FOLLOW US: facebook twitter

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας

Ημερομηνία: 07-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Απαισιόδοξες οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος

Το φάντασμα των «λουκέτων» ενός μεγάλου αριθμού μη βιώσιμων επιχειρήσεων και η κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει «γονατίσει» την οικονομία.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας κάθε άλλα παρά αισιόδοξη είναι καθώς προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θα εμφανίσει έλλειμμα 5,3% ΑΕΠ (από 7% πέρυσι) ενώ το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα «κόκκινα δάνεια». Από τα ελάχιστα θετικά είνα η εκτίμηση πως φέτος η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 4,2% αν και η πρόβληψη αυτή εμπεριέχει αβεβαιότητες, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Αναφερόμενος στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά το πέρας της πανδημίας ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους, την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης. Το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα ΜΕΔ) και δημοσιονομικούς κινδύνους (καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων, οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους), οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει δύο σοβαρές προκλήσεις α) την επίσπευση του ολικού μετασχηματισμού της με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και με κατεύθυνση την ενίσχυση της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας και β) την ταυτόχρονη και ολική αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος