Ρούλα Αλικάκη: «Σκοπός μας να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές με έργα ουσίας»
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου, Ρούλα Αλικάκη Τζαννέτου, μιλά σήμερα στην «Πρωινή»
- «Η δυσκολία των γυναικών να ασχοληθούν με τα κοινά, έγκειται στις πολλαπλές της υποχρεώσεις»
- «Έχουμε πετύχει μεγάλα και σπουδαία έργα που βελτίωσαν και αναβάθμισαν τις υπηρεσίες μας»
- «Μακάρι οι γυναίκες να ήταν πολύ πιο ενεργές, γιατί έχουν μια έμφυτη τάση πρακτικότητας και νοικοκυροσύνης!»
- «‘Όνειρό μου είναι να δω τον τόπο να αναπτύσσεται μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας, σεβασμού και αλληλεγγύης»
Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Η Ρούλα Αλικάκη Τζαννέτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πέρα από μια εντυπωσιακή παρουσία, είναι μια δραστήρια και επιτυχημένη γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο και στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε ένα πόστο άκρως ανδροκρατούμενο όπως αυτό της ΔΕΥΑ Πύργου, της οποίας είναι πρόεδρος.
Μιλώντας σήμερα στην «Πρωινή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις μεγαλύτερες προκλήσεις που συνάντησε και τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας της, στα έργα εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, τα όνειρά της αλλά και τους λόγους που οι γυναίκες δυσκολεύονται να ασχοληθούν με τα κοινά.
Είσαστε στο «τιμόνι» της ΔΕΥΑ Πύργου από την αρχή της θητείας της νυν δημοτικής αρχής. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντήσατε και ποια τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας σας;
Ομολογουμένως η όλη διαδικασία από την αρχή ήταν για μένα μια πρόκληση, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η άψογη συνεργασία όμως με το προσωπικό της ΔΕΥΑΠ βοήθησε ώστε να μπω πολύ γρήγορα στους ρυθμούς της, κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν καθημερινώς. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η εύρεση λύσης στις συνεχόμενες διακοπές υδροδότησης στην πόλη καθώς και η μάχη με τον χρόνο. Ευτυχώς καταφέραμε με την εφαρμογή της ζωνοποιήσης να ελέγξουμε την κατάσταση πλήρως. Πλέον όταν αυτό συμβαίνει, περιορίζεται στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να επιβαρύνεται το σύνολο του οικιστικού ιστού. Αναλογικά και στις κοινότητες είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μειωμένης ποσότητας νερού αλλά και της ποιότητας λόγω παλαιότητας του δικτύου. Το δίκτυο αντικαταστάθηκε και νέες πηγές υδροδότησης έλυσαν το θέμα.
Θα σας αναφέρω τα σπουδαιότερα επιτεύγματα επιγραμματικά, αν και υπάρχουν πολλά μικρότερα αφανή αλλά καθόλου δευτερευούσης σημασίας.
1) Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου, πρ/σμού 1.597.700,00 ευρώ + ΦΠΑ (ΕΣΠΑ). Πρόκειται για έργο που είχε κατοχυρωθεί επι θητείας του κ. Ανδριόλα και εμείς το συνεχίσαμε.
2) Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία ζωνών και τον αυτόματο έλεγχο του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πύργου, πρ/σμου 1.657.700,00 ευρώ +ΦΠΑ (06/12/2019) από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έχει εκτελεστεί.
3) Επέκταση συστήματος αυτόματου ελέγχου και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Πύργου, πρ/σμου 2.077.000,00 ευρώ +ΦΠΑ (16/02/2022) που εκτελείτε ήδη και ένα μεγάλο κομμάτι έχει αποπερατωθεί.
4) Μελέτη γενικού σχεδίου ύδρευσης (masterplan) ΔΕΥΑ Πύργου, πρ/σμου 29.855,10+ΦΠΑ, πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (26/01/22) που εκτελείται.
5) Υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας νερού ΔΕΥΑ Πύργου, πρ/σμου 29.855 ευρώ +ΦΠΑ, πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (26/01/2022) που εκτελείται.
Έχετε υλοποιήσεις τους στόχους που είχατε θέσει εξ’ αρχής;
Τα γενικότερα πλάνα μπορούμε να πούμε πως ναι, έχουν υλοποιηθεί. Έχουμε πετύχει μεγάλα και σπουδαία έργα που βελτίωσαν και αναβάθμισαν τις υπηρεσίες μας. Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος δεν ευνοήσαν την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε για την επίτευξη περισσότερων. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Διεκδικούμε λοιπόν:
1) Ενεργειακή αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Πύργου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρ/σμου 1.550.000 ευρώ +ΦΠΑ, με αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο είναι προς δημοπράτηση.
2) Επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Πύργου, πρ/σμου 5 εκ. ευρώ +ΦΠΑ με αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης.
3) Κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης ΤΚ Λαστείκων, πρ/σμου 2,4 εκ. ευρώ +ΦΠΑ, με αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης.
4) Επέκταση συστήματος τηλεελέγχου- Τηλεχειρισμού και ψηφιακών υδρομετρητών στα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Πύργου. Πρόταση στο πρόγραμμα Ταμείου Συνοχής, πρ/σμου 5.197.700 ευρώ +ΦΠΑ.
5) Μονάδα εμφιάλωσης νερού. Είναι στα άμεσα σχέδια μας να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης, μιας και οι πηγές μας έχουν αρίστης ποιότητας νερό και εκτός αυτού θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Αυτό το εγχείρημα είναι ακόμα στα σπάργανα αλλά κατευθυνόμαστε σε αυτό το στόχο.
Το ενεργειακό και οι οφειλές περασμένων ετών είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην πλειοψηφία των ΔΕΥΑ της χώρας. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
Για το ενεργειακό είχαμε ήδη προνοήσει και όπως ανέφερα παραπάνω είναι ήδη σε δημοπράτηση η Ενεργειακή Αναβάθμιση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οπότε επιτυγχάνεται σίγουρα μια ταμειακή εξοικονόμηση του Οργανισμού της τάξης των 250.000ευρώ ανά έτος. Όσο για τις οφειλές, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι παρέχουμε μεγάλες διευκολύνσεις στους δημότες, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Ο κόσμος ανταποκρίνεται αλλά πάλι έχουμε ανεπάρκειες. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί.
Ο Δήμαρχος Πύργου πρόσφατα είχε πει ότι δεν θα κοπεί σε κανέναν οφειλέτη η παροχή νερού. Υπάρχει κάποιος τρόπος που ξεχωρίζετε τον «συστηματικό» οφειλέτη από τον οικονομικά ευπαθή, ώστε να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση ως προς τους συνεπείς καταναλωτές;
Η πρόθεση αυτή δεν είναι μόνο του Δημάρχου. Φαντάζομαι ότι κανένας δεν θέλει κάτι τέτοιο. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η ΔΕΥΑΠ αγοράζει το νερό από τον Ερύμανθο. Αυτό έχει ένα κόστος 84.000 ευρώ μηνιαίως. Συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων εξόδων και δαπανών (μισθούς, ταμεία, συντηρήσεις, βλάβες) ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση της ενέργειας εκτόξευσε το κόστος από 19.000 ευρώ το 2019 σε 45.000 ευρώ το 2022, μηνιαίως πάντα. Υπέρογκο ποσό για να καλυφθεί από μόνο του.
Επιπροσθέτως, σε ημερίδες και συνέδρια που έχουμε παρευρεθεί, τονίζεται η αναντίρρητη εφαρμογή των νόμων και η κυβερνητική εντολή είναι ρητή και αυστηρή. Εξάλλου, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του 11μελούς Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ. Η ΔΕΥΑΠ είναι αυτόνομος Οργανισμός, λειτουργεί ανταποδοτικά και είναι άμεσα εξαρτώμενη από την συνέπεια των πολιτών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία αυτά, μάλλον δεν διαφοροποιούμαστε καθόλου από την γραμμή του Δημάρχου, ούτε μπαίνουμε σε καθεστώς αντιπαράθεσης. Όλοι θέλουμε να είμαστε συνεπείς και νομικά κατοχυρωμένοι.
Όσον αφορά τους συστηματικούς οφειλέτες, στοιχεία 15ετίας δείχνουν λίγο πολύ τους ίδιους. Παρότι έχουμε κάνει διευκολύνσεις και πάμπολλες ρυθμίσεις, δεν συμμορφώνονται, συνεχίσουν να αδιαφορούν, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες αποφυγής των υποχρεώσεων τους. Πλέον είναι πασιφανής η διάκριση «κακοπληρωτών» και οικονομικά ευπαθών. Οι συνεπείς και ευπαθείς πρέπει να αντιμετωπισθούν δίκαια.
Πώς σχολιάζετε την παραίτηση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΠ κ. Γιώργου Καραστέργιου;
Με τον κ. Καραστέργιο, από την αρχή της θητείας μας στη ΔΕΥΑΠ είχαμε μια άριστη επικοινωνία και συνεργασία. Θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος πολυτάλαντος με ιδιαίτερες δεξιότητες σε τομείς που έχει εμπειρία χρόνων. Με αυτή την έννοια, υπήρξε εξαιρετικός και χρήσιμος συνεργάτης. Σέβομαι τους προσωπικούς του λόγους παραίτησης που επικαλέστηκε και του εύχομαι καλή επιτυχία στις επόμενες κινήσεις του.
Μοναδική γυναίκα στη δημοτική αρχή και στο δημοτικό συμβούλιο. Πόσο εύκολο είναι να βρίσκεστε σε ένα «ανδροκρατούμενο» περιβάλλον, πώς το αντιμετωπίζετε και πώς σας αντιμετωπίζουν;
Θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό είναι πια ένας μύθος, που γενικά η γυναίκα πρέπει να παρουσιάζεται ως πιο «αδύναμη». Μπαίνοντας σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να θεωρείται υπεύθυνος και να διατηρεί μια συνέπεια. Η πλειοψηφία των ανδρών με αντιμετωπίζει με σεβασμό και εκτίμηση, οπότε δεν νιώθω καθόλου ευάλωτη.
Γιατί κατά την άποψή σας δε βλέπουμε πολλές γυναίκες να ασχολούνται με τα κοινά; Τι θα τις συμβουλεύατε ενόψει και της προεκλογικής περιόδου;
Η δυσκολία των γυναικών να ασχοληθούν με τα κοινά, έγκειται στις πολλαπλές της υποχρεώσεις. Η εργασία και η οικογένεια δεν είναι καθόλου εύκολες συνθήκες. Αυτός ο τομέας απαιτεί χρόνο που εκ προοιμίου δεν υπάρχει. Επίσης ίσως παίζει ρόλο ο φόβος της ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους άντρες ή ακόμα και ο φόβος των σεξιστικών σχολίων. Κατά την άποψή μου πάντως, αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με λογική και ψυχραιμία, ίσως και αν θέλετε και μια δόση απάθειας. Μακάρι οι γυναίκες να ήταν πολύ πιο ενεργές σε αυτόν τον τομέα, γιατί έχουν μια έμφυτη τάση πρακτικότητας και νοικοκυροσύνης! Όσο για μένα, αξιολογώ καταστάσεις και επεξεργάζομαι με προσοχή την κάθε λεπτομέρεια. Το σίγουρο είναι ότι νοιάζομαι για την πόλη μου και το μέλλον των παιδιών μας. Τα σχέδια που όλοι κάνουμε κατά καιρούς είναι λίγο ρευστά. Εγώ προτιμώ να κάνω όνειρα και το όνειρό μου είναι να δω τον τόπο μας να αναπτύσσεται μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας, σεβασμού και αλληλεγγύης.