FOLLOW US: facebook twitter

«Ρεπό» το νέο…νόμισμα του Κωστή Χατζηδάκη

Ημερομηνία: 08-06-2021 | Συντάκτης:

Κυρίαρχο θα είναι στην πολιτική επικαιρότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή το Βράδυ στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ακριβώς κυρίαρχη ήταν τις προηγούμενες ημέρες στα social media η φράση του υπουργού Εργασίας σύμφωνα με την οποία εφεξής οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωρίες «απλά δεν θα παίρνουν λεφτά αλλά άδεια», που έφεραν στην χώρα ένα νέο νόμισμα πλάι στο Ευρώ: Το …ρεπό.

Το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες θα εστιαστεί στην Βουλή που το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης  Αυτά ενώ την ίδια στιγμή έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου θα πραγματοποιούνται απεργιακές διαδηλώσεις.

Τις πολωτικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν έχει προβλέψει εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση. Όμως για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το νομοθέτημα αυτό θεωρείται θεμελιώδες προκειμένου να «λειτουργήσει» η συνταγή της για την οικονομία. Η ψήφιση του θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο Κωστής Χατζηδάκης στην δήλωση του που συνόδευσε την κατάθεση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας πως «συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων».

Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης η αντιπολίτευση στο σύνολό της εκτιμά ότι πρόκειται γι ένα νομοθέτημα που ναρκοθετεί βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων επί δεκαετίες. Με αιχμή το 8ωρο – 5νθήμερο. Αποτιμά την περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που προβλέπεται, ως μια ρύθμιση που μεταφράζεται σε 10ωρη ημερήσια απασχόληση δίχως πρόσθετη αμοιβή με το καθεστώς αυτό να ισχύει για το σύνολο της μισθωτής εργασίας. Ουσιαστικά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μείωση μισθών αφού οι πληρωμή των υπερωριών θα γίνεται με άδειες και ρεπό καθώς.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στον κοινοβουλευτικό διάλογο τις επόμενες ημέρες. Αξίζει όμως να θυμηθεί κανείς πώς φτάσαμε έως εδώ και τις κινήσεις της κυβέρνησης έως ότου τελικά να προκρίνει για νομοθέτηση την πολιτική της πρόταση.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος