Προχωρά η αντιπλημμυρική οριοθέτηση του Ενιπέα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”121651″ img_size=”full”][vc_column_text]
Θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
[/vc_column_text][vc_column_text]Τον δρόμο της δημοπράτησης παίρνει το προσεχές χρονικό διάστημα η οριοθέτηση του ποταμού Ενιπέα, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά για τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης και διευθέτησης τμηματικά του ποταμού Ενιπέα, στο τμήμα από τη γέφυρα της αρδευτικής διώρυγας Σαλμώνης έως τη γέφυρα στην Εθνική Οδό Πύργου-Αρχαίαε Ολυμπίας, μήκους 2,74 χλμ. Το προς μελέτη έργο είναι υδραυλικής μορφής και περιλαμβάνει, εκτός από την οριοθέτηση, και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των παρόχθιων εκτάσεων με την εξασφάλιση επαρκούς διατομής για την ανάσχεση των πλημμυρικών κινδύνων προς τις καλλιέργειες και τους αγροτικούς δρόμους εκατέρωθεν του ποταμού.
Το τμήμα που θα οριοθετηθεί, είναι εκτός ορίων οικισμού και δεν εντάσσεται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο ούτε έχει ενταχθεί σε εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών NATURA. Επίσης, δεν εντάσσεται σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ το προτεινόμενο τμήμα του χειμάρρου ανήκεις στις εν γένει δασικές εκτάσεις. Ένα τμήμα του προς μελέτη έργου εντάσσεται στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και συγκεκριμένα στη ζώνη Ε. Επισημαίνεται πως οι περιοχές «Ε» είναι κατά μήκος των οδικών αξόνων που εμφανίζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι περιοχές 300 μέτρα εκατέρωθεν του οδικού άξονα Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ανέφερε στην εισήγησή του ότι η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει στην αντιπλημμυρική προστασία με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία για την ευρύτερη περιοχή των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, εντασσόμενη στον μακρόπνοο σχεδιασμό της ΠΕ Ηλείας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων στον νομό, ενώ συμβάλλει καθοριστικά και στη σωστή διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Ηλείας,.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]