Πυρκαγιές και σεισμός «χτύπησαν» τον Ερύμανθο
-Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον Πλάτανο και ξεκίνησε καθαρισμός στον ταμιευτήρα
Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Την ομαλή και ποιοτική λειτουργία του έργου ύδρευσης από τον Ερύμανθο θωρακίζει τις τελευταίες ημέρες ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης, καθώς αποκαταστάθηκε η βλάβη στο Πλάτανο και ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στον ταμιευτήρα, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς οι περσινές πυρκαγιές αλλοίωσαν το φυσικό φιλτράρισμα.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, από τις πυρκαγιές κατέβηκε λάσπη και στάχτη, η οποία επηρέασε τον ταμιευτήρα και για αυτό συναποφασίστηκε με την περιφέρεια ο άμεσος καθαρισμός του.
«Εντοπίσαμε στον ταμιευτήρα ένα πρόβλημα, καθώς είχε κατέβει λάσπη και βροχή και ειχε δημιουργηθεί ένα συμπαγές σώμα εξαιτίας των πυρκαγιών και το φυσικό φιλτράρισμα του νερού –προτού πάει στο διυλιστήριο- δεν γινόταν σωστά. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, αποφασίστηκε ο καθαρισμός του ταμιευτήρα και να μπει νέα κροκάλα για να διευθετηθεί το πρόβλημα, σε συνεννόηση με τον κ. Κοροβέση, ο οποίος είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου», τόνισε ο κ. Κοτσώνης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του.
«Ο κ. Φαρμάκης επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και τον ευχαριστώ. Αποδείχθηκε πως –ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων- μόνο αν όλοι συμβάλουν και συνεργαστούν θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη. Από όσο γνωρίζω, ο καθαρισμός θα γίνει στο πλαίσιο της εργολαβίας των 9 εκατ. ευρώ που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Κοτσώνης αναφέρθηκε στη βλάβη του Πλατάνου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πρόσφατος σεισμός στον Κορινθιακό ενδεχομένως διόγκωσε το πρόβλημα.
«Είχαμε μια μικρή βλάβη στον Πλάτανο από τον Αύγουστο, αλλά δεν μπορούσαμε να την επισκευάσουμε μέσα στο καλοκαίρι, διότι η κατανάλωση ήταν πολύ υψηλή λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας. Δεν γινόταν να αφήσουμε τόσο κόσμο χωρίς νερό με 1.000 κ.μ. ημερήσια κατανάλωση. Διαπιστώσαμε όμως ότι μόλις δέκα λεπτά μετά τον προχθεσινό σεισμό η διαρροή νερού αυξήθηκε κατά 300 κ.μ. Μπορεί κάποιοι να το κοροϊδεύουν, όμως εικάζουμε βάσιμα ότι η δόνηση επηρέασε τη βλάβη και για αυτό σπεύσαμε να την επιδιορθώσουμε», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.