Πυλώνας κατά των εξαρτήσεων στην Ηλεία
-Πάνω από 350 πολίτες βρίσκουν σταθερή στήριξη στο ΚΕΘΕΑ Πύργου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ισχυρό στήριγμα στη διαρκή μάχη κατά των εξαρτήσεων αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το Πολυδύναμο Κέντρο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Πύργου, καθώς παρέχει σε σταθερή βάση πολύτιμες υπηρεσίες σε πάνω από 350 άτομα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με εξαρτήσεις.
Το Κέντρο του Πύργου είναι ένα από δώδεκα πανελλαδικά που παρέχουν συμβουλευτική και θεραπεία όχι μόνο για τα ναρκωτικά αλλά σε εξωτερική βάση και για το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και την εξάρτηση από το διαδίκτυο και το περίφημο gaming (παιχνίδι) και ένα από τα πέντε που παρέχουν πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» η υπεύθυνη Συμβουλευτικού Κέντρου Πύργου Κωνσταντίνα Φραγκιά, το ΚΕΘΕΑ Πύργου βοηθά σε συστηματική βάση (το 2023) συνολικά 177 άτομα εξαρτημένα, εκ των οποίων τα 94 σχετίζονται με ναρκωτικά και τα 83 με νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
Συμβουλευτικό «καταφύγιο» όμως στο Πολυδύναμο Κέντρο του Πύργου έχουν βρει και 175 ακόμα πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο των εξαρτημένων ατόμων, αφού ένα τέτοιο πρόβλημα επηρεάζει όλη την οικογένεια.
«Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς, είναι πως η οικογένεια είναι το “σύστημα” και το εξαρτημένο άτομο το “σύμπτωμα”, όταν κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζεται και η οικογένεια στήριξη και βοήθεια. Έχουμε πολλά παραδείγματα συμπολιτών μας που καταφεύγουν σε εμάς επειδή τα παιδιά τους ή οι σύντροφοί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης», τόνισε στην «Πρωινή» η κ. Φραγκιά και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ είναι πολυδιάστατες.
«Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα ασφαλές, δομημένο και υποστηρικτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αλληλοβοήθεια και την αυτοβοήθεια, καθώς και από την ενεργητική συμμετοχή και την ισότιμη αλληλεπίδραση όλων των μελών του. Επιδιώκουμε όχι μόνο την απεξάρτηση των ατόμων αλλά και την κοινωνική τους επανένταξη, διότι η κοινωνία –λόγω άγνοιας- θεωρεί ότι κάθε εξαρτημένος μένει για πάντα εξαρτημένος», εξήγησε.
Παράλληλα ανέφερε πως η δραστηριότητά τους καλύπτει όλο τον νομό και όλο το φάσμα των δομών, καθώς υλοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία και παρέχουν υπηρεσίες και στις προσφυγικές δομές.
Αντιδράσεις για πιθανή κατάργηση
Την ίδια στιγμή, οι 13 εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ είναι ανάστατοι, με αφορμή την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για την κατάργησή του και τη συγχώνευσή του με τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα, σε έναν οργανισμό υπό την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).
Όπως τόνισαν στην «Πρωινή», το ΚΕΘΕΑ είναι ο ιστορικότερος φορέας απεξάρτησης της χώρας, με ευρύτατη αποδοχή στην ελληνική κοινωνία, μέσω του οποίου έχουν απεξαρτηθεί και επανενταχθεί στην κοινωνία χιλιάδες πολίτες, και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κατάργηση των υπολοίπων εγκεκριμένων προγραμμάτων.
«Διατυπώνουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον αθηνοκεντρικό, ιατροκεντρικό και γραφειοκρατικό φορέα που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας και για τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία του στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης και ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ισότιμης επανένταξης στην κοινωνία. Θεωρούμε ότι το προωθούμενο μοντέλο οργάνωσης του χώρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων μέσω του ΕΟΠΑΕ είναι ατελέσφορο και ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς θα αλλοιώσει και θα συρρικνώσει το έργο των κατά τόπους προγραμμάτων απεξάρτησης, θα τα αποκόψει από τις τοπικές κοινωνίες και θα βάλει τέρμα στην ευέλικτη κάλυψη τοπικών αναγκών» αναφέρουν στο ψήφισμά τους.