FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτη θέση με πρότζεκτ για την Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

Ημερομηνία: 21-03-2024 | Συντάκτης:

Κατέλαβαν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών στον 10ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Την πρώτη θέση, στην ανοικτή κατηγορία «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού» κατέλαβαν οι μαθητές Γ΄-ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών «Πάρης Κατσούφης» που συμμετείχαν με project που αφορούσε στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στον 10ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και έλαβαν το «εισιτήριο» για τον Πανελλήνιο αντίστοιχο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες εκδηλώσεων του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών με συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM Education. Μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ) έδωσαν ραντεβού για να παρουσιάσουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και να διαγωνιστούν αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες – Άννα Παπαχρήστου, Δανάη Σκρέκα, Ευαγγελία Τσαβούρου, Φωτεινή Κάτσου, Βασίλης Ζωγόπουλος και Εμμανουήλ-Μάριος Ζαφειρόπουλος- που συγκρότησαν την ομάδα Ρομποτικής του 2ου Δ.Σ. Λεχαινών «Πάρης Κατσούφης» με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Παναγιώτη Μηχανού δούλεψαν συνεργατικά και είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά του.

Οι μαθητές, παρουσιάζοντας συνοπτικά τον προβληματισμό που τους οδήγησε στο project και τη μακέτα επισημαίνουν: «Το Κοτύχι βρίσκεται βορειοανατολικά των Λεχαινών Ηλείας, είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου και από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Δυτικής Ελλάδας. Προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και διαχειρίζεται από δημοτική επιχείρηση. Αποτελεί φυσικό ιχθυοτροφείο το οποίο αξιοποιείται με παραδοσιακές μεθόδους ιχθυοσύλληψης τα λεγόμενα διβάρια.
Με το project αυτό επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις σε δύο προβλήματα που παρουσιάζει η λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Το ένα πρόβλημα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αναπαραγωγής και το θάνατο πολλών ψαριών και το άλλο πρόβλημα είναι το πλημμύρισμα της από τις έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα το σπάσιμο της αμμολωρίδας που τη χωρίζει από τη θάλασσα.
Προτείνουμε μια αυτοματοποιημένη ιχθυοπαγίδα και τη δημιουργία μιας δεύτερης βοηθητικής μπούκας οι οποίες θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα.
Στη μακέτα μας έχουμε βάλει αισθητήρες θερμοκρασίας και κλίσης οι οποίοι αντιλαμβάνονται αντίστοιχα την άνοδο της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης του νερού και δίνουν εντολή να ανοίξει η βοηθητική μπουκαπόρτα για να εισρεύσουν και να ανανεωθούν τα νερά μειώνοντας τη θερμοκρασίας τους ή για να εκβάλλουν στη θάλασσα και να αποτραπεί ο πλημμυρισμός της σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Ο άλλος αυτοματισμός είναι η τοποθέτηση κάμερας ως αισθητήρα κίνησης ο οποίος αντιλαμβάνεται τη ροή του νερού και πράττει ανάλογα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia