Ρεκόρ στις πυρκαγιές αλλά χωρίς θύματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126866″ img_size=”full”][vc_column_text]Το 2020 ήταν μια χρονιά που δοκίμασε τις δυνάμεις και τις αντοχές της Πολιτικής Προστασίας της Ηλείας, αφού σημειώθηκε ρεκόρ στις αγροτοδασικές πυρκαγιές, φτάνοντας τις 850. Παρά τις δυσκολίες, όμως, τόσο η Πυροσβεστική όσο και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων και της Περιφέρειας ανταποκρίθηκαν με επιτυχία, αποτρέποντας τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές.
Τα πιο σοβαρά συμβάτα ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στο Γραμματικό Λαντζοΐου το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουλίου του 2020 και εξαπλώθηκε τάχιστα ως το Χελιδόνι Ολυμπίας, απειλώντας προσωρινά οικισμούς και θέτοντας τους κατοίκους σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση, καθώς και η πυρκαγιά στην Πηνεία. Η έγκαιρη και στοχευμένη ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων και στις δύο περιπτώσεις συνέβαλε καθοριστικά στο να οριοθετηθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας και να τεθούν σταδιακά υπό έλεγχο αμφότερα τα συμβάντα, δίχως να κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116653″ img_size=”full”][vc_column_text]Ωστόσο, οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους κυριολεκτικά καμένη γη, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Συνολικά κάηκαν τουλάχιστον 4.500 στρέμματα, εκ των οποίων το 60% ήταν αναγεννημένες δασικές εκτάσεις από τις φωτιές του 1998 και του 2007, και τα υπόλοιπα γεωργικές εκτάσεις, κυρίως λιοστάσια, αμπέλια και σταφιδοκαλλιέργειες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας περιέγραψε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» τις συνέπειες των πυρκαγιών, κάνοντας λόγο για οικονομική και περιβαλλοντική ζημιά.
«Δυστυχώς κάθε μεγάλη πυρκαγιά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, διότι όσο περισσότερες είναι οι καμένες εκτάσεις που εμφανίζονται ως αναδασωτέες στον χάρτη, τόσο θα μειώνονται και τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν αισθητά οι βοσκήσιμες που δηλώνουν κάθε χρόνο ως επιλέξιμες στις αιτήσεις ΟΣΔΕ οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να λάβουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Οι δασικοί χάρτες που έχουμε από το 2007 και μετά, είναι ορόσημο για εμάς και το σημαντικότερο εργαλείο για να οριοθετήσουμε τι έχει καεί και τι όχι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν πρακτικές παλαιότερων δεκαετιών και να μην έχουμε παράνομες εκχερσώσεις, διότι αυτές οι εκτάσεις δεν μπορούν να δηλωθούν πουθενά για να αποφέρουν επιδότηση. Θα είναι λανθασμένη ενέργεια να γίνει κάτι τέτοιο, διότι αφενός δεν θα γίνεται να νομιμοποιηθεί και αφετέρου επισύρει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες», τόνισε και αναφέρθηκε στα πιθανά προβλήματα διαβρώσεων που μπορεί να προκληθούν μετά τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα στις καμένες εκτάσεις, ειδικά σε επικλινή εδάφη.
«Μια σημαντική περιβαλλοντική παρενέργεια είναι οι διαβρώσεις του εδάφους και η συνακόλουθη υποβάθμισή του, ενώ όπου έχουμε ισχυρές κλίσεις, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα αν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά σε πλαγιές απόκρημνης κλίσης, όπως στο Πουρνάρι, διότι η βροχή θα “γυμνώσει” τα εδάφη. Πέραν όλων των άλλων, θα είναι και αισθητικά άσχημη εικόνα», δήλωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105332″ img_size=”full”][vc_column_text]«Απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους πολίτες»
Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος, υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής και επαγρύπνησης, καθώς φέτος ήταν αρκετές οι συλλήψεις για εμπρησμό εξ αμελείας.
«Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σημειώθηκαν πάρα πολλές πυρκαγιές σε όλη την Ηλεία, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, περιορίζοντας στο μέτρο του εφικτού τις καμένες εκτάσείς. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονό ότι στα πιο σοβαρά συμβάντα, όπως στην πυρκαγιά στο Λαντζόι ή στη Δάφνη Πηνείας, οριοθετήσαμε την ίδια ημέρα τη φωτιά και δεν επιτρέψαμε να επεκταθεί περισότερο. Παράλληλα, αποτρέψαμε τον κίνδυνο να χαθεί ανθρώπινη ζωή και προστατέψαμε τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων, ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιστάσεις. Είναι ξεπερασμένη η αντίληψη πως οι πυρκαγιές εκδηλώνονται μόνο καλοκαίρι. Με την ανομβρία που επικρατεί πια, είναι εύκολο να ξεσπάσει πυρκαγιά ακόμα και το φθινόπωρο ή και τον χειμώνα. Πρέπει οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο, διότι τα περισσότερα συμβάντα οφείλονται σε εργασίες καύσης γεωργικών υπολειμμάτων, οι οποίες εξελίχθηκαν σε πυρκαγιές λόγω αμέλειας».[/vc_column_text][vc_single_image image=”112183″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο προγνώστης Καιρού με ειδίκευση στη Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρής Κονδύλης, τόνισε σε πρόσφατο άρθρο του ότι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, οδηγούν αναπόδραστα σε αναπροσαρμογή του τρόπου αντιμετώπισης από την πλευρά των αρχών.
«Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, όσο δεν συνδυάζεται η εμπειρία των διαχειριστών με την επιστημονική έρευνα και γνώση, θα παραμένουμε άοπλοι και τρωτοί στον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την αδυναμία ελέγχου του φαινομένου. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι αναγκαίο οι Αρχές να στραφούν από την καταστολή στην πρόληψη», σημείωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]