Προχωρά η αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου στην Αμαλιάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130509″ img_size=”full”][vc_column_text]
Εγκρίθηκε από τον δήμο Ήλιδας η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και το Παν/μιο Πατρών
[/vc_column_text][vc_column_text]– Το εδαφολογικό εργαστήριο αποτελεί Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας, τόνισε ο δήμαρχος Γ. Λυμπέρης
Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας, με σκοπό τη λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αμαλιάδα. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, εκ των οποίων η Περιφέρεια θα βάλει τα 275.000 ευρώ και τα 24.500 ο δήμος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”126536″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, δεδομένης της θέλησης της Περιφέρειας για αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου προς όφελος των αγροτών, καθώς και των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις οποίες προέκυψε η αρχικά λειτουργία του Τμήματος Τεχνολόγων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και εν συνεχεία και μέχρι σήμερα η λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αμαλιάδα αποφασίστηκε αφενός η μεταφορά του εδαφολογικού εργαστηρίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών (πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) στην Αμαλιάδα, καθώς και η συνεργασία με το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη και ορθή λειτουργία του προς όφελος του αγροτικού κόσμου.
«Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του εδαφολογικού εργαστηρίου έχουν αναπτυχθεί μόνιμες συνεργασίες με αγροτικούς φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και μεμονωμένους παραγωγούς. Επίσης, ο χώρος του εδαφολογικού εργαστηρίου χρησιμοποιείται από φοιτητές, τόσο για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας όσο και για την πρακτική τους άσκηση και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις κατάρτισης νέων γεωργών. Το εδαφολογικό εργαστήριο της Περιφέρειας προσφέρει στους παραγωγούς οικονομικές, ακριβείς και ολοκληρωμένες αναλύσεις δειγμάτων, δίνοντας σε αυτούς την ευκαιρία της ορθολογικής χρήσης νερού και λιπασμάτων και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργητικών εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της ασφάλειας των καταναλωτών και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος», τόνισε ο κ. Λυμπέρης.
Περιφερειακός πόλος καινοτομίας το εδαφολογικό
Στη συνέχεια επισήμανε πως κατά την τελευταία τριετία το εδαφολογικό εργαστήριο αποτελεί Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας, καθώς συμμετέχει και υποστηρίζει ερευνητικές δράσεις στα πλαίσια ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που υλοποιούνται από το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Γεωπονίας και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτούνται από ιδιώτες χρηματοδότες, εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία της περιοχής, καθώς και τις δυσκολίες που ο αγροτικός κόσμος καθημερινά αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, την οποία καθημερινά βιώνουμε, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξή του. Κοινός στόχος αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διαφύλαξη της ποιότητας και της αειφορίας των καλλιεργούμενων εδαφών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ένας στόχος που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επιτευχθεί με τη λειτουργία του σύγχρονου εδαφολογικού εργαστηρίου, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την ευτυχή συγκυρία να διαθέτει στο δυναμικό της», σημείωσε.
Μέλη στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης για την υλοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου ορίστηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης (Τακτικό μέλος) και ο Βασίλης Παπαδόπουλος (Αναπληρωματικό μέλος). Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας προγραμματικής σύμβασης από τους συμβαλλόμενους και όχι νωρίτερα από την 1 Ιανουαρίου 2021 και περατώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Την ίδρυση του εδαφολογικού εργαστηρίου χρηματοδότησαν ο Διεθνής Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών – IOCC στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας για την στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών της Ηλείας και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και ξεκίνησε τη λειτουργία του από 2009.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]