FOLLOW US: facebook twitter

Πρωτοποριακό σύστημα GPS διαχείρισης οχημάτων για τις πυρκαγιές

Ημερομηνία: 04-04-2023 | Συντάκτης:

ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

*Την παρουσίαση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργων και υδροφόρων

*Η Ηλεία από τις πρώτες Περιφερειακές Ενότητες που εφαρμόζουν την εγκατάσταση του καινοτόμου συστήματος

Ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα «ιχνηλάτησης στόλου οχημάτων», το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά τη διαχείρισή τους από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργων, σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου 2023. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είναι από τις πρώτες της χώρας που θέτει σε εφαρμογή ένα τόσο καινοτόμο σύστημα διαχείρισης.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, παρουσία του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλη Σολδάτου, του Διοικητή της Π.Υ. Πύργου Γιώργου Κωνσταντακόπουλου και Αξιωματικών του Π.Σ, καθώς και του προϊσταμένου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας Κώστα Μπαλκάμου, συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργων και υδροφόρων, με τους οποίους έχει συναφθεί Μνημόνιο Συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας, και οι οποίοι συνεπικουρούν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών, αλλά και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

«Να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινόμενων, ζητώντας να συνεχιστεί η σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης καθώς και η καλή συνεργασία που έχει «χτιστεί» τα τελευταία χρόνια, αφού κοινός στόχος όλων είναι – όπως είπε – η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού μηχανημάτων (GPS), εξήγησε πως «…αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη σωστή και γρήγορη διαχείριση του μεγάλου όγκου των οχημάτων, τα οποία ενεργοποιούνται και συμμετέχουν σε μεγάλες επιχειρήσεις κατάσβεσης “δύσκολων“ πυρκαγιών. Με τον τρόπο αυτό, θα γνωρίζουμε που βρίσκεται κάθε μηχάνημα ανά πάσα ώρα και στιγμή, ώστε ακολουθώντας τις οδηγίες της Πυροσβεστικής να σας κατευθύνουμε σε περιοχές και σημεία που υπάρχει ανάγκη συνδρομής. Επιτυγχάνεται έτσι πιο εύκολος, γρήγορος και αποτελεσματικός συντονισμός των οχημάτων και των μέσων. Παράλληλα, αυτό το σύστημα θα διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία μας μαζί σας, κερδίζοντας και σ’ αυτή την περίπτωση χρόνο, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε λεπτό είναι πολύτιμο», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος. Διευκρίνισε ότι το εν λόγω σύστημα αφορά στον εντοπισμό οχημάτων και κατά την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, αλλά η χρήση του, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση και εφόσον κρίνεται σκόπιμο από την έκταση των προβλημάτων και τον αριθμό των οχημάτων που συμμετέχουν σε αυτές.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Συστήματος GPS των τεχνικών χαρακτηριστικών, των πληροφοριών που θα παρέχει (στίγμα, πορεία, ταχύτητα) αλλά και του απλού τρόπου εγκατάστασης – εφαρμογής στα οχήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «κουμπί έκτακτης ανάγκης» που διαθέτει η συσκευή, με την παρατεταμένη πίεση του οποίου ο χειριστής θα ενημερώνει το Κέντρο Διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η διαχείριση των πληροφοριών, εκτός από την έδρα του Κέντρου Διαχείρισης Π.Π στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας, θα μπορεί να γίνει και απομακρυσμένα, σε οποιαδήποτε περιοχή από τους διαχειριστές, με την χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών (τάμπλετ) στο πεδίο της πυρκαγιάς ή στην περιοχή που θα λειτουργεί κάθε φορά το Επιχειρησιακό Κέντρο, δεδομένο που συμβάλει επίσης σημαντικά στην καλυτέρευση και αποτελεσματικότητα διαχείριση των διαθέσιμων μέσων.

Προετοιμασία ενόψει αντιπυρικής

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, έγινε ενημέρωση για θέματα που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των ιδιοκτητών μηχανημάτων με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά σε λίγο, με διευκρινήσεις και οδηγίες, τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλο όσο και από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Μπαλκάμο.

Από την πλευρά του και ο Διοικητής Π.Υ. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να είναι προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα όταν φτάνουν στο πεδίο της πυρκαγιάς (φώτα, ελαστικά, φρένα, αντλίες, πληρότητα σε νερό κ.α), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στη μάχη κάθε πυρκαγιάς», αλλά και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Σχολιάζοντας το νέο Σύστημα GPS για τα οχήματα, συνεχάρη στον κ. Γιαννόπουλο για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως η τεχνολογία είναι πάντα βοηθός σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς και ότι η εγκατάστασή του θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Εξήγησε μάλιστα ότι αντίστοιχο σύστημα – με περισσότερες πληροφορίες – έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα οχήματα του Π.Σ και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Ακολούθησε συζήτηση, με απορίες και επισημάνσεις και από την πλευρά των ιδιοκτητών μηχανημάτων,  σε έναν ειλικρινή διάλογο, κατά τον οποίο διαφάνηκε η  κοινή επιθυμία, αυτή η συνεργασία να είναι υγιής και κυρίως αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος