FOLLOW US: facebook twitter

Προβληματισμός στα Μακρίσια για την ελαιοσυγκομιδή – Ο μαγιάτικος καύσωνας επηρέασε την καρπόδεση και την παραγωγή

Ημερομηνία: 28-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

«Μουδιασμένοι» είναι οι ελαιοπαραγωγοί στον κάμπο των Μακρισίων του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τη συγκομιδή δεν είναι ενθαρρυντικές. Όπως επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην «Πρωινή», στα περισσότερα ελαιόδεντρα  η παραγωγή είναι μειωμένη και τονίζουν ότι αυτό οφείλεται στον καύσωνα που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Μάιο, ο οποίος έφτασε στους 40 βαθμούς και επηρέασε σημαντικά την καρπόδεση. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά η φετινή παραγωγή ελαιολάδου,διαψεύδοντας τις αρχικές προσδοκίες των παραγωγών, ενώ οι αποζημιώσεις για την ζημιά παραπέμπονται στα ΠΣΕΑ την επόμενη χρονιά. Έτσι οι ελαιοπαραγωγοί φοβούνται ότι φέτος αν και η ποιότητα του λαδιού είναι εξαιρετική, ότι δεν θα μπορέσουν  να βγάλουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα στις περιοχές που χτύπησε ο καύσωνας όπως ο κάμπος των Μακρισίων. Πέραν όλων αυτών αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με τα εργατικά χέρια λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, οπότε όλα του… γάμου δύσκολα, για μια ελαιοκομική χρονιά που φαινόταν ότι θα απέδιδε!

Όπως αναφέρει ο παραγωγός Δημήτρης Γκότσης, λίγα δέντρα έχουν καλή εικόνα και εκφράζει τον φόβο ότι φέτος δεν θα βγουν ούτε τα έξοδα. «Δεν είναι καλή η κατάσταση στα λιοστάσια. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη. Σε λιοστάσια όπου πέρυσι βγάζαμε δύο τόνους, φέτος βγάζουμε δε βγάζουμε 280 κιλά. Είναι πολύ έντονη η ακαρπία εξαιτίας του καύσωνα που είχαμε τον Μάιο, γιατί επηρέασε το δέσιμο του καρπού. Δεν ξέρω πώς θα πάει η κατάσταση, αλλά πολύς κόσμος που περίμενε τη φετινή σοδειά για να βγάλει κάποια χρήματα και να καλύψει τις υποχρεώσεις του, έχει απογοητευτεί…», τόνισε.

Ο παραγωγός Γιάννης Μπέρτσος επισήμανε ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση. «Ο καύσωνας τον Μάιο επηρέασε τον καρπό, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν μας καλύπτει αυτές τις ζημιές. Εμείς όμως πληρώνουμε ασφάλιστρα όλο το χρόνο. Αυτό είναι άδικο και εμείς εδώ στα Μακρίσια παθαίνουμε συχνά ζημιές χωρίς να παίρνουμε πάντα αποζημίωση», δήλωσε.

Ο ελαιοπαραγωγός και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης εξήγησε στην «Πρωινή» πώς έχει η κατάσταση, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες του μαγιάτικου καύσωνα ήταν πιο σοβαρές από όσο υπολόγιζαν οι αγρότες.

«Από την εικόνα που έχω στο λιοστάσι το δικό μου αλλά και άλλων παραγωγών στην περιοχή, η παραγωγή είναι μειωμένη. Ο καύσωνας από τα δυτικά τον Μάιο έφτασε 41 βαθμούς και τα Μακρίσια δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, ειδικά στην πεδινή ζώνη. Ο καρπός δεν έδεσε και τώρα βλέπουμε ότι τα ελαιόδεντρα έχουν περιορισμένη παραγωγή. Το μόνο θετικό είναι ότι η ποιότητα είναι εξαιρετική και η απόδοση ανά κιλό ικανοποιητική, οπότε ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε καλή τιμή», τόνισε και πρόσθεσε ότι φέτος υπάρχει πρόβλημα με τα εργατικά χέρια λόγω του κορονοϊού και της δυσκολίας στις μετακινήσεις των αλλοδαπών εργατών γης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος