Ρύθμιση-ανάσα για τα «πυροδάνεια»
-Ψηφίστηκε η διάταξη που προβλέπει ευνοϊκό «κούρεμα» της κρατικής εγγύησης
-Για σημαντική πρωτοβουλία που δικαιώνει τον πολυετή αγώνα του έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ρύθμιση «ανάσα» για τους πυρόπληκτους επαγγελματίες που έχουν δανειακές οφειλές με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, στο πλαίσιο του νέου νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, οι τράπεζες ή οι εταιρείες διαχείρισης δανείων ή οφειλών (funds ή servicers) μπορούν να «κουρεύουν» μέρος της δανειακής οφειλής χωρίς να χάνουν το δικαίωμα είσπραξης του αντίστοιχου ποσού από την κρατική εγγύηση. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει το «κουρεμένο» ποσό χωρίς να το βεβαιώνει εις βάρος του οφειλέτη στην Εφορία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 102 παρ.4, «Οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου χωρίς περιορισμό ως προς όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους αυτών, ιδίως δε ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο, το ποσό της δόσης και την περιοδικότητα των δόσεων. Ανεξαρτήτως της ρύθμισης, οι ως άνω παρασχεθείσες υπέρ των χρηματοδοτικών φορέων εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου διατηρούν την ισχύ τους στο σύνολό τους, χωρίς να επέρχεται ποσοτική αύξηση της εγγυητικής του ευθύνης».
Επιπλέον, στο άρθρο 4β αναφέρεται ρητά πως «εάν προβλέπεται ποσό διαγραφής, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού ως συνόλου, με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υποβάλλεται άμεσα μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Αναδιάρθρωσης. Το ελληνικό δημόσιο προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του ελληνικού δημοσίου, σε βάρος του φυσικού ή νομικού προσώπου, στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (…)».
Κ. Λεβέντης: «Δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αγώνας μας»
Η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αποδέχεται μια πάγια διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας και προσωπικά του αντιπροέδρου Κώστα Λεβέντη, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει την ανάγκη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια των πυροπλήκτων που συνοδεύονται από κρατική εγγύηση.
Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη διάταξη είναι σαφέστατα θετική εξέλιξη και κινείται στη σωστή κατεύθυνση διότι πλέον οι τράπεζες ή οι servicers μπορούν να διευθετούν τα δάνεια ακόμα και με «κούρεμα» της οφειλής χωρίς να χάνουν το δικαίωμα είσπραξης της κρατικής εγγύησης και αφετέρου το Δημόσιο να εξοφλεί τη διαγραφείσα εγγύηση χωρίς να τη βεβαιώνει στην Εφορία ως χρέος προς τον δανειολήπτη.
Παράλληλα, τόνισε πως οι διαρκείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους δανειολήπτες, έφεραν θετικά αποτελέσματα, και εξέφρασε την προσδοκία να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων για να μην υπονομευτεί η τολμηρή πρωτοβουλία της Πολιτείας για ρύθμιση των δανείων.
«Το άρθρο 102 του νέου νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αποδεικνύει ότι η πολιτεία αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει στις παρεμβάσεις του το Επιμελητήριο Ηλείας και έκανε ένα τολμηρό βήμα για να διευκολύνει τους Ηλείους δανειολήπτες επαγγελματίες. Θεωρούμε ότι δικαιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο πολυετής αγώνας μας, ωστόσο θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και σε διαρκή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες του νομού να παρακολουθούμε το ζήτημα στην εφαρμογή του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης.
Καμία πρόβλεψη για τις υφιστάμενες καταπτώσεις
Ωστόσο, η νέα διάταξη δεν είναι εξ ολοκλήρου ευνοϊκή και επιδέχεται τροποποίηση, καθότι αφήνει ακάλυπτους πολλούς πυρόπληκτους δανειολήπτες, των οποίων η κρατική εγγύηση έχει καταπέσει ήδη στην Εφορία και έχει μετατραπεί σε οφειλή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί δανειολήπτες δύο ταχυτήτων και άνιση μεταχείριση εις βάρος όσων ήδη χρωστούν στο Δημόσιο.
Επ΄αυτού ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανάγκη να μεριμνήσει η Πολιτεία και για όσους δανειολήπτες έχουν ήδη υποστεί την κατάπτωση της εγγύησης και αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεδομένου ότι πλέον είναι οφειλέτες του Δημοσίου.