Φροντίδα βρεφών σε δύο ταχύτητες, με τη δημιουργία και μιας δεύτερης, φτηνότερης από των κλασικών βρεφονηπιακών σταθμών, υπηρεσίας που θα παρέχεται κατ’ οίκον από γυναίκες που θα θελήσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φύλαξη βρεφών, θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με εμβόλιμο νομοσχέδιο το οποίο εισήγαγε εν είδει τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική προστασία που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία.
Πρόκειται ουσιαστικά για πρόγραμμα που υπό τον στερεοτυπικό τίτλο «Νταντάδες της γειτονιάς» λειτουργεί ως πλαίσιο για ανάθεση της προσχολικής αγωγής βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών «σε άτομα αδιευκρίνιστων προσόντων, που επιλέγονται από άγνωστα όργανα του κράτους, για να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, δηλαδή σε έναν χώρο για τον οποίο δεν ορίζονται προδιαγραφές, τα παιδιά». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε χθες στη Βουλή το συμπληρωματικό πρόγραμμα η αρμόδια εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, που είχε την πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «στοχεύει αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές». Ωστόσο κι εδώ υπήρξε ισχυρός αντίλογος από την αντιπολίτευση απέναντι στις υφυπουργούς Δ. Μιχαηλίδου και Μ. Συρεγγέλα, αφού οι «Νταντάδες» δεν θα καλύπτουν ένα πλήρες ωράριο φροντίδας των παιδιών αλλά μόνο κάποιες ώρες εβδομαδιαίως για να αναζητήσουν δουλειά οι άνεργες μητέρες.
«Πρόγραμμα-φάντασμα»
Εντονα επικρίθηκε και το πιλοτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής με την ονομασία «Κυψέλη». Καθώς στο νομοσχέδιο, του οποίου αποτελεί και την καινοτόμα κεντρική ιδέα, δεν επισυνάπτεται ούτε μία παρουσίασή του, δικαίως χαρακτηρίστηκε «πρόγραμμα-φάντασμα» από την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Θ. Φωτίου. «Ομως το φάντασμα αυτό υπάρχει. Αποτελείται από 100 σελίδες και είχε αναρτηθεί τον Ιούλιο στο paidi.gov.gr για δημόσια διαβούλευση. Υπέστη δημόσια κριτική, έληξε η διαβούλευση και δεν γνωρίζουμε από τότε την τύχη του» σημείωσε η βουλευτίνα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το προσχέδιό του εκπόνησε ο ιδιωτικός φορέας ΔιαΝΕΟσις και πρόκειται για κολάζ προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν για αναπτυσσόμενες χώρες (Μπανγκλαντές, Τζαμάικα, Ινδία, Κολομβία) και εφαρμόστηκαν κατ’ οίκον από τους γονείς και όχι σε οργανωμένες δομές.
«Είναι αντιεπιστημονικό, γιατί εισάγει ένα “ενιαίο” περιεχόμενο και ωρολόγιο πρόγραμμα για όλα τα παιδιά 0-4 χρόνων, ενώ το στάδιο ανάπτυξης κάθε παιδιού είναι μοναδικό. Γιατί δεν έχει όραμα και φιλοσοφία και είναι ξένο για την ελληνική πραγματικότητα, γιατί φακελώνει τα βρέφη και τα νήπια διά βίου, αφού καταγράφει σε ψηφιακό φάκελο τη νοητική, μαθησιακή και ψυχοκοινωνική τους κατάσταση» πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα η πρώιμη, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση πιθανών δυσχερειών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μη συνδέεται με το πρόγραμμα «Κυψέλη», «το οποίο πρέπει να αποσυρθεί για να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος».
Σημείωσε δε ότι για την «Κυψέλη» προβλέπεται χρηματοδότηση 14,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2024. Το ποσό θα καλύψει: Τη δημιουργία του προγράμματος (και ενδεχομένως την πληρωμή της ΔιαΝΕΟσις, η οποία υποτίθεται το σχεδίασε δωρεάν). Την αναπαραγωγή του υλικού του προγράμματος και το υλικό για τις δραστηριότητες (νέο πάρτι των ιδιωτών παρόχων, αφού δεν ξέρουμε ούτε από ποιον ούτε έναντι ποίου τιμήματος). Την αμοιβή των μεντόρων (600.000 ευρώ) με την οποία διαφώνησαν οι ειδικοί. Την προμήθεια των τεστ για την αξιολόγηση της νοητικής, μαθησιακής και ψυχοκοινωνικής κατάστασης των παιδιών. Και την αξιολόγηση του προγράμματος.