Προβλέπεται αύξηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ – Ποιοι είναι οι παράγοντες που αλλάζουν το τοπίο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67569″ img_size=”full”][vc_column_text]Αύξηση των μαθητών ΕΠΑ.Λ. προβλέπεται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, χωρίς βέβαια να είναι δυνατή η πρόβλεψη του ακριβούς ποσοστού όταν ακόμη διαρκούν οι εγγραφές.
Η πρόβλεψη αυτή είναι βάσιμη διότι:
1. Ο τωρινός αριθμός των εγγεγραμμένων είναι μεγαλύτερος, στα περισσότερα ΕΠΑ.Λ., από τον αριθμό των μαθητών του προηγούμενου σχολ. έτους μετά τη λήξη των εγγραφών.
2. Αναμένεται αύξηση μαθητών, όπως κάθε χρόνο, στη Β΄ τάξη. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου εγγράφονται στη Β΄ ΕΠΑ.Λ. διότι α) απέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις β) πέτυχαν σε κάποια σχολή εκτός του τόπου κατοικίας τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα φοιτητικά έξοδα γ) πέτυχαν σε σχολή χαμηλής ζήτησης η οποία δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί επαγγελματική αποκατάσταση. Το σκεπτικό της εγγραφής είναι η απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και η έξοδος προς την αγορά εργασίας, ή η συνέχιση σπουδών μέσω των πανελλαδικών των ΕΠΑ.Λ.
3. Οι μετεγγραφές κάθε χρόνο, μετά την Α΄ τάξη ΓΕ.Λ. προς την Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ., είναι κατά πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες από τα ΕΠΑ.Λ. προς τα ΓΕ.Λ.
4. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με την εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία, την στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με ψυχολόγους για ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών, η σταδιακή αναβάθμιση του κοινωνικού status των ΕΠΑ.Λ., η εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης, η εξαγγελία για την ίδρυση Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. κ.λ.π. θα προκαλέσουν στροφή μαθητών προς το Επαγγελματικό Λύκειο.
5. Οι εγγραφές στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. και οι μετεγγραφές από την Α΄ τάξη ΓΕ.Λ. προς τα ΕΠΑ.Λ. θα επηρεαστούν από τις ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας περί επαναφοράς της βάσης του 10, τη μείωση του αριθμού των εισαγομένων στα ΑΕΙ, την εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων, τις προαγωγικές εξετάσεις μέσα στο λύκειο κ.λ.π.
Οι ανακοινώσεις αυτές πρόκειται θα προκαλέσουν απομάκρυνση μέρους του μαθητικού δυναμικού των ΓΕ.Λ. προς τα ΕΠΑ.Λ. όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Ο δρόμος για τον αναπροσανατολισμό όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές, μορφωτικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας είναι σίγουρα μακρύς…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]