FOLLOW US: facebook twitter

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Ημερομηνία: 16-02-2024 | Συντάκτης:

-Στον Πύργο το Σάββατο 2 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου

Το Σάββατο το απόγευμα στις 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 6,30μμ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου[Γυμν. Δούκα 20] Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, πραγματοποιούν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών].

Πριν από την προβολή της ταινίας θα μιλήσει ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454” και  θα αναφερθεί στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

  Στην ταινία, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια.

 Μεταξύ άλλων, στην ταινία μιλούν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής. 

Στην εκδήλωση που θα προλογίσει ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος  και θα λάβουν μέρος η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος