FOLLOW US: facebook twitter

S.O.S εκπέμπουν οι τοματοπαρωγοί της Ηλείας που ξεκίνησαν τα φυτέματα της βιομηχανικής τομάτας και δεν έχουν νερό

Ημερομηνία: 15-04-2022 | Συντάκτης:

Στον Εισαγγελέα, αν δεν δοθεί λύση με το πότισμα

Χ. Βαλιανάτος: “Θα κάνουμε υπομονή ως την Μ. Εβδομάδα και μετά θα ζητήσουμε Εισαγγελική παρέμβαση γιατί δεσμευόμαστε με συμβόλαια και ρήτρες”

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τοματοπαραγωγοί του νομού που έχουν ήδη ξεκινήσει τα φυτέματα για την βιομηχανική τομάτα , καθώς βρίσκεται στον “αέρα” το θέμα του ποτίσματος , αφού δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο… και πέντε με τους ΤΟΕΒ, γεγονός που κορυφώνει την αγωνία τους για το αν θα καταφέρουν να επιζήσουν οι καλλιέργειές τους. Μάλιστα οι δύο βασικοί ΤΟΕΒ απο τους οποίους αρδεύεται ο Ηλειακός κάμπος, ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων και ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο μεν ΤΟΕΒ Σαβαλίων δεν έχει καν ρεύμα, δεν έχει μεχρι στιγμής καταφέρει να κάνει διακανονισμό με την ΔΕΗ οπότε τα αντλιοστάσιά του δεν λειτουργούν και ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων έχει προχωρήσει σε διακανονισμό αλλά κι αυτός αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας χθες στην Πρωινή έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την απώλεια της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας και δήλωσε ότι εάν μέχρι την Μ. Εβδομάδα δεν βρεθεί λύση, θα καταφύγουν στον Εισαγγελέα, ζητώντας λύση με Εισαγγελική παρέμβαση.

“Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας είναι τεράστια και η πολιτεία οφείλει να παρέμβει. Εμείς έχουμε υπογράψει συμβόλαια με τα δύο εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ και δεσμευόμαστε για τις ποσότητες που πρέπει να παραδώσουμε, διαφορετικά υπάρχουν ρήτρες και μεγάλα πρόστιμα που θα πληρώσουν οι παραγωγοί. Τα συμβόλαιά μας είναι για παράδοση 43.000 τόνων βιομηχανικής τομάτας που σημαίνει ότι η καλλιεργήσιμη έκταση είναι περίπου 8.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί παρά τα προβλήματα με τους ΤΟΕΒ που έκαναν νωρίς την εμφάνισή τους φέτος, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν ελπίζοντας ότι στην πορεία θα θα διευθετηθεί το θέμα με το νερό. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και όπως βλέπετε υπάρχει και μια περίοδος μεγάλης ανομβρίας και η γη διψάει. Οι πιο πολλοί παραγωγοί προσπαθούν τώρα να ποτίσουν πάνω στο φύτεμα με δικά τους μέσα, με νερό από γεωτρήσεις ή ντεπόζιτα, αλλά αυτά είναι ημίμετρα και υπάρχει φόβος να ξοδευτούν και τα καλλιεργητικά έξοδα φέτος ειναι διπλάσια και παραγωγή να μην υπάρχει και αυτό είναι αμαρτία από το θεό για τον ταλαίπωρο αγρότη. Εμείς την περασμενη εβδομάδα ενημερώσαμε και τον υπουργό το κ. Σκυλακάκη και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. η υπομονή μας εξαντλείται και τα περιθώρια στενεύουν. Η ύστατη λύση είναι να πάμε στον Εισαγγελέα. “

Τέλος, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η βιομηχανική τομάτα είναι από τις πιο σταθερές καλλιέργειες του νομού και η μοναδική συμβολαιακή καλλιέργεια που αποφέρει ένα σημαντικό έσοδο στον τόπο και αντί να την στηρίζει με κάθε τρόπο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τορπιλίζεται από την αδιαφορία. “Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει αγρότης στο νομό, όλη μιλάνε για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την σημασία που έχει για την Ηλεία, αλλά στην πράξη αυτό δεν το βλέπουμε. Απαιτούμε να δοθεί λύση εδώ και τώρα. Οι αρχές της επόμενης εβδομάδα, δηλαδή η Μ. Εβδομάδα είναι το ντετ λαιν της υπομονής μου. Μετά θα καταφύγουμε στον Εισαγγελέα”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot