FOLLOW US: facebook twitter

Πρωτοχρονιά ως αφορμή για Αυτοβελτίωση! 

Ημερομηνία: 29-12-2023 | Συντάκτης:

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια


Η Ψυχολογία της Νέας Αρχής!

Η ολοκλήρωση ενός έτους και η νέα σελίδα σε κάθε ημερολόγιο συνδέεται με μια βαθειά ανάγκη για αλλαγή και ανανέωση! Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την πρωτοχρονιά σαν μια ευκαιρία λήψης αποφάσεων και δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους! Το ημερολογιακό τέλος ολοκληρώνει στο μυαλό ένα κύκλο και  σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου με την έλευση του  καινουριου έτους! Αν και μόλις το 8% των ανθρώπων κάνει πράξει τις πρωτοχρονιάτικες προσδοκίες του, σχεδόν ασυνείδητα όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουμε να οραματιζόμαστε στην πρωτοχρονιά την έναρξη μιας νέας αρχής! Πιο ειδικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αναλογιζόμαστε τις περασμένες εμπειρίες και να καταστρώνουμε νέους στόχους για το μέλλον. Αυτή η διαδικασία, αν και φαινομενικά απλή, κρύβει μέσα της έναν πλούτο ψυχολογικών διεργασιών, οι οποίες συνδέονται με τη θεμελιώδη ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη!

Η ανάγκη για αυτoεξέλιξη!

Συνήθως οι νέες αρχές συνδέονται στενά με την ιδέα της αυτοεξέλιξης. Ο κάθε άνθρωπος, βαθιά μέσα του, φέρει την επιθυμία να βελτιώσει και να αναπτύξει τον εαυτό του, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Το Νέο Έτος λειτουργεί ως ένα σύμβολο νέων ευκαιριών και ανοίγματος προς νέες προκλήσεις, δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να αναθεωρήσει και να ανανεώσει τους στόχους του. Στην ψυχολογία, η διαδικασία οριοθέτησης στόχων έχει κεντρική θέση. Στόχοι που είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σημαντικοί και περιορισμένοι στον χρόνο βοηθούν στη διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου και προσφέρουν μια αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού. Το Νέο Έτος προσφέρει την τέλεια ευκαιρία για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου, καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται πιο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Η ανάγκη για ανασκόπηση!

Επιπλέον, η ψυχολογία των νέων αρχών δεν αγνοεί τη σημασία της ανασκόπησης. Η αναδρομή στο παρελθόν και η αναγνώριση των επιτευγμάτων και των δυσκολιών του προηγούμενου έτους είναι κρίσιμη για την υγιή ψυχολογική ανάπτυξη. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αξιολόγηση των εμπειριών και τη διαμόρφωση νέων στόχων που είναι πιο προσαρμοσμένοι και ρεαλιστικοί.

Η ανάγκη για Αποδοχή!

Οι νέες αρχές είναι επίσης στενά συνδεδεμένες με την αίσθηση της αυτοαποδοχής και της αυτοσυγχώρεσης. Η δυνατότητα να αφήσει κανείς πίσω τις αποτυχίες και τις προκλήσεις του παρελθόντος και να προχωρήσει με αισιοδοξία και ανοιχτό μυαλό στο μέλλον είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την προσωπική ανάπτυξη.

Ακόμα και αν χρόνος τρέχει, το παρόν είναι πάντα παρόν!  Η αλλαγή του έτους μας υπενθυμίζει τη σημασία του να ζούμε παρόντες  και να εκτιμούμε κάθε στιγμή που περνά και χάνεται! Ο χρόνος είναι ένα σύμβολο και μια ευκαιρία για σκέψη και δράση! Η ανανέωση του συνδέεται με νέες ευκαιρίες!  Η αποδοχή της τρέχουσας κατάστασης και η συνειδητή προσπάθεια για βελτίωση του παρόντος στο εδώ και τώρα μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα πιο ευτυχισμένο και ισορροπημένο έτος.

Καθώς υποδεχόμαστε αυτή τη νέα αρχή, ας θυμόμαστε ότι κάθε άτομο κατασκευάζει το δικό του μονοπάτι προς την αυτοεξέλιξη και ότι κάθε νέο έτος είναι μια καινούργια ευκαιρία για να γράψουμε ένα ακόμη κεφάλαιο στην προσωπική μας ιστορία!

Καλή Χρονιά!!

Με υγεία, αγάπη και ευημερία!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος