FOLLOW US: facebook twitter

Ρεκόρ ανόδου 212% στο ελαιόλαδο σε 14 μήνες

Ημερομηνία: 09-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

Και αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση

 

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι βρίσκεται πάνω από το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα, επαναπαυόμενη στα πρόστιμα στις μεγάλες εταιρείες, αλλά φαίνεται αδύναμη να ελέγξει και την τρελή κούρσα που κάνουν οι τιμές του ελαιόλαδού τους τελευταίους 14 μήνες.

Το ελαιόλαδο είναι βασικό προϊόν της διατροφής και ήδη η τιμή του λίτρου έχει φτάσει τα 17 ευρώ, και σύμφωνα με τους παραγωγούς, θα φτάσει ακόμη και τα 20 ευρώ. Το άλμα των τιμών του ελαιολάδου τους τελευταίους 14 μήνες έχει φτάσει το 212%.

Πρόκειται για ράλι τιμών που έχει ξεκινήσει από το 2022 με  τις τιμές να ακολουθούν την εξής ανοδική πορεία:

  • 5,45-5,75 ευρώ ανά λίτρο το φθινόπωρο του 2022
  • 6-6,4 ευρώ ανά λίτρο τον Ιούλιο του 2023
  • 9,5-12 ευρώ ανά λίτρο τον Αύγουστο του 2023
  • 12-15 ευρώ ανά λίτρο τον Νοέμβριο του 2023
  • 16-17 ευρώ ανά λίτρο τον Ιανουάριο του 2024

Οι αιτίες αύξησης της τιμής του ελαιολάδου είναι πολλές. Συνδέεται σαφώς και με τη μικρότερη παραγωγή σε όλη τη Μεσόγειο, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη φύση της ίδιας της παραγωγής (υπάρχουν διακυμάνσεις από έτος σε έτος), αλλά και με τις καιρικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία.

Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που είναι εμφανή σε όλο το φάσμα των βασικών προϊόντων διατροφής.

Ειδικά για το ελαιόλαδο, η πορεία των τιμών μέσα στο 2023 αποδεικνύει του λόγου το αληθές: Συγκρίνοντας την τιμή του λίτρου τον Ιούλιο με την τιμή του Αυγούστου, η ανατίμηση φτάνει το 100% για το ελαιόλαδο παραγωγής φθινοπώρου 2022-χειμώνα 2023.

Όσοι διέθεταν ποσότητες ελαιόλαδού αύξησαν τις τιμές για το ίδιο προϊόν, που είχε ήδη παραχθεί, χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

Πλέον στην εξίσωση μπαίνει και η μειωμένη παραγωγή 2023-2024.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτή είναι μία από τις χειρότερες χρονιές σε επίπεδο παραγωγής, συνεπώς η αγορά θα αντιμετωπίσει ελλείψεις που θα πιέσουν περαιτέρω ανοδικά τις τιμές. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πωλήσεις στα 9,5 ευρώ αλλά και στα 11,2 ευρώ και αν συνυπολογιστούν ΦΠΑ και άλλα κόστη, «ο καταναλωτής θα πληρώσει 17 ευρώ» ενώ στο ράφι θα αγγίξει τα 20 ευρώ το λίτρο, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του και να αλλάξουν τις συνήθειες τους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος