Πρώτη στην… αμέλεια η Ηλεία – Στην κορυφή των συλλήψεων για ακούσιο εμπρησμό το 2020 ο νομός
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127288″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τι επισημαίνουν ο προγνώστης καιρού, Θοδ. Κονδύλης, και ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Β. Σολδάτος
[/vc_column_text][vc_column_text]Αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ηλεία, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά του ελληνικού τμήματος της WWF και του Πυροσβεστικού Σώματος, στον νομό καταγράφηκαν 21 συλλήψεις το 2020 για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, οι περισσότερες πανελλαδικά, με δεύτερη τη Λακωνία που είχε 20.[/vc_column_text][vc_single_image image=”112183″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφερε ο προγνώστης Καιρού με ειδίκευση στη Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρής Κονδύλης, η αρνητική πρωτιά της Ηλείας θα πρέπει να μας προβληματίσει και να δρομολογήσει την άμεση λήψη αποφάσεων που θα αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική για τον μετριασμό και τον έλεγχο του φαινομένου.
«Δυστυχώς μια περιοχή με βαρύ πλήγμα κατά το πρόσφατο παρελθόν και εμπειρία πάνω στον κίνδυνο, θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο διαχείρισης με ευαισθητοποιημένους πολίτες εις μνήμην των ανθρώπων που χάθηκαν. Αντίθετα, όχι απλώς έχει εκμεταλλευτεί αυτή την εμπειρία, αλλά την έχει βάλει στη λήθη, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο “εκείνοι που δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν”. Και επιβεβαιώνει ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Κονδύ\λης και προσθέτει ότι το πρόβλημα της ευπάθειας της χώρας μας στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών έγκειται και στην αντίληψη των πολιτών, αλλά και την διαχείριση της πολιτείας, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενημέρωση και επικοινωνία του κινδύνου και γενικότερα την εκπαίδευση.
«Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν στην Ελλάδα μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο, μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες οι πυρκαγιές προκάλεσαν μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, με τα διαθέσιμα στοιχεία να έχουν αποδείξει ότι οι καταστροφικότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από ανθρώπινη αμέλεια, όπως στην Ικαρία το 1993, στην Ηλεία και την Αιγιάλεια το 2007, στο Μάτι το 2018. Η μη διαχείριση των δασών με έμφαση της πολιτείας στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, η χαλαρότητα στην τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε συνδυασμό με πιο ξηρά και θερμά καλοκαίρια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δείχνουν ότι οι πυρκαγιές θα εντείνονται, θα παρουσιάζουν επικίνδυνα χαρακτηριστικά (μέγα-πυρκαγιές), με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως του 2007 να αναμένεται να επαναληφθούν», επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105332″ img_size=”full”][vc_column_text]Προσοχή και επαγρύπνηση
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος, επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί διότι μια στιγμή αμέλειας μπορεί να αποβεί καταλυτική για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
«Είναι ξεπερασμένη η αντίληψη πως οι πυρκαγιές εκδηλώνονται μόνο καλοκαίρι. Με την ανομβρία που επικρατεί πια, είναι εύκολο να ξεσπάσει πυρκαγιά ακόμα και το φθινόπωρο ή και τον χειμώνα. Πρέπει οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο, διότι τα περισσότερα συμβάντα οφείλονται σε εργασίες καύσης γεωργικών υπολειμμάτων, οι οποίες εξελίχθηκαν σε πυρκαγιές λόγω αμέλειας. Οφείλουμε άπαντες να αντιληφθούμε πως αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται πρωινές ώρες, σε καθαρισμένο χώρο και όχι κοντά σε δασική έκταση και να μη φυσάει. Κι αν είναι εφικτό, να υπάρχει και νερό ή πυροσβεστήρα μαζί μας, ώστε να μην εξελιχθεί η καύση σε πυρκαγιά», εξήγησε ο κ. Σολδάτος και πρόσθεσε ότι φέτος επιβλήθηκαν αρκετά πρόστιμα για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια και όλες οι σχετικές δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]