FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτη κατοικία: Παγώνουν για τρεις μήνες οι πλειστηριασμοί

Ημερομηνία: 19-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

«Παγώνουν» όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας- µέχρι τον ερχόμενο Μάιο-Ιούνιο, καθώς τότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της διατραπεζικής πλατφόρμας, µέσω της οποίας οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στον νέο νόμο. «Μέχρι τότε τα κόκκινα στεγαστικά θα τελούν σε καθεστώς ασυλίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» αρμόδιο στέλεχος συστημικής τράπεζας και µάλιστα διευκρινίζει πως η λειτουργία της πλατφόρμας είναι τεχνικά περίπλοκη καθώς θα απεικονίζει το πλήρες τραπεζικό (δάνεια και καταθέσεις), εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ των δανειοληπτών.

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «κούρεμα» θα γίνεται µε βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Το δάνειο µετά το «κούρεμα» θα αντιστοιχεί στο 120% της εμπορικήςτιμής. Ακόμασημειώνει ότι το νέο πλαίσιο, αντί της παθητικής προστασίας του νόμου Κατσέλη, επιτρέπει τηνενεργητική διαχείριση σημαντικούαριθμού κόκκινων  δανείων µε υποθήκη πρώτη κατοικία, που στην πλειοψηφία τους θα καταστούν και πάλι ενήμερα. Υπολογίζεται ότι 200.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν στον νέο νόμο.

Η διατραπεζική πλατφόρμα θα λειτουργεί στη λογική του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, και µε αλγόριθμο θα πιστοποιείται εάν πληρούνται ταυτόχρονα τα κριτήρια που αφορούν: Το υπολειπόμενο ποσό του δανείου να µην ξεπερνά τα 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας να είναι έως 250.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημαδιαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο και φτάνει  τα 30.000 ευρώ για οικογένεια.. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται µε τον ΑΦΜ και τους κωδικούς του ΤΑΧΙS.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα ανωτέρω κριτήρια. Τώρα στην περίπτωση που κάποιος έχει ανεξόφλητο ποσό δανείου π.χ. 140.000 ευρώ και πληροί τα άλλα τρία κριτήρια, εκείνο που µπορεί να κάνει για να θεωρηθεί επιλέξιμος είναι να καταβάλει τις 10.000 ευρώ, ώστε να κερδίσει το «κούρεμα» και την επιδότηση.

Σύμφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, θα χάνουν την προστασία από τον πλειστηριασμό αν καθυστερήσουν την καταβολή 3 μηνιαίων δόσεων.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται µέσα στη βδομάδα να λάβει την έγκριση από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις περίπου 140.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι δανειολήπτες το επιθυμούν, µπορούν να καταθέσουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο. Η υπαγωγή στον νέο νόμο για όσους αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.
Τέλος, αναφέρουμε ότι στην περίπτωση που ο επιλέξιμος δανειολήπτης δεν συμφωνήσει µε τη ρύθμιση και το «κούρεμα» που θα του προταθεί από την τράπεζα, µπορεί να προσφύγει δικαστικά -χωρίς να έχει την προστασία από τον πλειστηριασμό- και να πληρώνει το 30% της αρχικής δόσης του δανείου του, µέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σε ρόλο δικαστηρίου

Η διατραπεζική πλατφόρμα θα αναλάβει τον ρόλο των δικαστηρίων, καθώς µέσω αυτής θα υποβάλλονται τα αιτήματα υπαγωγής στον νέο νόμο και θα προχωρούν άμεσα οι διευθετήσεις δανείων µε υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία. Στα δάνεια αυτά θα εφαρμόζεταιεπιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους µέχρι 25 χρόνια, µειωµένο επιτόκιο κυμαινόμενο µε βάση το Euribor 3µήνου+περιθώριο 2%, «κούρεμα» ώστε το ανεξόφλητο υπόλοιπο να αντιστοιχεί στο 120% της εµπορικής αξίας του σπιτιού και η δόση θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το ελληνικό ∆ημόσιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος