FOLLOW US: facebook twitter

«Πυρά» από Τσίπρα σε Μητσοτάκη για συνολική απαξίωση της Ηλείας – Κριτική και δέσμευση για άρση της αδικίας

Ημερομηνία: 25-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
-δεσμεύτηκε για επαναλειτουργία των ΑΕΙ στον νομό
-στηλίτευσε τα κυβερνητικά πεπραγμένα στην Πατρών-Πύργου
-υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας

Τη δέσμευσή του για την επαναλειτουργία των υπό κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας έδωσε στους αιρετούς του νομού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Πύργο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη, τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου και στη Δημόσια Υγεία σε σειρά συσκέψεων στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Ασκώντας δριμεία κριτική στις αποφάσεις της υπουργού Παιδείας για μηδενικό αριθμό εισακτέων στη Μουσειολογία και τη Γεωπονία, αλλά και στη προ διετίας αναστολή λειτουργίας της Σχολής ΤΕΦΑΑ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της αδικίας και τόνισε ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα εφαρμογής μιας πολιτικής που απαξιώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανοίγει τον δρόμο για την εμπορευματοποίησή της.

«Δίνω την υπόσχεση ότι τα σχέδια αυτά, ακόμα κι αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκαιο και το όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και όχι μιας μικρής ολιγαρχίας εμπόρων της γνώσης», δήλωσε και τόνισε ότι ο νόμος Γαβρόγλου αποδεικνύει ότι υπάρχουν δύο διακριτές πολιτικές για την εκπαίδευση.

«Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση δεν ήταν εύκολη και μπορεί να την κρίνει κάποιος όπως θέλει. Δεν είναι εύκολο να αφουγκραστείς τις ανάγκες των ΑΕΙ και να φτιάξεις έναν εκπαιδευτικό χάρτη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και των ΑΕΙ για ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών. Οφείλετε όμως να παραδεχτείτε ότι η σημερινή πολιτική δεν επιβάλλεται επειδή δεν έγιναν περισσότερα τμήματα ή επειδή ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διαχωρισμός σε σχέση με το αντικείμενο σπουδών. Είναι πολιτική επιλογή να κόβονται κάθε χρόνο 25 με 30.000 εισακτέοι στα  πανεπιστήμια, για να γίνουν πελατεία ιδιωτικών κολεγίων. Συγκρούονται δύο οράματα για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την τριτοβάθμια εκπαίδευση –και γενικότερα την εκπαίδευση- ως αξία ή ως ζήτημα πελατείας και αγοράς. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι να κλείσουν κι άλλες σχολές. Απλά εδώ βρέθηκαν οι πρόθυμοι του Παν/μίου Πατρών να υλοποιήσουν την αντιμεταρρύθμιση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εδώ είχαμε επίσπευση των διαδικασιών για δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος εκ των προτέρων και η Ηλεία να είναι το πειραματόζωο», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Βολές» και κατά του Παν/μίου Πατρών

Από τα «πυρά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγε ούτε το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο καταλόγισε προθυμία στην κατάργηση των τμημάτων στην Ηλεία, υπενθυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε με εκπαιδευτικό προσωπικό περισσότερο από κάθε άλλο παν/μιακό ίδρυμα.

«Για κάποιο λόγο, η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η εκδικητικά να μην προχωρήσει η Νομική Σχολή στην Πάτρα διότι τα μεγάλα λόμπι των καθηγητών δεν θα το επέτρεπαν ανεξάρτητα από το αν αυτή η Σχολή θα ήταν εγνωσμένου κύρους και ποιότητας παροχής εκπαιδευτικού έργου. Έρχονται αυτοί που υφίστανται την αδικία και λειτουργούν με πολύ μεγάλη αδικία στα ΑΕΙ του Πύργου και της Αμαλιάδας. Νομοθετήσαμε υποχρεωτική πρόσληψη καθηγητών για κάθε αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης και το Παν/μιο Πατρών ήταν αναλογικά ευεργετημένο σε σχέση με τα άλλα ΑΕΙ. Κατανεμήθηκαν περισσότερες θέσεις καθηγητών σε σχέση με τη δυναμική του, ακριβώς γιατί είχαμε προβλέψει την ανάγκη στελέχωσης και τη βιωσιμότητα των τμημάτων της Ηλείας, μαζί με την προοπτική λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, που επίσης ακυρώθηκε», υπογράμμισε.

«Σκανδαλώδης αμέλεια ή σκανδαλώδης πρόθεση»

Αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Πύργου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε των επιλογών του πρώην υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, και επισήμανε ότι –παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα- η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα έργο εν εξελίξει, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση για πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν παραπέμψει το έργο στις καλένδες.

«Πρέπει να θυμηθούμε ότι το 2013, με ευθύνη της τότε κυβέρνησης το έργο απεντάχθηκε από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού με σκοπό τη δήθεν επιτάχυνση του υπόλοιπου έργου που λίμναζε λογω προσφυγών και το οποίο προχώρησε κατόπιν πιέσεων επί των ημερών μας. Το Πάτρα-Πύργο, όπως ήταν σχεδιασμένο το 2014, δεν υπήρχε περίπτωση να λάβει έγκριση μεγάλου έργου ως κλειστός αυτοκινητόδρομος από την Κομισιόν. Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, πετύχαμε να υλοποιηθεί και να εγκριθεί τον Μάρτιο του 2018 η χρηματοδότησή του με 293 εκατ. ευρώ, ύστερα από έντονες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και με 55% εκπτώσεις», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές σκοπιμότητες σχετικά με το έργο.

«Τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν συμβάσεις και εκτελούνταν εργασίες στα 5 από τα 8. Από τις άλλες τρεις, η μία θα υπογραφόταν μετά την απόφαση του ΣτΕ και οι άλλες δύο ήταν στο στάδιο της επιλογής αναδόχου καθώς ο πρώτος είχε κηρυχθεί έκπτωτος. Όποια κριτική κι αν κάνει κάποιος σε αυτό, είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνέχεια στο κράτος και όταν αλλάζει μια κυβέρνηση να πηγαίνει τρία χρόνια πίσω τη διαδικασία για να την κάνει από την αρχή; Ποιος ωφελείται από αυτό; Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν συνεχίστηκε η διαδικασία. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι τεχνοκρατικές, υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Αν η νέα κυβέρνηση δεν ήθελε να ολοκληρώσει ένα έργο που ξεμπλόκαρε η προηγούμενη, είναι αρνητικό. Αν η νέα κυβέρνηση ήθελε να ακυρώσει τις συμβάσεις για να διαπραγματευτεί με εργολάβους και να δοθούν –ενδεχομένως περισσότερα- χρήματα σε βάθος χρόνου και με άλλες διαδικασίες, αυτή είναι η χειρότερη εκδοχή. Άρα έχουμε να κάνουμε είτε με σκανδαλώδη αμέλεια σε σχέση με τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών για μικροκομματική σκοπιμότητα είτε με σκανδαλώδη πρόθεση», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι νωρίτερα από το 2026 δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος.

«Η κυβέρνηση ξεχνά και απαξιώνει την Ηλεία»

Αξιολογώντας την κατάσταση που επικρατεί και στη δημόσια υγεία, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ηλεία και στους εκπροσώπους της είναι απαξιωτική και αδιάφορη στα προβλήματα.

«Τα προβλήματα στην Ηλεία είναι συσσωρευμένα και για αυτό έκρινα σκόπιμη την παρουσία μου εδώ σήμερα, για να τα αναδείξω. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό και τους αιρετούς της, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Η Ηλεία είναι ξεχασμένη από τους σημερινούς κυβερνήτες. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας, εν μέσω πανδημίας, να προχωρήσει στη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περίπου κατά το ένα τρίτο, μεπρώτο θύμα αυτής της πολιτικής την Ηλεία, σε συνδυασμό με την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ιδιαίτερα για την Ηλεία, που παρέλαβε ολοκληρωμένες συμβάσεις και εργοτάξια σε λειτουργία στην Πατρών-Πύργπου, την απαξίωση των δομών υγείας και τη συνολική απαξίωση της περιοχής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τη σημερινή κυβέρνηση ο νομός Ηλείας είναι ξεγραμμένος  από τον χάρτη και δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η συμπεριφορά.  Είναι εκδικητική απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηλείας. Δεν είναι ζήτημα Κεραμέως ή Καραμανλή αλλά ζήτημα Μητσοτάκη. Πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός για αυτό που βιώνετε. Δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή, με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, να υποβαθμίζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι άδικο για τους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε και τόνισε ότι ενθαρρύνει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, σημειώνοντας ότι θα είναι πάντα ανοιχτός και διαθέσιμος για επικοινωνία και συνεννόηση.

«Αυτονόητη η στήριξη της Δημόσιας Υγείας»

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο ολοκληρώθηκαν με συζήτηση με τους εκπροσώπους των Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία σε αίθουσα του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν συνοπτικά τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πύργου, ΜαλβίναΚερερέ, αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από το προσωπικό για να κρατηθεί όρθιο το νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας ότι η αποχώρηση 15 γιατρών και ιδιαίτερα οι παραιτήσεις των Παθολογων δημιούργησαν αφόρητη πίεση και έχουν οδηγήσει το νοσοκομείο σε κρίσιμη καμπή, και σημείωσε πως θα πρέπει το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΝΜ Αμαλιάδας, Σωκρ. Σωτηρόπουλος, ανέλυσε τα προβλήματα ελλείψεων στο προσωπικό της ΝΜ Αμαλιάδας, τονίζοντας ότι κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και του νοσοκομείου ως «επικίνδυνου και τοξικού» συμβάλλουν στο να αποβαίνουν άγονες όλες οι προκηρύξεις πρόσληψης γιατρών. Παράλληλα, καυτηρίασε τις χρονοβόρες διαδικασίες στις προσλήψεις, οι οποίες εχουν ως αποτέλεσμα να αποσύρεται το ενδιαφέρον από υποψήφιους προς διορισμούς γιατρούς.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι το ελάχιστο που θα έπρεπει να έχει κάνει η κυβέρνηση και παράλληλα ζήτησε τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία ανέδειξε παγκοσμίως της σπουδαιότητα της Δημόσιας Υγείας. Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με συσκέψεις στην Κουρούταμε νέους, εργαζόμενους, φοιτητές, αγρότες και επαγγελματίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος