FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτη προβολή στο Cosmote History!

Ημερομηνία: 21-04-2023 | Συντάκτης:

Για το ντοκιμαντέρ του Ηλείου Αλ. Δαμασκόπουλου σχετικά με τη γαλλική επιστημονική αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στο Cosmote History Channel έγινε η πρώτη προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ, γερμανικής παραγωγής, για τη γαλλική επιστημονική αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο δημιούργησε η DreamMaster Production, του Ηλείου σκηνοθέτη και παραγωγού Αλέξιου Δαμασκόπουλου.

Όπως φαίνεται και από το τρέιλερ στο διαδίκτυο, πρόκειται για μια παραγωγή εντυπωσιακή και υψηλών προδιαγραφών, η οποία αναδεικνύει με πολύμηνη έρευνα και συνεντεύξεις ένα σημαντικό αλλά σχετικά παραγνωρισμένο ιστορικό γεγονός.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που αφορά τη Γαλλική εκστρατεία στο Μοριά και τον στρατάρχη Μαιζών, ιδέα που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Πατρινού συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Νίκου Τζανάκου.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει διαδρομές στην Αρχαία Ολυμπία και στην Αρχαία Ήλιδα, συνεντεύξεις με τον Νίκο Τζανάκο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, τον αρχαιολόγο της υπηρεσίας, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και την Clémence Weber-Pallez, επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Ο Αλέξιος Δαμασκόπουλος είχε επισημάνει με πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» πως στο β΄μέρος του ντοκιμαντέρ εστίασε στη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό θέμα που ως τώρα δεν είχε την ανάλογη προβολή, τουλάχιστον σε επίπεδο οπτικοακουστικής παραγωγής.

«Με αφορμή τη συνεργασία με τον κ. Τζανάκο στο πρώτο ντοκιμαντέρ για τη Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και τον στρατάρχη Μαιζών και σε συνδυασμό με το ότι κατάγομαι από τον Πύργο, επιλέξαμε στο δεύτερο ντοκιμαντέρ να εστιάσουμε στη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία το 1829, ένα σημαντικό ιστορικό θέμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που σε επίπεδο ντοκιμαντέρ τουλάχιστον δεν έχει προβληθεί. Η Γαλλική Αποστολή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε παγκόσμιο αρχαιολογικό σημείο αναφοράς. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται αναφορές και στην Αρχαία Ήλιδα και στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ η κ. Κόλλια και ο κ. Αντωνόπουλος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ παρουσιάσαμε και τη γαλλική οπτική με τo Επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, την Clémence Weber-Pallez. Μαζί με τους υπόλοιπους ομιλητές, πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε ένα καλό αποτέλεσμα και συγκροτήσαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία», είχε τονίσει στην Πρωινή ο Αλέξιος Δαμασκόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος