FOLLOW US: facebook twitter

Ψηφιακή περιήγηση στο Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας!

Ημερομηνία: 14-12-2023 | Συντάκτης:

-Ενεργή εδώ και μήνες η καινοτόμα εφαρμογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε πλήρη λειτουργία είναι εδώ και αρκετούς μήνες μια εντυπωσιακή ψηφιακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία επιτρέπει την εικονική περιήγηση στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία, γνωστότερο και ως Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει προβληθεί όσα όλα αντίστοιχα εγχειρήματα, όπως π.χ. η συνεργασία με τη Microsoft για τον αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος από το κινητό του τηλέφωνο ή από τον υπολογιστή του, ειδικά τώρα που έρχεται χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα το 2024.

Η εικονική περιήγηση είναι πολύ εύκολη και πολύ φιλική στον χρήστη του διαδικτύου, καθώς πραγματοποιείται με «κρίκους» στο πάτωμα κάθε διαδρόμου και με μικρούς κύκλους πάνω σε κάθε έκθεμα, οι οποίοι έχουν ενσωματωμένες πληροφορίες.

Στην είσοδο δεσπόζει το μαρμάρινο άγαλμα του γυμνού Δία, αλλά εξίσου όμορφα είναι και τα υπόλοιπα εκθέματα, όπως ο κούρος του ολυμπιονίκη Αρραχίωνα από τη Φιγαλεία ή το άγαλμα του θεού Ερμή. Η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα της τρισδιάστατης απεικόνισης, της κάτοψης του ναού αλλά και τη μέτρηση αποστάσεων.

H ιστορία του Μουσείου

Το συγκεκριμένο μουσείο, γνωστό και ως «Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας» χτίστηκε το 1880 και ήταν από τα πρώτα περιφερειακά μουσεία πανελλαδικά. Εκεί πρωτοστεγάστηκαν ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη του Παιωνίου και άλλα ευρήματα που είχαν ανασκαφεί από το 1875 με την ευθύνη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και τα οποία εκτέθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Το 2004 μετονομάστηκε και άρχισε να λειτουργεί ως Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, έχοντας τη σπάνια ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί στη συντριπτική του πλειονότητα αρχαιολογικά εκθέματα που προέρχονται όχι μόνο από την Ολυμπία αλλά και από πολλές ακόμη σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, ιστορικούς τόπους και αρχαίες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία έχουν παραχωρηθεί με την μορφή μακροχρόνιου δανεισμού από υπηρεσίες και μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνολικά καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ.

Η έκθεση πραγματεύεται σημαντικά κεφάλαια-σταθμούς της υπερχιλιετούς ιστορίας των Ολυμπίων και των άλλων πανελληνίων αγώνων στα μεγάλα Πανελλήνια ιερά (Πύθια, Ίσθμια, Νέμεα και Παναθήναια) όπως η προϊστορία της άθλησης, η απαρχή των αγώνων στην Ολυμπία, ο Δίας και η λατρεία του, η Ήλιδα και ο ρόλος της στην οργάνωση των αγώνων και την προετοιμασία των αθλητών, γυναίκες και άθληση, τα αγωνίσματα, οι νικητές των αγώνων κ.ά.

Η έκθεση στο Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας αποτελεί την απαραίτητη συνέχεια της ιστορίας του Ιερού του Διός της Ολυμπίας, την οποία αφηγείται η έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Στις αρχές του 2019 ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ένα σύνθετο μουσειολογικό έργο, η αναδιαμόρφωση της αρχαιολογικής έκθεσης και, κατά κύριο λόγο, η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των αιθουσών και προθηκών με πλούσιο εποπτικό υλικό και σύντομα κείμενα. Υπεύθυνος για τη λειτουργία της εφαρμογής αλλά και του συνόλου της ιστοσελίδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας είναι ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος