FOLLOW US: facebook twitter

Ο πρωτογενής τομέας “κλειδί” για την έξοδο από την κρίση…

Ημερομηνία: 18-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

selida-agrotiagrotis3

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αγροτική οικονομία και οι προοπτικές της συνιστούν για την Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο από την πολύχρονη κρίση και την ύφεση. Καθημερινά όλο και περισσότεροι αποκτούν τη συνείδηση ότι χωρίς την οργανωμένη ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και της μεταποίησης που είναι συνδεδεμένη με ό,τι προσφέρει η ελληνική γη, η χώρα θα δυσκολευτεί πολύ να βγει από το σκοτεινό τούνελ που βρίσκεται σήμερα.

Στην Ελλάδα, η αγροτική παραγωγή έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό συμβολής στην εθνική ΑΠΑ από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και μεγαλύτερο όλων των μεσογειακών οικονομιών. Επίσης, η αξία των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχή αυξητική τάση. Προκύπτει, λοιπόν, ότι στις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο πρωτογενής τομέας δείχνει να αντιδρά καλύτερα, διατηρώντας μια δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης που προσελκύουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

xwrafia

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και οι δράσεις για την επίλυση αυτών

 Η έλλειψη υποδομών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του συνόλου της αγροδιατροφικής αλυσίδας αποτελεί  ίσως το σοβαρότερο μειονέκτημα, αλλά ταυτόχρονα και τη σημαντικότερη προοπτική για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Για να γίνει αυτό, προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς εμπλεκομένων και από πλευράς κράτους, μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση του πρωτογενή τομέα, αλλά και των αγροτικών περιοχών της χώρας συνολικά, με προτεραιότητες την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)  2014-2020 προβλέπονται μέτρα πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες .Ενδεικτικά αναφέρουμε

  • Μέτρα εκκίνησης νέων επιχειρήσεων και στήριξης νέων γεωργών
  • Μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας και βιοτεχνίας, της μεταποίησης, καθώς και των υπηρεσιών, με στόχο τη συνολική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές και τη δημιουργία εναλλακτικών και συμπληρωματικών εισοδημάτων στους αγρότες, αλλά και στους κατοίκους της υπαίθρου γενικότερα.
  • Μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, όπως ευέλικτα σχέδια βελτίωσης
  • Μέτρα με τα οποία στηρίζεται η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
  • Μέτρα για την ενίσχυση και την ενθάρρυνση σύστασης Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών και Ενώσεων Οργανώσεων, για τη συμμετοχή των παραγωγών σε προγράμματα ποιότητας και προώθησης των προϊόντων τους.
  • Δράσεις μεταφοράς γνώσης και ενημέρωσης, με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των τροφίμων.
  • Προβλέπεται η δημιουργία υποδομών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από γεωπόνους και κτηνιάτρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τεχνική και επιστημονική στήριξη των παραγωγών και να ενισχυθεί κατ’ επέκταση η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει για την περαιτέρω αναβάθμιση του κλάδου και εξέλιξή του είναι ότι  χρειάζεται ομαδική προσπάθεια και όχι μεμονωμένες ενέργειες.

Είναι, όμως, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, κατά τα έτη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμβολή της γεωργικής παραγωγής της χώρας στο Ελληνικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της συνολικής εθνικής παραγωγής τη ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή  Ένωση το γεωργικό εισόδημα μειώθηκε.

Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι κίνητρα για αναπτυξιακή δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, σημαίνουν διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο , ενθάρρυνση των νέων να διατηρήσουν τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, καθώς και επαναπατρισμό οικογενειών που είχαν μετακινηθεί στα αστικά κέντρα αναζητώντας υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι ο  αγροτικός τομέας αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, γιατί αξιοποιεί τα μοναδικά φυσικά πλεονεκτήματα του γεωγραφικού μας χώρου(χλωρίδα-ήλιος-γεωγραφική θέση), την ήδη υφιστάμενη τεχνική υποδομή και το  έμψυχο δυναμικό.

                                                                                            Καλό Καλοκαίρι!

                                                            Ανανεώνουμε το ραντεβού μας το Φθινόπωρο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia