FOLLOW US: facebook twitter

Ενίσχυση με 60 «δασοκομάντος» φέτος Ηλεία και Αχαΐα

Ημερομηνία: 15-04-2022 | Συντάκτης:

Τον Ιούνιο θα λειτουργήσει το νέο τμήμα της Πυροσβεστικής στον Άραξο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Ένα πρόσθετο «όπλο» θα έχει φέτος η Πυροσβεστική στην Ηλεία και στην Αχαΐα, καθώς στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να λειτουργήσει η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, ευρύτερα γνωστή και ως «τμήμα δασοκομάντος», με έδρα τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του Αράξου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η διαδικασία πρόσληψης των νέων πυροσβεστών που θα στελεχώσουν το νέο τμήμα, είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο. Παράλληλα, προχωρά και η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων στον Άραξο, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια οι νέοι πυροσβέστες.

Το νέο τμήμα θα απαρτίζεται πιθανότατα από 60 περίπου ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες, θα έχει διοικητή και θα υπάγεται διοικητικά στον Συντονιστή Νοτίου Ελλάδας, κ. Ρουμελιώτη. Αποστολή του θα είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι των πυρκαγιών, η υποστήριξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης και συνδρομή στην αντιμετώπιση από φυσικές και λοιπές καταστροφές. Κατά βάση θα είναι αερομεταφερόμενο, μάλλον με ελικόπτερα Bell, αλλά υπάρχει και η πρόβλεψη για μετακίνησή τους και με επίγεια οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Όπως ανέφεραν Πηγές της Πυροσβεστικής στην Πρωνή, στόχος είναι οι δασοκομάντος να επεμβαίνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς όταν αυτό είναι σε δύσβατο και δύσκολα προσεγγίσιμο σημείο, προκειμένου να βοηθούν στοχευμένα το έργο των υπολοίπων πυροσβεστών που θα επιχειρούν.

Η πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προϋπηρεσία κλπ). Ακόμη, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΜ κλπ) ύψους 141,92 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων μπορούν, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται τρεις, τουλάχιστον, μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσελήφθησαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος