FOLLOW US: facebook twitter

Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι δύο κατηγορούμενοι για αρχαιοκαπηλία

Ημερομηνία: 11-10-2021 | Συντάκτης:

Την Τετάρτη στον Ανακριτή Αμαλιάδας για τα αρχαία


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθούν για απολογία στον Ανακριτή Αμαλιάδας oι δύο ημεδαποί που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή σε αγροτική περιοχή κοντά στο Νεοχώρι Κυλλήνης για αρχαιοκαπηλία. Προχθές το πρωί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Αμαλιάδας, ο οποίος άσκησε τη σχετική κακουργηματική δίωξη με βάση τη δικογραφία που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αφότου έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον Ανακριτή, Στη συνέχεια μετήχθησαν εκ νέου στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας στον Πύργο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης συγκέντρωναν παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευαν ή απέκρυπταν, στη συνεχεία αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές, προσδοκώντας να αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στην κατοχή του ενός από τους δύο κατηγορούμενους βρέθηκε ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμή με κυματοειδή κόμμωση, στο άνω τμήμα, Ρωμαϊκής εποχής προερχόμενη από επαρχιακό εργαστήριο, ύψους 71 εκ. και πλάτους 18 εκ., ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθος, «Ηλειακού Τύπου» , με εγχάρακτη διακόσμηση φυτικών κοσμημάτων, ύψους 18,5 εκ. και πλάτους 8 εκ., Ελληνιστικής Εποχής, ένα πήλινο μελαμβαφές πινάκιο Ελληνιστικής εποχής, μία Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφής, άποδη κύλικα, με γραπτή διακόσμηση μαύρων στιγμών, Κλασικής εποχής. Σημειώνεται ότι τα πήλινα αγγεία προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο. Επίσης βρέθηκαν και 13 ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων δώδεκα Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, άπαντα ελληνιστικής εποχής.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αναλάβει, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, κατά περίπτωση, την ανεύρεση αρχαιοτήτων, τη διακίνηση φωτογραφιών, την πιστοποίηση σε αγοραστές της κατοχής αρχαιοτήτων, τη διαπραγμάτευση χρηματικού ποσού και την πώληση αυτών. Οι αστυνομικοί αναζητούν επίσης δύο ακόμα άτομα-μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την κατοχή και φύλαξη των αρχαιοτήτων.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει επίσης ότι σχεδίαζαν να εισπράξουν 170.000 ευρώ από την πώλησή τους. Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος