FOLLOW US: facebook twitter

Πύργος: Κινητοποίηση την Τετάρτη από εμπόρους & ελεύθερους επαγγελματίες για το φορονομοσχέδιο

Ημερομηνία: 17-11-2023 | Συντάκτης:

Αποφάσισαν εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων ελευθεροεπαγγελματιών στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Την βεβαιότητα ότι εάν δεν αποσυρθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις τους θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, εξέφρασαν το βράδυ της Τετάρτης, εκπρόσωποι Σωματείων και Συλλόγων ελευθεροεπαγγελματιών στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου στον χώρο του Επιμελητηρίου Ηλείας και στην οποία αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δυναμικής κινητοποίησης την προσεχή Τετάρτη στον Πύργο.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, ανέλυσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως στερείται λογικής καθώς επαναφέρει διαδικασίες ενός νόμου που είχε αποτύχει πριν 30 χρόνια με στόχο να ελέγξει την φοροδιαφυγή σε μια εποχή όμως που η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα εξατομικευμένων ελέγχων. Μάλιστα επισήμανε πως θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, να μην το επιτρέψουν καθώς η εφαρμογή του θα οδηγήσει στην εξόντωση των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης ανέφερε πως πάντα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στο εμπόριο στρέφεται το κράτος για την είσπραξη χρημάτων, τονίζοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εξοντωτικό και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο. «Είναι ώρα αντίδρασης. Δεν πάει άλλο!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος ο οποίος υποστήριξε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει σωστό προσανατολισμό και πως στόχος του είναι να πλήξει τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και όχι να καταπατήσει την φοροδιαφυγή. «Είναι ένα νομοσχέδιο που σε καμία περίπτωση με τον τρόπο που έρχεται δεν σκοπεύει στην καταπάτηση του μαύρου χρήματος αλλά θα επιβαρύνει ήδη της επιβαρυμένες μικρές επιχειρήσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα και με την ενεργειακή κρίση και με τον κορονοϊό αλλά και μετά από 10 χρόνια μνημονίων έχουμε τεράστια προβλήματα. Έχουν συσσωρευτεί χρέη τα οποία δεν είναι με δική μας υπαιτιότητα όπως ο ΕΦΚΑ, χρέη στην εφορία απλήρωτα ενοίκια, ΔΕΗ και έρχεται ένα νομοσχέδιο τα οποία αυτά τα εξαιρεί σα να μην υπάρχουν και μας εξισώνει με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία ρίχνοντας το βάρος πάλι σε μας. Να πληρώσουμε δηλαδή εμείς τα σπασμένα για όλους. Αν ήθελε το κράτος να καταπατήσει την φοροδιαφυγή ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει ας κοιτάξουν αριστερά τους και δεξιά  τους και σίγουρα θα βρουν το πρόβλημα».

Σκληρές διατάξεις τόνισε πως εμπεριέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, επισημαίνοντας πως πραγματικά τους έχουν εκπλήξει, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε ότι οι διατάξεις του δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά από προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «ισοπεδωτικό» και θα πρέπει να αναθεωρηθεί εξηγώντας πως στην σημερινή εποχή λόγω των ψηφιακών μέσων και της τεχνολογίας και της διασύνδεσης των πάντων, υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένου ελέγχου οπότε και είναι «άκυρο» να λαμβάνεται ένα μέτρο «ισοπεδωτικό το οποίο πέφτει επί δικαίων και άδικων» ενώ και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος υποστήριξε πως πάνω από το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών είτε πρόκειται για μικρά μαγαζιά ακόμα και ιδιωτικά ιατρεία θα αναγκαστούν στην άρση λειτουργίας τους. Μάλιστα χαρακτήρισε «ανήθικο» το νομοσχέδιο και αυτό γιατί η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως δεν θα προχωρήσει σε νέους φόρους.

Στην συνάντηση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου ΤΑΞΙ Ηλείας Παναγιώτης Τσαπάρας, ο οποίος δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι επειδή δεν μπορούν να κάνουν στοχευμένους ελέγχους, ενώ ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος» Θανάσης Μπούκλης ανέφερε ότι καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι… κλέφτες. «Αν εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο θα κλείσουν τα μαγαζιά».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς», Δημήτρης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «αντιμετωπίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες ως εν δυνάμει κλέφτες» και πως εάν δεν αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο «προετοιμαζόμαστε για λουκέτα» ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Ηλείας, Αναστάσιος Παππάς επισήμανε πως τα νέα φορολογικά μέτρα θα είναι δυσβάσταχτα για τον κλάδο και γενικότερα τις μικρές επιχειρήσεις και πως αν δεν αποσυρθεί θα έρθουν αντιμέτωποι με το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νίκος Τζαμαλής, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Γιάννης Πουλακίδας, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος Κρεοπωλών Στάθης Παπανδρέου και Χαράλαμπος Βαλσαμίδης, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Παναγιώτης Μυλωνόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Αντώνης Μαρκουλίνος, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Πύργου και Περιχώρων Βαγγέλης Έξαρχος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Ηλείας Κώστας Ρούκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος