FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετική ομιλία για τον καρκίνο από τον Δρ. Π. Γκινόπουλο χθες στη Γαστούνη

Ημερομηνία: 11-10-2021 | Συντάκτης:

Εξαιρετική ομιλία για τον καρκίνο από τον Δρ. Παναγιώτη Γκινόπουλο χθες στο Κουρβισιάνειο στη Γαστούνη


«Κάντε την πρόληψη τρόπο ζωής»

– Α. Μαρίνος: «Οι όροι του παιχνιδιού όσον αφορά τον καρκίνο έχουν αλλάξει»


Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον καρκίνο με θέμα «Πρόγνωση- πρόληψη- πρώιμη διάγνωση» με ομιλητή τον Παθολόγο- Ογκολόγο Παναγιώτη Γκινόπουλο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες δεκάδες πολίτες στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης.

Ο Δρ. Γκινόπουλος μίλησε με απλά και κατανοητά λόγια για την σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης ενώ εξήγησε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της καρκινογένεσης είναι η διατροφή μας. Όπως είπε, το μοντέλο ζωής του καθενός από εμάς είναι ένας επιπλέον παράγοντας της καρκινογένεσης δηλαδή το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι διανθρώπινες σχέσεις (μικροβίωμα), οι ιογενείς λοιμώξεις (HPV), η παχυσαρκία και η άθληση. «Η πρόληψη λοιπόν ως γνωστόν είναι ουσιαστικότατη, δεδομένου ότι, μετά από επίσκεψη σε ιατρείο συμβουλευτικής ογκολογίας ο ιατρός βάση όλων των παραπάνω αλλά και πιθανών απλών έως σύνθετων εξετάσεων θα συμβουλεύσει αυστηρή τροποποίηση των τροποποιούμενων παραγόντων καρκινογένεσης. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την αιτία της απώλειας κάποιου συγγενικού προσώπου, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη διατροφή μας για παράδειγμα. Η πρώιμη διάγνωση ως γνωστόν είναι σημαντικότατη δεδομένου ότι προλαμβάνουμε τον ήδη υπάρχοντα καρκίνο σε κάποιο ιστό ή όργανο του σώματός μας σε πρώιμη φάση ούτως ώστε με απλές θεραπευτικές προσεγγίσεις (π.χ. αφαίρεση πολύποδα παχέος εντέρου, εκτομή καρκίνου σε στάδιο 1-2 μαζί με συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή από του στόματος ή ενδοφλέβια) μπορούμε να επιτύχουμε την πλήρη ίαση σε υψηλότατο ποσοστό άνω του 85-90%».

Την ημερίδα, προλόγισε ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι συνεχής και τις περισσότερες φορές νικηφόρος ενώ ανέφερε ότι πολλοί από εμάς έχουμε πονέσει από αυτή την αρρώστια γιατί χάσαμε δικούς μας ανθρώπους. «Δεν είναι όμως τόσο σκληρός αντίπαλος ο καρκίνος όσο κάποτε πιστεύαμε. Επιτρέψτε μου να μιλήσω και ως παλιός διαιτητής ποδοσφαίρου και να σας πως ότι οι όροι του παιχνιδιού όσον αφορά τον καρκίνο έχουν αλλάξει, χάριν της επιστημονικής κοινότητας που δίνει τη δική της μάχη και είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σήμερα ζούμε με τον καρκίνο, ενώ πριν από 20-30 χρόνια όταν μπαίναμε στο δικό του γήπεδο είχαμε χάσει το παιχνίδι από τα αποδυτήρια. Ο καρκίνος είναι μία νόσος που μπορεί να νικηθεί αρκεί να τηρήσουμε τις ιατρικές συμβουλές που είναι η κατάλληλη πρόληψη, η έγκυρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς , τους «δεύτερους θεούς», όπως συχνά τους αποκαλώ, τους επιστήμονες που στέκονται δίπλα μας. Και ένας από αυτούς τους «δεύτερους θεούς» είναι ο παθολόγος –ογκολόγος, ο διακεκριμένος επιστήμονας αλλά πάνω απ’ όλα ο δικός μας άνθρωπος, ο φίλος και συντοπίτης μας Παναγιώτης Γκινόπουλος».

Ο κ. Μαρίνος μιλώντας για τον «μαχητικό επιστήμονα» με το σπουδαίο επιστημονικό έργο, τις περγαμηνές και τις διακρίσεις του ανέφερε ότι «Ο Ηλείος Παναγιώτης Γκινόπουλος, ειδικεύθηκε ως παθολόγος-ογκολόγος και είναι αυτός που έφερε στη χώρα μας την κλινική ογκολογία ως ειδικότητα. Ήταν ανάμεσα στους 21 πρώτους γιατρούς που δημιούργησαν την εταιρεία παθολόγων – ογκολόγων Ελλάδας με πρώτο στόχο την θεσμοθέτηση της

ειδικότητας της ογκολογίας στη πατρίδα μας.Από την θέση του διευθυντή στο Γ.Ν. Πατρών Άγιος Ανδρέας, οργάνωσε αφενός το ογκολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και αφετέρου δημιούργησε και λειτούργησε το ογκολογικό τμήμα του Γ.Ν. Πατρών, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.Όμως ο Παναγιώτης Γκινόπουλος συνεχίζει τον αγώνα κατά του καρκίνου με σύνθημά του «κάντε την πρόληψη τρόπο ζωής». Στον Δήμο Πηνειού πριν από περίπου δύο χρόνια υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και τις ευλογίες του ποιμενάρχη μας κυρίου Γερμανού, δημιουργήσαμε Ιατρείο Προληπτικής Συμβουλευτικής Ογκολογίας το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα σε χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σε αυτό το Ιατρείο προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ο Παναγιώτης Γκινόπουλος. Στο ιατρείο κάθε Σάββατο επισκέπτονται τον γιατρό και τον συμβουλεύονται δεκάδες συνάνθρωποί μας από όλη την Ηλεία».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και ο απολογισμός των πεπραγμένων του ογκολογικού ιατρείου στη Γαστούνη.

Σημειώνεται ότι την ημερίδα συνδιοργάνωσε ο Δήμος Πηνειού και το Ν.Π Πολιτισμού,με την Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας πρόεδρος της οποίας είναι ο διακεκριμένος παθολόγος- ογκολόγος Παναγιώτης Γκινόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος