FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας: Κριτήριο προστασίας το υπόλοιπο του δανείου

Ημερομηνία: 15-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49789″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις αντοχές τους μετρούν οι τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο μπορούν να προσεγγίσουν την κυβερνητική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το ύψος του υπολειπόμενου δανείου φαίνεται ότι θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ασφαλιστική δικλίδα ώστε να αποκλειστούν από το νέο πλαίσιο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, σε συνδυασμό με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο του υπολειπόμενου δανείου θα είναι κοντά στα 120.000 ευρώ, με την κυβέρνηση να θέλει να το… ανεβάσει στα 150.000 ευρώ, και η αντικειμενική αξία του ακινήτου σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και πάνω από τα 200.000 ευρώ. Ωστόσο τα όρια αυτά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα και η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή.

Σε κάθε περίπτωση όμως το όριο που αφορά την αξία του ακινήτου είναι υψηλό και σε συνδυασμό με το υπόλοιπο δανείου θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα να ρυθμίσουν δάνεια που πήραν με ενέχυρο ή εγγύηση την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) και να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του πλειστηριασμού.

Για παράδειγμα:Ένας δανειολήπτης που το 1995 έλαβε στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ, με επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη, στη λήξη θα πληρώσει 284.000 ευρώ. Το 2016 ωστόσο σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειό του λόγω αντικειμενικής αδυναμίας (π.χ. ανεργία) αλλά είχε ήδη καταβάλει περίπου 240.000 ευρώ. Συνεπώς το υπόλοιπο του δανείου που έχει «κοκκινίσει» είναι 44.000 ευρώ, ποσό που μπορεί –και πρέπει αν πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια– να ρυθμιστεί.

Τα τραπεζικά επιτελεία ήδη από χθες λοιπόν πήραν χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν πόσους «κόκκινους» δανειολήπτες πιάνει ο «κόφτης» και τις προβλέψεις που πρέπει να πάρουν ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή όταν το τελικό σχέδιο πάει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενδεχόμενο που καμία πλευρά δεν επιθυμεί.

Επί της ουσίας η πρόταση που έχει ως βάση το ύψος του υπολοίπου δανείου αποτελεί τη χρυσή τομή, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, καθώς και η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι θα προστατεύονται δανειολήπτες με μεσαία και μικρά εισοδήματα που ήταν συνεπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά βρέθηκαν σε αντικειμενικά οικονομική δυσκολία, από την άλλη πλευρά ωστόσο θα αποκλείει τους δανειολήπτες της κατηγορίας «έχω αλλά δεν πληρώνω».

Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια δάνεια όλων των κατηγοριών, δηλαδή στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών).

Τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι περισσότερα από 300.000 και μέχρι σήμερα τα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν εκδώσει περί τις 60.000 αποφάσεις διευθέτησης στεγαστικών δανείων.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της δόσης κατά το 1/3, για τα δάνεια που θα ρυθμιστούν εξωδικαστικά, βάσει του νέου πλαισίου κερδισμένες θα είναι και οι τράπεζες καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν κατά 200 εκατ. ετησίως τα έσοδά τους από τόκους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia