Πρώτο βήμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια…
Τις πρώτες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Φροντίδας του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών εγκαινίασε χθες στη Βάρδα η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου
–Δ. Μιχαηλίδου: Οι δύο νέες δομές φιλοξενούν οκτώ άτομα με αναπηρία και στελεχώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
–Ν. Φαρμάκης: «Κοινή προσπάθεια για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας»
– Επιστέγασμα σημαντικής και πολύμηνης προσπάθειας η σημερινή μέρα, δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος
«Επιτέλους ανοίξαμε τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για την αποϊδρυματοποίηση των συμπολιτών μας από τη δομή των Λεχαινών. Τα καταφέραμε! Χρειάστηκε όμως η συμβολή όλων σε αυτό», δήλωσε χθες από τη Βάρδα η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο των εγκαινίων των δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όπως τόνισε η Υφυπουργός, οι δύο νέες δομές φιλοξενούν οκτώ άτομα με αναπηρία και στελεχώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες πληρούν τους κανόνες λειτουργίας που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ).
«Ως πολίτες θα πρέπει να δείχνουμε καθημερινά με τη στάση μας σεβασμό στα δικαιώματα των ανάπηρων συμπολιτών μας. Ως κοινωνία οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε την αναπηρία. Να πιστέψουμε στην αξία της συμπερίληψης», επισήμανε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζει η Πολιτεία να ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, κάνοντας λόγο για τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε, στην υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού που ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Κάρτα Αναπηρίας, που από την 1η Νοεμβρίου υλοποιείται για πρώτη φορά, αλλά και στα έργα προσβασιμότητας και τα προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:
Το πρόγραμμα προσβασιμότητας το οποίο υλοποιείται και για κτίρια που στεγάζουν κοινωνικές υπηρεσίες κάθε μορφής.Την επιδότηση του κόστους διαμόρφωσης χώρων σε κατοικίες και σε χώρους εργασίας, όπου διαμένουν ή εργάζονται αντίστοιχα άτομα με αναπηρία.Το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης το οποίο αφορά 200 άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
«Τρία χρόνια τώρα, εργαζόμαστε εντατικά, για να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινότητα, στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Γιατί για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα αλλά μια διαφορετικότητα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Επιδίωξή μας, είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλες και όλοι θα έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω», κατέληξε στη δήλωσή της.
Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας για την αποτελεσματικότητά της και ευχαρίστησε την κ. Μηχαηλίδου για την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας, σε όλα τα επίπεδα.
Αναφερόμενος στις ΣΥΔ, τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης, ενώ αναφερόμενος και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020 έχει χρηματοδοτηθεί η ανέγερση Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, όπως αντίστοιχα και Στέγες Υποστηριζόμενες Διαβίωσης.
«Μάλιστα αυτή τη στιγμή στην Ηλεία οι τεχνικές μας υπηρεσίες εργάζονται πάνω στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων δύο ακόμα Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης σε Λεχαινά και Βάρδα. Στεκόμαστε ενεργά λοιπόν στο πλευρό του Υπουργείου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, των Δήμων και των φορέων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες, γιατί όλοι μαζί θέλουμε να διαμορφώσουμε μία νέα πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης και κατέληξε: «Εύχομαι και ελπίζω οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) που δημιουργούμε να αποτελέσουν το σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον».
Από την πλευρά της η κ. Μιχαηλίδου στην τοποθέτησή της συνεχάρη κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας για την συνδρομή τους στην συλλογική προσπάθεια για την δημιουργία και λειτουργία ΣΥΔ. «Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεργείων κι εδώ έχει γίνει δουλειά που δεν φανταζόμασταν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε:
«Η σημερινή ημέρα, αποτελεί το επιστέγασμα μιας σημαντικής και πολύμηνης προσπάθειας για τη δημιουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Βάρδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δ.Ε, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Κέντρου, Νίκο Σταθακόπουλο, όλα τα μέλη της Διοίκησης και τους συνεργάτες τους, γιατί με τη λειτουργία αυτών των χώρων δίνουν την ευκαιρία της ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε παιδιά/ενήλικες με αναπηρία που ζούσαν σε ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και της ένταξής τους στην κοινότητα.
Θερμά συγχαρητήρια όμως, αξίζουν στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας καθολικής πολιτικής για τη διασφάλιση ενός πλαισίου υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως των παιδιών, των παιδιών-ενηλίκων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων.
Καμία πολιτική όμως για την αποϊδρυματοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες συνέργειες μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, ώστε η διαβίωση μέσα την κοινότητα να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας. Η Π.Δ.Ε , μέσω του “Ε.Π Δυτική Ελλάδα 2014-2020”, χρηματοδοτεί κοινωνικές δομές που αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνεργαζόμενη με Κοινωνικά Κέντρα και Δήμους, όπως συνέβη στην περίπτωση των Σ.Υ.Δ που εγκαινιάστηκαν σήμερα στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την αποδοχή της διαφορετικότητας».
Δηλώσεις για τις πρώτες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ παραρτήματος Λεχαινών
Γ. Λέντζας: «Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς»
Την πλήρη ικανοποίησή του, αλλά και την χαρά του, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας για το πρώτο βήμα της αποϊδρυματοποίησης στο πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. «Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς. Σήμερα μπαίνει τέλος σε ένα αναχρονιστικό σύστημα και προχωρούμε στην αποϊδρυματοποίηση. Τα παιδιά μπαίνουν σε καινούργιες στέγες. Στέγες που θα θέλαμε κι εμείς να ζούμε. Βλέπουν τον ήλιο, βγαίνουν έξω για βόλτα, έχουν εξειδικευμένο προσωπικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικά επιδρά στην ψυχολογία των παιδιών με αναπηρία. Σίγουρα όλα αυτά τα βοηθούν ώστε να αισθάνονται πιο κοντά στην κοινωνία.
Πάντα έλεγα πως ο Δήμος μας πρέπει να είναι εξωστρεφής και να αγκαλιάζει όλους τους δημότες. Για μας όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι. Σε συνεργασία με το Υπουργείο, με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και φυσικά με την τοπική κοινωνία βάλαμε τις βάσεις ώστε να πετύχουμε τον στόχο και σήμερα ο Δήμος μας να είναι για μία ακόμα φορά πρωτοπόρος», τόνισε ο Γιάννης Λέντζας .
Ανδρ. Νικολακόπουλος: «Σημαντική ημέρα και σημαντικό βήμα για την Ηλεία»
Μεγάλο βήμα για την Ηλεία χαρακτήρισε τη λειτουργία των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κάνοντας λόγο μια πολύ σημαντική ημέρα.
«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να ξεφύγουμε από το μοντέλο της ιδρυματικής φροντίδας που ίσχυε μέχρι σήμερα στην χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά με αναπηρία να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους ένταξης στην κοινωνία μας ως ισότιμοι πολίτες. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι που έχουμε συμβάλει, ο καθένας με τις δυνάμεις του. Τα παιδιά του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών βρίσκουν τον δρόμο τους και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και θέλω να σταθώ εδώ και στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε τα τελευταία χρόνια με τον Νίκο Σταθακόπουλο, η ευαισθησία του οποίου για αυτά τα παιδιά αποτυπώνεται καθημερινά στις προσπάθειές του για να έχουν την καλύτερη δυνατή διαβίωση, να έχουν ζωή με αξιοπρέπεια. Αυτό επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση, αυτή είναι και η επιθυμία του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και αποδεικνύεται εμπράκτως καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων που ταλάνιζαν τα παιδιά με αναπηρία επί δεκαετίες. Ο στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση και όχι ο εγκλωβισμός αυτών των παιδιών μέσα σε κλειστούς θαλάμους ιδρυμάτων. Θέλουμε να υποστηριχθούν αυτά τα άτομα με αναπηρία, να βρουν μία πιο εξατομικευμένη και αξιοπρεπή υποστήριξη μέσω αυτών των δομών, και να καταστεί εφικτή η ένταξη και διαβίωσή τους στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον»
Διονυσία Αυγερινοπούλου: “Η αποϊδρυματοποίηση γίνεται πράξη στην Ηλεία”
«Καλωσορίζουμε στο Νομό Ηλείας και το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, για τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών. Η αποϊδρυματοποίηση γίνεται πράξη στην Ηλεία, καθώς η χώρα μας εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία. Μια στρατηγική που παρέχει το πλαίσιο για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να διασφαλίζεται ότι μπορούν να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την μετάβαση από τις ιδρυματικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. Κοινός στόχος είναι η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας, ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί μια νέα, φωτεινή και αισιόδοξη πραγματικότητα. Η πλήρης ένταξη απαιτεί την εξειδικευμένη στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες και η κατάλληλη στήριξη».
Λευτέρης Βαρουξής : «Κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων με διαφορετικότητα”
«Με τα εγκαίνια της πρώτης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Βάρδα από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ Δόμνα Μιχαηλίδου, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του προγράμματος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποϊδρυματοποίηση. Πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδος κ Νίκο Σταθακόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ Δημήτρη Μπρέζα και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για τη δημιουργία της νέας στέγης φιλοξενίας Παιδιών ΑΜΕΑ
Θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο έτσι ώστε να κάνουμε ποιο εύκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων με διαφορετικότητα»
Νίκος Καλάκος: « Στόχος να εξαλειφθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός”
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προστατεύει και αναβαθμίζει το κράτος πρόνοιας, στηρίζοντας τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα. Για μας, η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, για αυτό και προχωρούμε σταδιακά και προσεκτικά στην αποϊδρυματοποίηση, με στόχο να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους και να εξαλειφθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός»