FOLLOW US: facebook twitter

Πύρινη κόλαση!

Ημερομηνία: 25-07-2022 | Συντάκτης:

-Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνει η Νότια Ηλεία για να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης του 2007

Τρόμος σε Μακρίσια, Κρέστενα, Γρύλλο, Βρίνα, Σμέρνα, Σκιλλουντία

-Να μας προβληματίσει το γεγονός ότι μία στις τρεις φωτιές της χώρας είναι στην Ηλεία, τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης
-Στημένη εγκληματική ενέργεια, δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σκληρή μάχη για να αποτρέψουν την επανάληψη του εφιάλτη του 2007 στη νότια Ηλεία δίνουν από χθες το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, αφού η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι από τα Μακρίσια, περικύκλωσε αστραπιαία την Κρέστενα από την πλευρά του κοιμητηρίου και έφτασε στην κατοικημένη ζώνη, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο «Αθηνά». Οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί πολύ γρήγορα ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που από τη Σκιλλουντία και τον Γρύλλο, ως τη Βρίνα και τη Σμέρνα, απειλώντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Μετά από λίγα λεπτά δόθηκε σήμα μέσω του 112 για εκκένωση των απειλούμενων τοπικών κοινοτήτων και δεκάδες κάτοικοι άρχισαν να αποχωρούν, ενώ αρκετοί αγρότες ανέβηκαν στα τρακτέρ τους και ρίχτηκαν στη μάχη ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες.

Άμεση προτεραιότητα αποτέλεσε η εκκένωση της κατασκήνωσης της Φρίξας, η οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία και τα παιδιά μεταφέρθηκαν αρχικά στα Καλυβάκια και στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν γονείς για την περαιτέρω συνεννόηση.

Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν άμεσα ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, του Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να περιορίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές(8:30μ.μ.), οι άνεμοι έπνεαν πολύ ισχυροί και η φωτιά έκαιγε σε ορεινές δασικές και αγροτικές εκτάσεις στη ζώνη μεταξύ Γρύλλου και Βρίνας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος βρέθηκε στο άτυπο στρατηγείο που έχει στηθεί σε ύψωμα στη Βρίνα, δήλωσε στην Πρωινή ότι δίνεται μια σκληρή μάχη που θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες.

«Άλλη μια δύσκολη μέρα για την Ηλεία, με μια επικίνδυνη και πολύ επιθετική φωτιά, απείλησε έντονα αρκετές κατοικημένες περιοχές και δόθηκε πραγματική μάχη από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία για την απομάκρυνση των συμπολιτών μας. Η Πολιτική Προστασία α’ και β΄ βαθμού βοήθησε με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Αυτή τη στιγμή δίνεται πραγματική μάχη για να μη φτάσει η φωτιά στη Βρίνα και στον γρύλλο και να μην έχουμε επέκταση προς Σμέρνα. Το ανησυχητικό που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε, κάνοντας και μια αυτοκριτική, ως σύστημα, είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μία στις τρεις φωτιές που μπαίνουν στη χώρα, είναι στην Ηλεία. Αυτό έχει πολλές αναγνώσεις, που θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν όλους γιατί η αντιπυρική περίοδος είναι μπροστά μας, αλλά το ότι το ένα τρίτο των πυρκαγιών είναι στην Ηλεία, πρέπει να μας βάλει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις», τόνισε.

Από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος, τόνισε πως η περιφέρεια είναι παρούσα με ισχυρές δυνάμεις και ενισχύει το έργο των πυροσβεστών, σημειώνοντας ότι η μάχη θα είναι δύσκολη.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος έκανε λόγο για εμπρησμό, τονίζοντας ότι κάποιοι έχουν βάλει την περιοχή στο στόχαστρο.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί μια φωτιά που φάνηκε απλή, επεκτάθηκε τόσο πολύ. Έχουμε αμφιβολία βέβαια για το αν επεκτάθηκε από το μένος της φωτιάς ή αν ήταν στημένη εγκληματική ενέργεια. Είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει το δεύτερο. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε τρεις ημέρες στον δήμο. Εκτιμώ ότι η φωτιά στην Ανδρίτσαινα ήταν αντιπερισπασμός για να μας τραβήξουν επάνω. Ξεπετάγονται συνέχεις μέτωπα, η φωτιά είναι μεταξύ Βρίνας και Γρύλλου, αλλά ανησυχούμε γιατί μπορεί να φτάσει στον Γραίκα», δήλωσε.

Τις προσπάθειες του δήμου συνέδραμε και ο δήμος Πύργου με μηχανήματα και οχήματα, ενώ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων βρέθηκε ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Σάκη Μπαλιούκο για το συμβάν και τόνισε ότι θα βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί.
«Κόλαση… Η νύχτα θα είναι δύσκολη γιατί η φωτιά είναι σε πολλά μέτωπα. Ο δήμος Πύργου είναι εδώ από την πρώτη στιγμή. Μίλησα με τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο και έχουμε φέρει βυτία με νερό και ντακότες και τη δημοτική αστυνομία για να βοηθήσουμε. Πήγα στο Νοσοκομείο και εκεί ο κ. Χριστόπουλος με ενημέρωσε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Μεγάλη ζημιά σε αγροτικές εκτάσεις στα Μακρίσια

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή ανάμεσα σε Μακρίσια και Κρέστενα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κυρίως λιοστάσια. Οι κάτοικοι έδωσαν σκληρή μάχη από την πρώτη στιγμή για να μην πλησιάσει στα σπίτια και μέχρι αργά χθες το βράδυ άνοιγαν ζώνες με τα τρακτέρ τους.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, δήλωσε ότι ακόμα είναι νωρίς για να έχει πλήρη εικόνα, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές σε λιοστάσια, εσπεριδοειδή, σταφίδες στα Μακρίσια, και για οικόσιτα ζώα, πρόβατα και κουνέλια στην Κρέστενα.

«Δώσαμε μεγάλη μάχη για να μην καούν τα σπίτια των συμπολιτών μας. Όμως φοβόμαστε πως έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην αγροτική παραγωγή, αφού έχουν καεί πολλά λιοστάσια και άλλες καλλιέργειες. Μόλις καταλαγιάσει το μέτωπο και φύγει οριστικά ο κίνδυνος, τότε θα κάνουμε άμεσα καταγραφή για όλες τις ζημιές», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Γιώργος Παρασκευόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή πως η φωτιά ήταν επικίνδυνη και καταστροφική. «Ξεκίνησε γύρω στις 3:30, ανατολικά από τα Μακρίσια, σε ένα εκκλησάκι δίπλα στην Αγία Τριάδα. Δεν είχε αέρα, αλλά μέσα σε 20 λεπτά πήρε μεγάλη έκταση, αλλά δεν πιστεύω ότι ήταν μία εστία. Σίγουρα είναι από χέρι η φωτιά…», τόνισε.

Από την πλευρά του ο παραγωγός Βασίλης Τσαούσης δήλωσε πως η διέλευση των οχημάτων από τους αγροτικούς δρόμους δεν ήταν εύκολη καθώς δεν είχε γίνει η σχετική προεργασία για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Αναστάτωση στην Κρέστενα και στη Βρίνα

Για αρκετή ώρα στην Κρέστενα επικράτησε πανικός, αφού οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από τον αστικό ιστό και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους έντρομοι.

Ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος «η φωτιά ξεκίνησε από τα Μακρίσια και λόγω των δυνατών ανέμων είδες τι έγινε. Πέρασε Γρύλλο, Σκιλλουντία και έχει γυρίσει ο αέρας τώρα. Σβήσαμε τα σπίτια μέσα, φροντίσαμε να μην καούν, πιθανόν να υπάρχει και κάποια καμένη κατοικία. Κινδύνεψαν όλα τα χωριά
Ο πρόεδρος της ΤΚ Ανδρίτσαινας, Θεόδωρος Τζίβας ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μην καούν σπίτια. «Σβήσαμε δύο σπίτια στην πίσω πλευρά της Κρέστενας, στην είσοδο από Ανδρίτσαινα. Κάνει πάρα πολλές κηλιδώσεις, είναι τεράστιο το μέτωπο και είναι πολύ δύσκολη η κατάσβεσή της προς το παρόν. Έχουμε πολύ δρόμο και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθάνε. Στη Σκιλλουντία παλεύουν για να μην καούν σπίτια», τόνισε.

Ο θηροφύλακας Κώστας Βασιλόπουλος από τα Καλυβάκια δήλωσε: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Από Μακρίσια έφτασε Γρύλλο, ο αέρας είναι πολύ ισχυρός. Έχουν καεί πολλά λιοστάσια και έξω από την Κρέστενα έχουν καεί σπίτια»

Ο Στάθης Πανούτσος από την Κρέστενα δήλωσε: «είναι δύσκολη η κατάσταση, η φωτιά πάει προς Σμέρνα. Αν περάσει από εκεί, μετά δυσκολεύει πολύ η κατάσταση. Κινδύνευσαν σπίτια στην Κρέστενα.»

Ολονυχτία στη Βρίνα

Στη Βρίνα οι κάτοικοι είναι με τα… λάστιχα παρά πόδα, καθώς η φωτιά είναι ορατή από μακριά και ο κίνδυνος εξάπλωσης ελλοχεύει. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΚ Βρίνας, η νύχτα θα είναι δύσκολη γιατί ο πύρινος εφιάλτης παραμονεύει.

«Είμαστε σε εγρήγορση, παλεύουμε με ό,τι μέσα έχουμε για να αποτρέψουμε να μα ξαναβρεί ο εφιάλτης του 2007. Η νύχτα θα είναι δύσκολη και ελπίζουμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα», ανέφερε.

Ο Αναστάσιος Μαθές από τη Βρίνα δήλωσε: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είμαστε σε επιφυλακή γιατί έχουμε ζήσει ανάλογες καταστάσεις το 2007 στη Βρίνα και ανησυχούμε. Έχουμε την προσοχή μας και η νύχτα θα είναι δύσκολη»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος