να επιστρέψει στα προ καταστροφής επίπεδα. Ενώ να αναφέρουμε ότι οι υπόλοιποι πληγέντες από πυρκαγιές στην δυτική Ελλάδα ούτε αυτή την πενιχρή αποζημίωση δεν έλαβαν.

Και όσο κρίσιμο ζήτημα είναι να στηριχτούν όλοι οι πληγέντες και τελικά να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες, να αναδειχτούν οι αιτίες: Πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ, να βγουν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πρώτες φωτιές στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης διατυμπάνιζε ότι «είμαστε καθόλα έτοιμοι και προετοιμασμένοι για την αντιπυρική περίοδο». Η απάντηση του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας ήταν άλλωστε καρμπόν με τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει οι υπουργοί της κυβέρνησης, Χαρδαλιάς και Χρυσοχοϊδης με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δήθεν «έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό». Αυτά μας έλεγαν το 2021 αυτά μας είπαν και το 2022

Είναι τρομερό το ότι μια περιφέρεια όπως η δική μας δεν έχει μηχανήματα και την ώρα της φωτιάς ψάχνει να νοικιάσει από ιδιώτες. Άλλωστε είναι ένα ζήτημα που το θέτουμε συνεχώς στις οικονομικές επιτροπές όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε μισθώσεις οχημάτων για δουλειές της περιφέρειας. Μπροστά στα μάτια μου είδα στις φωτιές στην Καρύταινα ενώ έκαιγε η φωτιά να προσπαθούν εκείωη την ώρα να ανοιχτούν δρόμοι για να περάσουν τα οχήματα.

Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ,ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειακές Αρχές προηγούμενες και τωρινές. Όλοι έχουν ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, που αφήνει τα δάση απροστάτευτα, το πυροσβεστικό σώμα και τη δασική υπηρεσία υποστελεχωμένα με απαρχαιωμένες υποδομές, τους κατοίκους πλήρως εκτεθειμένους σε κάθε φυσικό φαινόμενο και καταστροφή. Ο ένας κόβει κι άλλος ράβει για να βγάλουν “λάδι” το σύστημα που υπηρετείτε το οποίο, ακριβώς επειδή ζει και αναπνέει για το κέρδος, αντιμετωπίζει ως “κόστος” την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εμφανιστεί πρόθυμος να “βάλει πλάτη”, ζητώντας συναίνεση και συνεννόηση με την κυβέρνηση σχετικά με την αναδιάρθρωση της δομής της Πολιτικής Προστασίας, για να αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της “κλιματικής αλλαγής”, κρύβοντας ότι αυτό αποτελεί πρόσχημα για να καλύψει την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων να μην παίρνουν μέτρα προστασίας της ζωής του λαού απέναντι στις καταστροφές.

Δυστυχώς, όμως, το αστικό κράτος σας και κατ’ επέκταση η Περιφερειακή Αρχή, ακριβώς επειδή πορεύονται με σημαία τα συμφέροντα των λίγων, των ομίλων, και όχι των πολλών, του λαού, δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, γιατί τα θεωρεί «κόστος»!

Είναι χαρακτηριστικό το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που συζητήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο. Μόνο το 7% της επιχορήγησης θα δοθούν για έργα, καθώς δεν θεωρούνται επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και την περιφερειακή αρχή. Τα δε αντιπλημμυρικά έργα δεν χρηματοδοτούνται καθόλου από την ΕΕ καθώς δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση το λέει ξεκάθαρα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη γρήγορη, άμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους

Το μόνο που μπορεί – κάπως – να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους είναι η αποζημίωση στο 100% των ζημιών, η πλήρης αποκατάσταση του εισοδήματος που χάθηκε και για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι συνέπειες.

Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κι αν νομίζετε ότι με τις επιτροπές και τα επιτροπάτα που φτιάχνετε, και προτείνει και η αντιπολίτευση, τις μεγαλοστομίες σας, θα τους ξεγελάσετε πάλι, κάνετε λάθος.

Πείρα και γνώση πλέον υπάρχει. Κι αυτή πρέπει να αξιοποιήσουν για να μπορέσουν την επόμενη μέρα να σταθούν στα πόδια τους.

Μόνο την τελευταία τριετία της ΝΔ να πάρει κανείς υπόψη, θα δει πόσο ενισχύθηκε το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι στον λαό, αντί για ενίσχυση της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών, των νοσοκομείων με προσωπικό, μόνιμο.

Καλούμε το λαό για άλλη μια φορά να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς. Ο θυμός, η αγανάκτηση και η οργή του λαού μας, αλλά και η λαϊκή πρωτοβουλία μπορούν τώρα να γίνουν οργανωμένη διεκδίκηση και δράση για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος, για να θωρακιστεί ο λαός μας από νέες φυσικές καταστροφές. Η λαϊκή πρωτοβουλία, η αυταπάρνηση των νέων και κατοίκων κάθε περιοχής, που έσωσαν τα σπίτια και τα χωριά τους, είναι άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο λαός μας.

Και επειδή εδώ ήμασταν και πέρυσι. Ο λαός της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας δεν τρώει κουτόχορτο. Σε αυτή την αίθουσα που συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα, ήμασταν πέρυσι και αρνηθήκατε να ψηφίσετε το ψήφισμα που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση για στήριξη των αιτημάτων της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας.

Απαιτούσαν

  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για την παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλιμάτων αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι την αποκατάσταση για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση επιχορήγηση για την ανακατασκευή των περιφράξεων που καταστράφηκαν.
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όσων κάηκαν τα σπίτια τους. 
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. 
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση ντόπιων εργατών στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.
  • Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.
  • Το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές, χωρίς εκπτώσεις στα μεροκάματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος. Στελέχωση του δασαρχείου Πύργου με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Για όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων δήμων. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι αγρότες και όλοι οι πυρόπληκτοι με ευθύνη του κράτους.
  • Για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος.

Αυτά ήταν τα αιτήματά τους που δεν στηρίξατε και έρχεστε σήμερα με κροκοδείλια δάκρυα να τους πείτε τι ακριβώς;

Εμείς λέμε στους κατοίκους της Ηλείας, όλων των πληγέντων περιοχών ότι το σύνθημα που βγήκε πέρυσι μέσα στα πύρινα μέτωπα δείχνει το δρόμο. Μόνο ο λαός λοιπόν μπορεί να σώσει το λαό.

Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι όταν πιάνει μια φωτιά, θα απειλούνται και τελικά θα γίνονται στάχτη σπίτια, περιουσίες, δάση.

Δεν συμβιβαζόμαστε ότι όταν θα βρέχει θα πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, θα κινδυνεύουν άνθρωποι.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ότι εν έτει 2022 η ανθρώπινη ζωή θα μένει απροστάτευτη.

Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, ιδιαίτερα τις δασικές πυρκαγιές και συνολικά του φυσικού πλούτου.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας, που στο επίκεντρό του έχει πρωταρχικά την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις όσων βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς του κινήματος, με ενότητα, οργάνωση, διεκδίκηση, αλληλεγγύη, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του.

Έτσι καλούμε τον λαό της Ηλείας, κάνοντας πράξη το σύνθημα μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό να διεκδικήσει ότι του στερούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος