Πρωταθλήτρια τριετίας στις πυρκαγιές η Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116589″ img_size=”full”][vc_column_text]
Πάνω από 2.000 συμβάντα σε τρία χρόνια, βασική αιτία η ανθρώπινη αμέλεια
-Τι επισημαίνουν για τις επιπτώσεις ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας και ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Βας. Σολδάτος
«Πρωταθλήτρια» στις αγροτοδασικές πυρκαγιές είναι η Ηλεία τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Πυροσβεστική. Το 2019 καταγράφηκαν 672 συμβάντα και κάηκαν συνολικά 2.595 στρέμματα, από τα οποία 850 περίπου αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις. Το 2018 σημειώθηκαν 583 πυρκαγιές, όμως κάηκαν πολύ περισσότερα στρέμματα, φτάνοντας τα 7.179, εκ των οποίων τα 2.700 ήταν δάση ή δασικές εκτάσεις.
Το 2017 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός συμβάντων σε αγροτοδασικές πυρκαγιές, με 797 συμβάντα στην Ηλεία, και συνολικά 11.219 καμένα στρέμματα. Τα 3.500 στρέμματα εξ αυτών αφορούσαν δάση και δασικές εκτάσεις. Μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή, οι πυροσβέστες του νομού κλήθηκαν να υπερβάλουν εαυτούς και να αντιμετωπίσουν δύσκολες φωτιές, όπως στη Φρίξα, στην Αλφειούσα στον Γρύλλο, στην Πηνεία, κ.ά. Τα καμένα δάση υπολογίζονται σε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα, δίχως να υπολογίζονται οι φετινές πυρκαγιές στο Λαντζόι και στην Πηνεία.
Για το 2020, με βάση τα πρόχειρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ως τώρα η Πυροσβεστική, έχουν καταγραφεί πάνω από 300 συμβάντα, ωστόσο στο τέλος του Οκτωβρίου θα έχει διαμορφωθεί πλήρης και έγκυρη εικόνα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως επισήμανε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο πολύ μεγάλος αριθμός συμβάντων σε αγροτοδασικές πυρκαγιές υποδηλώνει την αμέλεια ως βασική αιτία εκδήλωσής του, κατά κανόνα σε γεωργικές εκτάσεις κοντά σε δάση, όπου οι αγρότες συνήθως προβαίνουν στην καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας.
«Τα στατιστικά της Πυροσβεστικής εμφανίζουν πολύ μεγάλο αριθμό συμβάντων στις αγροτοδασικές πυρκαγιές, στοιχείο που μαρτυρά ανθρώπινη αμέλεια. Δυστυχώς, παρά τα όσα έχουμε τραβήξει ως νομός στο πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται πως δεν έχουμε ικανά αποθέματα μνήμης για να μας κάνουν να αντιληφθούμε την επικινδυνότητα των πράξεών μας. Όπως έχουμε δει και θυμόμαστε, οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει ύστερα από γεωργικές εργασίες που δεν έγιναν με προσοχή. Δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας, διότι θα έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε πως κάποιες από αυτές τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε αγρούς κοντά σε δασικές εκτάσεις, εξελίσσονται πολύ εύκολα σε σοβαρά συμβάντα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Στην Ηλεία έχουμε χάσει φίλους, συγγενείς, γείτονες και θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Λάττας και πρόσθεσε ότι πλέον με τους δασικούς χάρτες τα… παλιά τεχνάσματα δεν πιάνουν.
«Θα πρέπει άπαντες να ξέρουν πως όποια δασική έκταση καεί, αυτόματα αποτυπώνεται στους δασικού χάρτες και κηρύσσεται αναδασωτέα. Δεν έχει νόημα να επιχειρήσει κάποιος να την καταπατήσει και να την εκχερσώσει παράνομα. Οι πυρκαγιές ζημιώνουν πρώτα και κύρια τους φτωχούς πολίτες της υπαίθρου, που χάνουν την περιουσία τους και βλέπουν να μειώνονται οι βοσκήσιμες εκτάσεις», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση.
«Η διαβρωτική δράση του νερού της βροχής είναι επιζήμια, διότι παρασύρει εδάφη και πλήττει τη γονιμότητα του εδάφους», σχολίασε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105332″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο διοικητής των ΠΥ Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι και φέτος τα Σώμα επέδειξε ετοιμότητα και προστάτευσε τις ανθρώπινες ζωές περιορίζοντας στο μέτρο του εφικτού τις απώλειες σε δάση και περιουσίες. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της αποφυγής επιπόλαιων ενεργειών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παράλληλα επισύρουν σοβαρές ποινές.
«Φέτος κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα συμβάντα, όμως καταφέραμε σε όλες τις περιπτώσεις να οριοθετήσουμε τι πυρκαγιές την ίδια μέρα που εκδηλώθηκαν. Είναι σημαντικό όμως οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι και προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγουν άστοχες ενέργειες, όπως η καύση γεωργικών υπολειμμάτων το καλοκαίρι, ειδικά όταν έχει και ισχυρό άνεμο. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι και λόγω της κλιματικής αλλαγής η εκδήλωση πυρκαγιών δεν θα είναι φαινόμενο μόνο του καλοκαιριού αλλά όλου του έτους. Η Πυροσβεστική είναι πάντα σε εγρήγορση και έχει υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας», τόνισε και στάθηκε εκ νέου στην πρόληψη και στην προσοχή από πλευράς των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι πλέον οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]