FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά στην ίδρυση ΔΕΥΑ ο δήμος Πηνειού

Ημερομηνία: 28-04-2021 | Συντάκτης:
Τι προβλέπει η οικονομοτεχνική μελέτη και γιατί διαφωνεί η αντιπολίτευση

Θα επιλυθούν σοβαρά προβλήματα και θα βελτιωθεί η παρεχόμενη ύδρευση, τονίζει ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος

Στη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προχωρά ο δήμος Πηνειού, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιροπή. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της οικονομοτεχνικής μελέτης για την ίδρυση ΔΕΥΑ, στην οποία αναλύονται οι λόγοι της απόφασης και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.

Στη μελέτη αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου ύδρευση, καθώς και η εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική. Οι βασικότεροι λόγοι, σύμφωνα με τη μελέτη, που οδηγούν στην ανάγκη ίδρυσης ΔΕΥΑ είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα, με βάση τα στοιχεία της προσωρινής Λογιστικής κατάστασης, καθώς οι απαιτήσεις από τον τομέα της Ύδρευσης ανέρχονταν σε 787.331,89 ευρώ, το οποίο σημαίνει απλήρωτους λογαριασμούς 18 μηνών περίπου, καθώς και χαμηλό έσοδο ανά κάτοικο σε σχέση με τους γειτονικούς Δήμους, γεγονός που σύμφωνα με τους αρμόδιους οφείλεται κυρίως σε παράνομες συνδέσεις και έλλειψη επαρκών καταμετρήσεων.

Παράλληλα, σήμερα εφαρμόζονται οριζόντιες χρεώσεις στην Τιμολογιακή Πολιτική, η οποία στηρίζεται κατά βάση στην «Πάγια Χρέωση», καθότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση με βάση το ύψος της ποσότητας κατανάλωσης και την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών.

Η προτεινόμενη προς ίδρυση Επιχείρηση θα έχει την επωνυμία « Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πηνειού » ( Δ.Ε.Υ.Α.Δ. ΠΗΝΕΙΟΥ) και έδρα θα είναι το Βαρθολομιό. Περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. ΠΗΝΕΙΟΥ θα είναι η διοικητική περιφέρεια των Δήμου Πηνειού. Ειδικά για τη ΔΕ Τραγανού, μόνο ως προς την αποχέτευση θα είναι αρμοδιότητας του Συνδέσμου «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Αντικείμενο των εργασιών της νέας Επιχείρησης θα είναι η παραγωγή και διανομή στους καταναλωτές του «νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, η συλλογή των λυμάτων από τους εγκεκριμένους καταναλωτές του οικείου ή των οικείων Δήμων και η παραγωγή των «επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, κατάλληλων για ασφαλή διάθεση στο περιβάλλον», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, η  μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των έργων υδροληψίας, έργων επεξεργασίας νερού, δικτύων μεταφοράς νερού, δικτύων διανομής ύδρευσης, δικτύων αποχέτευσης ακάθαρτων και ομβρίων υδάτων, κλπ.

Τα οφέλη και οι διαφωνίες

Επιπλέον η μελέτη προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ΔΕΥΑ θα επιφέρει και ποιοτικά οφέλη στην περιοχή και στην Οικονομία γενικότερα, καθώς ο δήμος θα αποκτήσει εταιρεία εξειδικευμένη στη διαχείριση του νερού, η οποία θα ελέγξει τις παράνομες συνδέσεις και τους απλήρωτους λογαριασμούς, με σκοπό την ισότιμη τιμολόγηση, θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνολογία και θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού, θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη με βάση την περιοχή εγκατάστασης,.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ΔΕΥΑ Πηνειού κρίνεται οικονομικά βιώσιμη, ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και θα οργανωθεί με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση του νερού.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, η ίδρυση ΔΕΥΑ θα βελτιώσει τη λειτουργία της υπηρεσίας ύδρευσης, θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα στην είσπραξη των τελών και θα γίνει εξορθολογισμός των δαπανών, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα στη ΔΕΥΑ όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές στην Ελλάδα, και με την άποψη αυτοί συμφώνησαν οι: Παναγιώτης Θανόπουλος, Κατσαλάς Φώτιος, Κοντούλη Χρυσοβαλάντω Ειρήνη, Ανδριοπούλου Φωτεινή Διονυσία, Τσερεμέ Αρετη και Χριστακόπουλος Παναγιώτης.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέξης Τσαουσάκης, καταψήφισε λέγοντας ότι η δημοτική αρχή εισηγείται την ίδρυση μίας εταιρίας ουσιαστικά που θα εμπορευματοποιεί την διαχείριση και τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού, του νερού, καθώς η πείρα από παρόμοιες εταιρίες σε όλη τη χώρα έχει δείξει πως αυτό όχι μόνο δεν έγινε προς το συμφέρον των δημοτών αλλά αντίθετα οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, λειτουργώντας σαν ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός που επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά, και Παράλληλα, εξαιτίας της απουσίας ελέγχου από τα δημοτικά συμβούλια τέτοιες επιχειρήσεις εξελίχτηκαν σε άντρα της διαφθοράς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος