Πρώτο βήμα για κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ από φέτος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131117″ img_size=”full”][vc_column_text]Εντός του Απριλίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2021-2022.
Ο δρόμος για τη μείωση του αριθμού των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος άνοιξε, μετά την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για αναδιάρθρωση τμημάτων του, με βάση το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) επί του σχεδίου του Παν. Πατρών, για να ληφθεί κατόπιν η πολιτική απόφαση. Ωστόσο, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων αναμένονται μαζικότερες από το 2022 και θα αφορούν τα τμήματα με ελάχιστους εισακτέους φέτος λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020 είχαν συμπεριληφθεί 430 τμήματα ΑΕΙ και 29 τμήματα παραγωγικών σχολών που εποπτεύονται από υπουργεία πλην του Παιδείας (π.χ. στρατιωτικές αστυνομικές κ.λπ.). Πάντως, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ το έτος 2021-2022 θα είναι ίδιος με πέρυσι, περίπου στις 78.000.
Ειδικότερα, καθώς αναμένονται εντός Απριλίου οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2021-2022, έχει τεθεί επί τάπητος το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με βάση τον νόμο, τα πανεπιστήμια οφείλουν να στείλουν την εισήγησή τους στην ΕΘΑΑΕ, η οποία θα γνωμοδοτήσει επ’ αυτής και το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει. «Η απόφαση για κλείσιμο τμημάτων εξαρτάται από τη μεταρρυθμιστική διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου και τον πολιτικό χρόνο». Από την άλλη, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου δήλωσαν ότι «φέτος ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο ίσως να είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με τον περυσινό». Ουσιαστικά, παρέπεμψε στην πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βάσει της οποίας γίνεται αναδιάρθρωση τμημάτων του ΑΕΙ και ο Πύργος, και η Αμαλιάδα «χάνουν» τμήματα.
Ευρύτερα, πολλά θα κριθούν από τις επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα εφαρμοστεί από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να κατανείμει τον αριθμό των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ έναντι των κεντρικών δηλαδή θα περιορίσει τις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας και θα τις δώσει σε περιφερειακά ΑΕΙ, είναι δεδομένο ότι στα περιφερειακά ΑΕΙ θα υπάρξουν τμήματα με πολύ μικρό αριθμό νέων φοιτητών. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τα ιδρύματα να προτείνουν τι μέλλει γενέσθαι με τα τμήματα που θα έχουν μικρό αριθμό εισακτέων, για να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]